Pytanie malarskie..... :D

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam i o malaowanie pytam Pytania będą dwa....
No dobra....do rzeczy.....
Robiłem zaprawkę Essiemu, czyli :
1. Po dokładnym oczyszczeniu z rdzy pomalowałem blachę cortaninem F
2. Po przeschnięciu Cortaninu przetarłem go papierem 600 przemyłem i pomalowałem lakierem akrylowym "podkład szary"
3. podkład sechł tak ze 7-8 godz i zmatowiłem go i nałożyłem szpachlę.
4. Szpachla schła tak z 7 godz i właśnie.......pojechałem autkiem na drogę. TU 1 PYTANIE : Ile powinna schnąć szpachlówka , 7godz wystarczy czy może nie będzie dobrze trzymać?
5. Na drugi dzień zmatowiłem szpachlę i pomalowałem znowuż podkładem akrylowym
6. Schło to cały dzień i zmatowienie i nakładam bazę metaliczną, a tu...... 2 PYTANIE : baza metaliczna zaczęła mi rozpuszczać podkład akrylowy szary - DLACZEGO? Czyżby za mało 1 dzień schnięcia miał?

Teraz zaczekam jeszcze z 1 dzień i zmatowię tą mieszankę podkładowo-bazową i pomaluję jeszcze raz bazą metaliczną.....może utwardzi się poprzednia i nie zwarzy....?
Chyba dobrze dobrałem podkład akrylowy do lakieru metalicznego?

Cytat:
2004-09-20 11:01:38, Andrew pisze:
Witam i o malaowanie pytam Pytania będą dwa....
No dobra....do rzeczy.....
Robiłem zaprawkę Essiemu, czyli :
1. Po dokładnym oczyszczeniu z rdzy pomalowałem blachę cortaninem F
2. Po przeschnięciu Cortaninu przetarłem go papierem 600 przemyłem i pomalowałem lakierem akrylowym "podkład szary"
3. podkład sechł tak ze 7-8 godz i zmatowiłem go i nałożyłem szpachlę.
4. Szpachla schła tak z 7 godz i właśnie.......pojechałem autkiem na drogę. TU 1 PYTANIE : Ile powinna schnąć szpachlówka , 7godz wystarczy czy może nie będzie dobrze trzymać?
5. Na drugi dzień zmatowiłem szpachlę i pomalowałem znowuż podkładem akrylowym
6. Schło to cały dzień i zmatowienie i nakładam bazę metaliczną, a tu...... 2 PYTANIE : baza metaliczna zaczęła mi rozpuszczać podkład akrylowy szary - DLACZEGO? Czyżby za mało 1 dzień schnięcia miał?

Teraz zaczekam jeszcze z 1 dzień i zmatowię tą mieszankę podkładowo-bazową i pomaluję jeszcze raz bazą metaliczną.....może utwardzi się poprzednia i nie zwarzy....?
Chyba dobrze dobrałem podkład akrylowy do lakieru metalicznego?

Był ostatnio wątek o malowaniu.....
Pisałem tam, że na cortanin można podkład i spachlę... ale sam tydzień temu robiłem zaprawkę i w miejscu małych wżerów, po cortaninie, podkładzie i cieniutkiej warstwie szpachli i znów podkład wyszły bąble ........
Zerwałem to znów i zamiast cortaninu postanowiłem wytrawić wżerki fosolem.... potem zmyłem woda, podkład, szpachla, podkład i ... znów bąbelki.......... i co nie tam tym razem? bo kiedyś robiłem tak samo i było ok...

Ludzie polecają corr-active na blachę.
Mnie w sklepie gosć poradził Brunox.

Tobie nie robią się bąble ?
Co do schnięcia to szpachla koło 30minut teoretycznie.

Pozdr

Mi się bąble nie robiły tylko......poprzednia zaprawka ze szpachlą mi pękła i odchodziła od blachy tak, że zaczęło rdzewieć, więc w sumie.....to samo
Ile powinna schnąć szpachla aby można ją było pokryć podkładem? Ona twardnieje szybko ale czy nie musi się jeszcze jakoś przez pewien czas utwardzać? Ja czekałem jakieś 7 godzin (na słońcu) i zacząłem autkiem jeździć.....zdążyła się związać przez te parę godzin z blachą żeby nie pękać później?

Chodzi mi też o to jak długo powinien schnąć podkład akrylowy coby można było go bazą metaliczną pomalować - no bo mi sechł cały słoneczny dzień i kiedy położyłem na niego bazę metalic to zię podkład rozpuścił....;(

[ wiadomość edytowana przez: Andrew dnia 2004-09-20 13:03:59 ]

Może powstał konflikt podkład - baza ??? spytaj w jakimś sklepie z lakierami co do szpachli to 7 godzin spokojnie wystarczy.
A i jeszcze jedno odtłuściłeś powierzchnię (podkład) przed położeniem bazy??? nie polecam robić tego benzyną ekstrakcyjną tylko specjalnym odtłuszczaczem do powierzchni lakierowanych.

Heh Korni ....tu mi ćwieka zabiłeś ....
Odtłuszczałem zawsze po każdym matowaniu powierzchni malowanej ale......właśnie benzyną ekstrakcyjną .....czy coś nie tak ? Za łusta czy co do bazy metallic?
podejrzewam , że jednak ten podkład szary, mimo iż sechł cały dzionek to jednak nie utwardził sie dokładnie(ale cholllllll...... przecięż postawiłem autko na słońcu).
Pan w sklepie bardzo życzliwie mnie zapewniał, że ten podkład akrylowy dobry do metallicu będzie.... ;(...i, że można po 15 min. malować.....
A sama baza to ile ma schnąć coby można bezbarwny lakier położyć......na opakowaniu podkładu piszą, że.....koniecznie po 30 min. należy bezbarwny kłaść....prawda to czy fałsz ?

[ wiadomość edytowana przez: Andrew dnia 2004-09-20 14:46:22 ]

Jeśli wątek dotyczy malowania sprejami to chciałbym tylko napisać, że takie komedie są raczej normalne. Do malowania pistoletem i sprężarką używa się lakierów i podkładów dwuskładnikowych z utwardzaczem a spreje nabijane są zwykłymi jednoskładnikowymi materiałami. Dlatego mogą się gryźć ze sobą i rozpuszczać jedno przez drugie, i raczej nie ma tu znaczenia długość schnięcia ale pewnie skład chemiczny tych materiałów. A co do długości schnięcia to: czy to szpachla czy podkład - jak jest twardy to można dalej obrabiać, szpachla schnie góra pół godziny
I jeszcze co do robienia zaprawek sprejami: robiłem tak w poldku ojca i kiedyś w swoim kaszlaku - tak właśnie jak pisze Andrew na początku - i starczało to góra na pół roku i znowu wyłaziły bąble więc ( w miarę możliwości ) polecam poszukać gdzieś sprężarki wśród znajomych i robić lepszymi materiałami
a na blachę, przed szpachle polecam... chyba się nazywa POLRUST - taki podkład reagujący z rdzą. kosztuje troche wiecej niż Cortanin ale przynajmniej nie odpadają od niego kolejne warstwy.

POZDRO_ALL

Na bazę klar (lakier bezbrawny) powinno sie kłaść zaraz po przeschnięciu tej pierwszej mi to wytłumaczono w taki sposób:
jeśli baza zaczyna matowieć można już kłaść klar
co do benzyny ekstrakcyjnej to hmm nie wiem dlaczego ale jak w zeszłym roku robiłem zaprawki u ojca w Vectrze to po odtłuszczeniu ekstrakcyjną wszystko się pożarło powychodziły jakieś bąble itd. a po odtłuszczeniu odtłuszczaczem chyba silikonowym (ale głowy sobie uciąć nie dam o nie ) [można kupić go w każdym sklepie z lakierami] wszystko było ok

Cytat:
2004-09-20 16:18:19, kornat pisze:
co do benzyny ekstrakcyjnej to hmm nie wiem dlaczego ale jak w zeszłym roku robiłem zaprawki u ojca w Vectrze to po odtłuszczeniu ekstrakcyjną wszystko się pożarło powychodziły jakieś bąble itd. a po odtłuszczeniu odtłuszczaczem chyba silikonowym (ale głowy sobie uciąć nie dam o nie ) [można kupić go w każdym sklepie z lakierami] wszystko było ok

Hmm dziwne - ponad rok temu robiłem zaprawki i było ok, a teraz właśnie powychodziły bąbelki w miejscy małych wżerów ,a właśnie odtłuszczałem wszystko ekstrakcyjną......
Wiązałem te bable z nieodpowiednim zabezpieczeniem powierzchni, a nie "zmywaczem". Teraz "pan w sklepie" poradził mi Brunox na rdzę. Zobaczymy - a odtłuszczę jakimś rozpuszczalnikiem.

Pozdrawiam

A zauważyliście że na motonews a dokładnie tu jest coś na ten temat?
Ja też chce kupić Brunox Epoxy i działać, działać........