MotoNews.pl

Problem z ogrzewaniem w Carinie E

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ...
proszę właścicieli Carinek E o info ...
W moim autku dziwnie działa instalacja nadmuchu ciepłego powietrza ... Przy ustawieniu nawiewu " na szybę " w konsoli centralnej wieje chłodem ... nawiewy boczne i na szybę grzeją jak trzeba ...
Czy to normalne ??? Jak jest u Was ???

jeśli ustawiasz inną pozycję nadmuchu niż na wprost do kabiny to zawsze z tej dziury leci zimne. normalne w carinach E jak i w II

Rogacek ma 100 % racji
Ustaw sobie obieg powietrza na - zewnętrzny, nawiew na szybę + nogi, zamknij wylot powietrza usytuowany centralnie na konsoli.
Takie ustawienia są moim zdaniem optymalne przy obecnej aurze.

Zgadzam się.Takto jest z tym nawiewem... pozdrawiam...

Tak jest z tym nawiewem, ale niektorzy twierdza, ze to nawet zaleta.

hej macie racje w carinkach te środkowe nawiewy wieją na zimno w tej pozycji bez możliwości regulacji i wg mnie nie jest to najgłupsze jak nie chesz by ci wiało to zamykasz a tak to ładnie ogrzewa ci szybki a w centrum samochodu wiejie ci miłe chłodne powietrze co pozwala utrzymac odpowiednia temperature w wozie

choć u mnie przed wymianą termostatu leciało ciut zimniejsze
Teraz leci cieplejsze przy nizej opisany udstawieniu ale tak jest w Carinach

To i ja podepnę się pod ten wątek. Ja też mam problema z ogrzewaniem, a raczej chłodzeniem wnętrza.
Jak włączę wentylator, to pierońsko mi wieje zimnym powietrzem między obudową kolumny kierowniczej a dolną osłoną, oraz wszelakimi szparami w konsoli centralnej. Może nie aż tak bardzo pierońsko, ale nogi potrafią zmarznąć zanim w środku ciepło się zrobi.
Leci cholera zimne powietrze niezależnie od tego jak mam ustawiony nawiew i jak bardzo silnik jest nagrzany.

Pytanie do innych Carinowców: czy u Was też tak jest ?

Bo jeśli nie, to czeka mnie prucie deski i grzebanie w wentylacji
Pozdro.

To moze zeby niezasmiecac - To pwiedzcie prosze jaki jest sredn czas nagrzewania od zimnego silnika (zasuwa powietrza "na zewnatrz" wnetrza?

Zależy od stopnia wychłodzenia auta, nie silnika. Przy dużych mrozach u mnie nawet do godziny.
Pozdro.

No pwedzmy jak auto stalo na 2 stopniowym mrozie przez 2 godziny - to ile czasy trzeba aby optymalnie nagrzac kabine?

Cytat:
Jak włączę wentylator, to pierońsko mi wieje zimnym powietrzem między obudową kolumny kierowniczej a dolną osłoną, oraz wszelakimi szparami w konsoli centralnej

Perzan u mnie też tak było, teraz już jest trochę lepiej ale nadal jest ten sam objaw i też nmnie to trochę denerwuje, ale jak robiłem remoncik silnika, w tym uszczelki rzecz jasna wszystkie new i termostat to poprawiło się, wczesniej tez opierońsko mi wiało nprzy dole konsoli środkowej-podociągałem ciut materiał bo miałem szczeliny również i jest ciut lepiej
Pozdro

Cytat:
2004-03-06 02:21:51, El_Chueco pisze:
No pwedzmy jak auto stalo na 2 stopniowym mrozie przez 2 godziny - to ile czasy trzeba aby optymalnie nagrzac kabine?

Bo ja wiem ? Z pół godziny, 45min ? Nigdy się nad tym nie zastanawiałem
Optymalnie to rozumiem tak, żeby w aucie było na tyle ciepło, że trzeba zmniejszyć ogrzewanie tak do 1/4 czerwonej skali.
Pozdro.

Wlasnie zbadalem empirycznie i wiecei co? Auto najszybicej ogrzewa sie (jak stalo na -2) wrtedy kiedy obieg powietrza bedize zamkniety - ogrzewanie trwa 10 minut szybciej - jednak minusem jest to ze szyby paruja

Dzisiaj sprawdziłem, auto stało jakieś 4h w temperaturze ok. -3^C i nagrzało się do warunków podanych wcześniej w ok. 35 min.
Pozdro.