!!!!!!!Pomocy!!!!!!!! Skrzynia biegów blokuje się

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serecznie w moim Espero blokuje sie od niedawna skrzynia biegów w róznych okolicznościach nie moge wzucić żadnego biegu dopiero po kilku sekundach coś zaczyna działać i wszystko działa już poprawnie ?????????? o co chodzi ???????????? Auto z 96 roku 144kkm
ps. dopiero jak porzadnei poruszam wajcha we wszystkie mozliwe kierunki zaczyna działać i wszysto staje sie normalne az do nastepnego dnia cudowna zawieszka raz na dwa dni występuje ratujcie co robic bo czasami az lipa stać na skrzyzowaniu gdy zielone sie pali

mysle ze problem tkwi w drążku zmiany biegów poszukaj na forum twemat był przerabiany

Cytat:
2004-03-01 00:18:28, marcinekzoliborz pisze:
mysle ze problem tkwi w drążku zmiany biegów poszukaj na forum twemat był przerabiany

Raczej w mechaniźmie zmiany biegów (taki 'pająk' pod maską w okolicy skrzyni biegów ) wyrabia się w nim tulejka i objawy są podobne o jakich mówisz, w drążku raczej nie ma się co popsuć

ale jeżeli to mechanizm to dlaczego po poruszaniu się poprawia??? Ja obstawiam stary olej lub jego brak. Ponieważ jest zimno może po prostu gęstnieje...

pzdr
Maciek

Miałem to samo, i to samo miał Bartek (ten od dwóch pasków na Espero)
CO TRZEBA ZROBIĆ?
Tak jak już wyżej koledzy wspominali: tzw. PAJĄCZEK!
Jest to niewielki mechanizm którego wymiana razem z robocizną kosztowała mnie w sumie 180pln. Teraz wszystkie biegi mogę wżucać jednym paluszkiem - cudowne uczucie
Ja musiałem wymieniać całego pajączka bo u mnie był on przeraźliwie skorodowany!
U Bartka natomiast był on w lepszym stanie i obyło się tylko i wyłącznie na wymianie samych
tulejek w tymże pajączku, i jego kosztowało to razem z robocizną około 60pln.
Trzeba wejść pod samochód żeby to wyjąć, a sama robocizna to jakieś 30min.

Wielkie dzięki za (fachowe) podpowiedzi niedość że odrazu wiecie co boli to jeszcze podajecie cene naprawy Super !!!!!!!!!! hehehe jeszcze raz dzieki za odpowiedzi na moje zapytanie