MotoNews.pl

JAK WŁASCIWIE UŻYWAĆ KLIMY???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No jak? Poczytałem trochę i...? No własnie... Klima schładza i osusza powietrze wewnątrz.OK - ale niektórzy zalecają właczenie nawiewu ciepłego powietrza z włączoną klimą. Co to ma dać? Czy to nie jest szkodliwe dla całej aparatury???

to chyba taki patent na zaparowane szyby....

i włącząąć klime rownież w zime od czasu do czasu by sie rozruszała

Włączenie klimy to jedno, a regulacja temp. powietrza to drugie!
Możesz robić z tym dowolne kombinacje!

Przecież sama klima (z temp. pow. na minimum) mrozi jak diabli, a jak jest ewidentnie za gorąco na zewnątrz (np. +30 stopni) to ustawiasz ogrzewanie na środek (dokładne przejście z niebieskiej kreski na czerwoną ) i masz optymalne 21 stopni lub coś koło tego.
W zimie z kolei możesz podkręcić ogrzewanie - i będziesz miał osuszane powietrze i tez utrzymasz temp. około 20 stopni.

Na tym polega "półautomatyczna klima" - że na pokrętle od regulacji temp. nawiewu masz dodatkowo wypisane orientacyjne temp. jakie będą z włączona klimą...

Lepsze zdecydowanie jest takie używanie klimy, niż jak to robi większość laików:
(np.) w lecie włączam klimę (oczywiście nawiew na min.) zaczyna mrozić mi nogi to szybko wyłączam, za minutę znowu włączam bo gorąco i wyłączam, za minutę...

Cytat:
2004-01-28 09:17:32, MaciekB pisze:
Włączenie klimy to jedno, a regulacja temp. powietrza to drugie!
Możesz robić z tym dowolne kombinacje!

Przecież sama klima (z temp. pow. na minimum) mrozi jak diabli, a jak jest ewidentnie za gorąco na zewnątrz (np. +30 stopni) to ustawiasz ogrzewanie na środek (dokładne przejście z niebieskiej kreski na czerwoną ) i masz optymalne 21 stopni lub coś koło tego.
W zimie z kolei możesz podkręcić ogrzewanie - i będziesz miał osuszane powietrze i tez utrzymasz temp. około 20 stopni.

Na tym polega "półautomatyczna klima" - że na pokrętle od regulacji temp. nawiewu masz dodatkowo wypisane orientacyjne temp. jakie będą z włączona klimą...

Lepsze zdecydowanie jest takie używanie klimy, niż jak to robi większość laików:
(np.) w lecie włączam klimę (oczywiście nawiew na min.) zaczyna mrozić mi nogi to szybko wyłączam, za minutę znowu włączam bo gorąco i wyłączam, za minutę...

Maciek, dzieki za info... tyle, ze ja mam reczna, nie polautomatycza klime-nie ma tam na pokretlach zadnych orient. temp. Twoje wskazowki wezme pod uwage

no to ja Ci właśnie opisuję jak z "ręcznej" zrobić "półautomatyczną"
różnią się one praktycznie tylko brakiem opisanych temperatur....

Takiej ręcznej klimy najlepiej się samemu nauczyć metodą prób i błędów, dostrajając ją do własnych potrzeb.

Niektórzy fachowcy twierdzą, żeby zimą co jakiśczas włączyć klimę, żeby się mechanizmy rozruszały. IMO wystarczy osuszać zaparowane szyby i tyle. Latem to już inna sprawa, najlepiej jednak włączać tak jak napisał MaciekB.

Cytat:
2004-01-28 10:28:19, jackal pisze:
Takiej ręcznej klimy najlepiej się samemu nauczyć metodą prób i błędów, dostrajając ją do własnych potrzeb.

Niektórzy fachowcy twierdzą, żeby zimą co jakiśczas włączyć klimę, żeby się mechanizmy rozruszały. IMO wystarczy osuszać zaparowane szyby i tyle. Latem to już inna sprawa, najlepiej jednak włączać tak jak napisał MaciekB.

Oczywiscie wiem o tym właczaniu klimy...Najbardziej mnie jednak nurtuje właczenie klimy i nawiewu ciepłego powietrza JEDNOCZESNIE

krezan ja tu nie jestem ekspertem ale wydaje mi sie ze troszeczke mylisz pojecia!
klima to nei jest uzadzenie tylko i wylacznie do chlodzenia! tak sie utarlo ale klimatyzacja to generalnie urzadzenie do nawiewania powietrza z zadana temp. Latemchcesz chlodne a zima cieple i to cieple takze bedzie produkowane przez klimatyzacja.
Dobrym przyklad to klima automatyczna jaka mam w swoim aucie!
Wlaczam klime na tryb AUTO, i wybieram dowolna temperaturke! latem wieje chlodne, ale niekoniecznie najzimniejsze jakie mozliwe, a zima cieplutkie. Dzieki temu nie masz zima momentu po wlaczeniu auta, kiedy mimo ze ustawiles na cieplo wieje ci zimno (zimny silnik).

yy...
nie wiem czy mnie ktos zrozumial bo sie chbya zagmatwalem!

Cytat:
2004-01-28 10:53:51, lenny pisze:
krezan ja tu nie jestem ekspertem ale wydaje mi sie ze troszeczke mylisz pojecia!
klima to nei jest uzadzenie tylko i wylacznie do chlodzenia! tak sie utarlo ale klimatyzacja to generalnie urzadzenie do nawiewania powietrza z zadana temp. Latemchcesz chlodne a zima cieple i to cieple takze bedzie produkowane przez klimatyzacja.
Dobrym przyklad to klima automatyczna jaka mam w swoim aucie!
Wlaczam klime na tryb AUTO, i wybieram dowolna temperaturke! latem wieje chlodne, ale niekoniecznie najzimniejsze jakie mozliwe, a zima cieplutkie. Dzieki temu nie masz zima momentu po wlaczeniu auta, kiedy mimo ze ustawiles na cieplo wieje ci zimno (zimny silnik).

yy...
nie wiem czy mnie ktos zrozumial bo sie chbya zagmatwalem!

Czytam, czytam... i czytam ...

Chyba jest tak, że przy takiej zwykłej ręcznej klimie (jak u mnie czy u kcezara), jej włączenie powoduje schładzanie i osuszanie powietrza (i tylko tyle), a jak ktoś chce to sobie może potem to powietrze, dogrzać poprzez regulację zwykłymi suwakami/pokrętłami nawiewów.
Nie wiem dokładnie jaki jest obieg powietrza, ale chyba najpierw jest jego chłodzenie przez klimę a potem to schłodzone powietrze dochodzi do nagrzewnicy i tu się może (ale nie musi) ogrzać, więc to ogrzewanie jednocześnie z chłodzeniem nie powinno raczej być w żaden sposób szkodliwe dla układu chłodzącego bo właściwie następuje poza nim. No ale może się mylę... ?

Możesz regulować sobie dowolnie ogrzewaniem, a klima chodzi od tego niezależnie i nic złego nie powinno się stać.

Cytat:
2004-01-28 13:54:38, MaciekB pisze:
Możesz regulować sobie dowolnie ogrzewaniem, a klima chodzi od tego niezależnie i nic złego nie powinno się stać.

Powiem więcej, nic nie ma prawa się stać

Jackal pisze:
Cytat:
Niektórzy fachowcy twierdzą, żeby zimą co jakiśczas włączyć klimę, żeby się mechanizmy rozruszały. IMO wystarczy osuszać zaparowane szyby i tyle. Latem to już inna sprawa, najlepiej jednak włączać tak jak napisał MaciekB."

Musi się włączyć klimę raz na tydzień na 1 minutę niezależnie od pory roku, żeby zapewnić smarowanie silnika sprężarki. W przeciwnym wypadku zacznie rdzewieć.

ja sie wypowiem jak bede miał to narzędzie szatana w swym bolidzie

Cytat:

Moze wychodze na tepola, ale...w takim razie dlaczego reguluje sie chlodne powietrze pokretlem nagrzewnicy... im wiecej na niebieskim tym zimniej...wiec jak zamiast niebieskiego wlaczymy czerwone?????

Cytat:

Moze wygladam na chopa bez zaskoku ale... przeciez nawiew-temp. reguluje sie pokretłem...im wiecej niebieskiego tym zimniejsze powietrze z klimy, wiec jak sie ma do tego czerwony sektor pokretła gdy pracuje klima????

"czerwony sektor" ogrzewa osuszone i oziębione powietrze, które uprzednio "przerobiła" klimatyzacja...

Czyli: powietrze najpierw płynie przez układ klimatyzacji, a potem przez układ ogrzewania.

TERAZ MI JUZ NIECO JASNIEJ

to już lepiej mieć Climatronik'a sie nie przejmowac niczym - ustawiasz sobie okresloną temperature, a reszta cie nie obchodzi...