Opony Yaris

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zamawiając samochód zapomniałem zerknąć sobie na jakich oponach przyjeżdz Yaris
Zadzwoniłem dziś do salonu no i dużo się dowiedziałem że na Dunlopach lub Michelinach w zależności od partii dostawy.
Czy możecie mi podać jakie wy dostaliście opony typ rozmiar znam.

Chłopie, daj spokój z tym zakładaniem nowych wątków. Wiem że kupno Yariska to niezła podnieta, ale spokojnie - we wszystkim trzeba mieć umiar, z umiarem włącznie

Oponki będą dobre, nie martw się, problem polega jedynie na tym, że nie możesz ich zamówić z konkretnymi oponami (np. Michelin). Jeśli przyjadą z fabryki Dunlopy, to nie możesz się domagać zmiany na Micheliny - tak jest w prawie każdej marce - może w sportowych Porsche opony są produkowane pod konkretny model i jest tylko jeden typ, ale auta popularne zawsze tak mają

ja odebrałem z Michelinkami Energy 175/65/14, rozmiary wszędzie takie same tylko w base są rozmiary 155/80/13

dziś wyniuchałem że irmowe przychodziły na Brigestionach B391

a obecnie jakies Dunlopy sa hmm
zmieniają jak nie wiem co

a ja odebrałem na Goodyear GT-2 i po 30k km nadal są w przyzwoitym stanie jak na moją eksploatację choć nieco zdarte od wewnątrz, no ale jak się ma takie minusy

Dobor opon to polityka f-m takich jak tojota...do aut wklada sie opony, ktore wychodza z powszechnego uzytku lub jakiegos powodu sie nie sprzedaja (innymi slowy wyprzedaze, promocje)...z tych wszystkich to najlepiej sie wychodzi na GT2-stare gumy jak diabli, ale b. trwale, stosunkowo ciche i maja niezla przyczepnosc. Najgorszy wybor to Bridgestone'y, ktore koncza sie szybko a mimo to po deszczu/na lodzie sa trudne do opanowania...

A ja dostałem z Goodyear GT-3. Terra

Cytat:
2004-01-26 12:03:10, jackal pisze:
Chłopie, daj spokój z tym zakładaniem nowych wątków. Wiem że kupno Yariska to niezła podnieta...

ghy... nooo... naprawdę.... niezła... osobiście dopiero będę odbierał (3 miesiące czekania!!!) ale posty Krasnoludka są jak najbardziej na miejscu w moim przypadku (i podejrzewam, że jeszcze pare osób też je śledzi...) tak, że ode mnie mało doświadczonego użytkownika, z kącika szczypiorków klubowych gromki szept się dobywa: ...GO! GO! KRASNAL GO!...

Ja takie same gumki jak Wojtek...(bo w podobnym czasie kupilismy fury) 175/65/R14.... Michelin Energy, narazie nie narzekam.

Cytat:
ode mnie mało doświadczonego użytkownika, z kącika szczypiorków klubowych gromki szept się dobywa: ...GO! GO! KRASNAL GO!...

Co prawda nie o oponach, ale w tej okolicy. Mnie zastanawia jeden fakt:
Czy yaris na felgach 13" ma takie same tarcze hamulcowe co ten na 14"?
Może ktoś wie?

Ja letnie mam GT-2 175/64/14 innych nie znam ale te są super. Zimówki mam Goodyear rozmiar ten sam i tylko przy ruszaniu potrafi zaboksować-niezamierzenie. Na śniegu rewelacja, na lodzie trochę gorzej, ale cóż lekkie auto brak kolców więc nie dziwota.

sorki że jeszcze raz pozawracam wam głowy pytaniem dotyczącym opon

mianowicie niewiem czy opłaca się teraz kupić jeszcze zimówki do Yarisa pogoda jak widać jest obecnie fatalna
wybierałbym pomiedzy
Goodyear Ultra Grip 6 - 266pln
Sava eskomo S3 - 167pln

myślicie że opłaca się teraz jeszcze brać zimówki??
wiecie coś o tych oponach??

zawsze warto mieć zimowe opony, jeśli masz kasę to jest to dobra pora, bo zakończył się bum i ceny są lepsze, w tym robku troszki jeszcze pojeźdzsz a i będą na przyszły rok jak znalazł

jeszcze jedno pytanie czy 4 opony zmieszczą sie do bagażnika yarisa??

ja mam Goodyear Ultra Grip 6. wrazie czego pytaj. A nie zastanawiałeś się nad Michelinami??? Ja wybierałem między tymi 2 i wybrałem Goodyear. Podobno Miszelki wytrzymują więcej ale są głośniejsze.

jak złożysz siedzenia to spokojnie

Ja po przesunięciu kanapy do przodu zmieściłem 4, ale 13".

darekz13 jak ci się jeżdzi na tych oponkach??

tak jak wcześniej pisałem:
-na śniegu rewelacja-staje w miejscu
-na suchym super-ciche
-troszkę gorzej na gołym lodzie ale to chyba normalne
-wybrałem ja a nie Miszelki bo miały ładniejszy bierznik
-czy dobrze? nie wiem do dziś się zastanawiam
OGÓLNIE JESTEM ZADOWOLONY!