Mechanizm tylnej wycieraczki - Carina (prosba)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie!

Wiecie moze cos z praktyki na temat "serwisowalnosci" tylnego mechanizmu wycieraczek w Carinie E (liftback)?
Popalily mi sie szczotki i nie wiem, czy je gdzies dobiore, czy od razu sie zaczac rozgladac za calym mechanizmem?
Ktos probowal z tylnym, bo o przednim bylo na forum?

Pozdrawiam!

A sam nie wystrugasz szczotek np z alternatorowych or something ? Może być tylko problem z doprowadzeniem napięcia bo oryginały mogą mieć zatopione przewody w szczotce.
To na pewno szczotki, a nie mechanizm ?
Pozdro.

Na moje szczescie jeszcze nie musialem rozbierac zadnego silnika od wycieraczek ale jezeli twierdzisz ze to tylko szczotki to nie bedzie chyba az takiego problemu.Poszukaj elektromechanika i daj mu caly silniczek do zrobienia.Przeczysci komutator i na pewno dobierze jakies szczotki.Material na szczotki jest tak latwy do obrobienia ze mozna przerobic nawet inne modele szczotek.Dobry fachowiec powinien wiedziec od czego mozna dopasowac takie rzeczy.

To tak...
1. To na pewno szczotki, bo je finalnie wysypalem sobie na stol w postaci sypkiego grafitu
2. Szczotkotrzymacz jest plastikowy i troche wytopiony, wiec boje sie, czy wystrugane szczotki sie nie beda zawieszac.
3. Chyba wiec jednak trzeba bedzie strugac, a jesli wogole, to z takich z zatopionymi juz kabelkami. Z polaczeniem nie bedzie problemow, bo sie je przylutuje. Dostep jest ok.
4. Liczylem na to, ze moze ktos juz to przerabial i ma wiaderko szczotek albo juz mu sie znudzil mechanizm i mi go sprzeda

Dziekuje za aktywnosc nawet w najprostszych sprawach!

no ja przerabnialem ten temat. wycieraczka chodzila jak chciala. podjechalem do mechaniora. rozebral, popatrzyl, wyslal syna po szczotki od jakiegos odkurzacza , 5 minut pilnikiem, 2 lutownica i naped jak nowy. jak wiesz jakie mniej wiecej maja wymiary te szczotki to operacje mozna przeprowadzic samemu. idzisz do sklepu z czesciami zamiennymi do AGD i szukasz podobnych. potem troche pracy pilnikiem, przelutowanie przewodow i gotowe. przy okazji warto pamietac o przesmarowaniu calego mechanizmu

ja mam luźny silnik do wycieraczek. jeśli możesz zrób fotę tosprawdzę czy ten mój jest taki sam

Cytat:
2004-03-01 07:54:27, rogacek pisze:
ja mam luźny silnik do wycieraczek. jeśli możesz zrób fotę tosprawdzę czy ten mój jest taki sam

Silnik, czy caly mechanizm? Bo przy tylnej wycieraczce jest monolit - silnik+mechanizm w jednym.

ja mam sam silnik.

Cytat:
2004-03-01 19:55:12, rogacek pisze:
ja mam sam silnik.

To jego sie jeszcze jakos odkreca od reszty? Qrcze, musze to sobie jeszcze raz obejrzec! Jak ja, silnik i aparat bedziemy w poblizu siebie, podesle fotki, dziekuje!

Zrobilem ta fotke. Czy jest jakies klubowe miejsce do wystawiania tego typu rzeczy? Bo na plfoto to raczej nie wypada