| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
M-U-S-T-A-N-G Miłośnik FSO BMW E32 Kraków | 2005-11-18 23:25:49 Sprawdz kompresje w cylindrach. |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2005-11-18 23:26:11 uszczelka ma taki objaw. (tzn to jeden z nich)
wytrzyj ten syf, jeśli sie znów pojawi to masz problem. Jeżeli zauważysz że nagle uzupełnił sięjednen z płynów (olej lub chłodzący) drugim to raczej zaprzestań jazdy. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Qbk Miłośnik FSO - Warszawa | 2005-11-18 23:52:08 Nie strasz chłopaka - maż na korku to jeszcze żaden powód żeby zwalać głowicę - a przy tej pogodzie to może być normalka. Zwłaszcza, że fura chłopakowi odpala po nocy od kopa. Może po prostu jakiś filterek (gazu) do wymiany, ew. świeczki, kabelki cy cuś takiego... |
Qbk Miłośnik FSO - Warszawa | 2005-11-18 23:56:30
Zanm - sprawdzanie stanu oleju i płynu chłodniczego. Ale ja mam dupowoza więc się nie znam |
skrap Polonez Caro Ostrow Wlkp | 2005-11-18 23:59:18 plynu nie bierze a olej hmmm olej olej znika tak troszke co jakis czas mu tam dolewam ![]() |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2005-11-19 06:45:11 Myślę, że to może po prostu jakość paliwa. Nalot na korku będzie jeśli jeździsz na krótkich dystansach, tak że silnik się dobrze nie nagrzeje.
Qbk - no coż, mnie raz w takim dupowozie padła uszczelka, to efekt był natychmiastowy. Po prostu na światłach nagle przestał palić na jeden cylinder, chmura białego dymu za samochodem i w zasadzie koniec jazdy. W Polonezie bywa zwykle inaczej i za to go lubię. |
Martini81 Miłośnik FSO Opel Omega B sedan Oslo Norge | 2005-11-19 08:56:19
Nie trzeba od razu straszyć uszczelkami
Zwłaszcza Poldki z chłodnicą nowego typu często są niedogrzane (i jeszcze walnięty termostat) to lubi coś zostać na korku. Ale jeżeli "majonezu" masz więcej i często się pojawia to może byc uszczelka. W moim było tak, że jak uszczelka powiedziała do mnie pierd...olę nie robie, to silnik lubił gasnąć jak wyrzucałem na luz. Poza tym w zasadzie nie było jakiś specjalnych objawów podczas jazdy. Najpierw podjedź do mechaniora i sprawdź kompresję. |
Qbk Miłośnik FSO - Warszawa | 2005-11-19 11:11:48
No mi też - ale poszła między cylindrami i ani majonezu nie było, ani rewelacji z płynami. W pewnym momencie po prostu zaczął przerywać i skńczyło się holowaniem z prędkościami dużo ponad normę przez Fiaciora 125 |
SPAjK Miłośnik FSO Wziuut 2 ... | 2005-12-08 17:08:20 przewody zapłonowe, świece, czujnik połozenia wału... sprawdz |