| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-03-12 13:23:35 W instrukcji jest jak wół , że oleju w skrzyni biegów się nie wymienia. Ale jeżeli już ruszasz cieknącą skrzynię, to olej można wymienić. Pamiętaj, jest zasada jak coś raz wymienisz to już będziesz wymieniać systematuycznie.... |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2004-03-16 14:20:56 Ale ja nie rozumiem co ma wyciek oleju do nie wchodzenia dwójki!!! Brak włożenia to albo padnięty synchronizator (choc wątpie bo te skrzynie sa nie do zamordowania) albo rozwalony mechanizm lewarka od skrzyni biegów... A koncepcja nie wymieniania oleju w skrzyni biegów jest równie dobra jak platynowe świece na 150 tys.zkm.... Koszt oleju Castrol Syntetic to 85zł..... |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-03-16 15:00:59 Tylko po co wymieniać jak nie ma takiej potrzeby??? Za 85 złotych to masz 4 flaszki albo 34 browarki |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2004-03-16 18:48:49 Plump... nie widzialem jeszcze ukladu kol zebatych (skrzynia biegow jakby nie bylo tak owym jest) ktory nie wymaga olejowania... a olej chocby ze starosci sie psuje...
Ja bym proponowal wymiane raz na 5 lat Co do samej zmiany biegow... Ostatnio mi Speed R mowil ze mi ciezko skrzynia chodzi.. tez myslalem ze to wybierak... co sie okazalo ? Tylnia poduszka silnika byla slaba i sie troszke opuscila wiec kiepsko wrzucalo sie biegi.. dzisiaj z przymusu zmienilem ta poduszke i jak reka odjal... Cena poduszki 55pln robocizny 40pln. |
VIGGEN DU nexia 1,8 GT Zabki | 2004-03-16 19:11:06 najczestrza przyczyna zle wchodzacych biegow (zwlaszcza 2) jesli poluzowanie sie czpienia laczacego mechanizm skrzyni biegow i lewarka, Lub puszcza zapiecie przy samej skrzyni biegow
W przypadku pierwszym wystarcza zwykle odkrecenie i przesuniecie w przypadku drugim trzeba dokupic zapinke za cale 30 groszy To niestety niechybny spadek po oplu w ktorym podobne dolegliwosci tez wystpuja |
rjsunset Daewoo Espero 1.5 16 ... Kraków | 2004-03-16 19:24:10 a tak przy okazji...moze pytanie laickie i nie na miejscu, ale chodzi mi o dźwięk przy zmianie biegów. Czy powinien być metaliczny, czy raczej głuchy..hm ciezko okreslic dzwiek slowem...? |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-03-17 08:09:35
A gdzie ja napisałem, że nie wymaga olejowania? Chodzi mi o to, że olej syntetyczny się nie starzeje sam z siebie. Nie traci swoich właściwości tak jak mineralny, czy semi. W skrzyni olej syntetyczny może być dożywotnio! Tam nie ma takich warunków pracy, które by powodowały jego zużywanie (niska temperatura, nia ma tam procesów spalania paliwa, zanieczyszczeń z powietrza, sadzy itp itd co występuje w silniku) Najlepszym przykładem na to, że się oleju w Espero nie wymienia jest to, że nasze skrzynie nie mają korka spustowego Nie mówię tego od siebie bo ja się nie znam tak aż Natomiast ciało ludzkie wymaga "oliwienia" lepiej więc wydać 85pln na zaspokojenie tej potrzeby |
piotr-ek | 2004-03-18 08:53:49 Ponoć już stare mercedesy miały na skrzyni biegów napis, że oleju się nie wymienia, a skrzynia biegów ma wytrzymać milion km. I zwykle wytrzymywała, potem sprytny Polak dobierał się do skrzyni, wymieniał olej i następne pół mln. km wytrzymywała. |