MotoNews.pl
10 Dziwne odgłosy po zmianie oleju i filtra kontrolka dlugo pal (187168/12) - PT

Dziwne odgłosy po zmianie oleju i filtra kontrolka dlugo pal

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zmienialem olej na polsyntetyka orlenu 10w40 i filtr chyba na miernej firmy ("auto-quality") ale rozmiarowo odpowiedni i pojawily sie dziwne odglosy z silnika przy uruchamianiu takie jakby żęzienie po tym jak zaskoczy i trwa to kilka sekund, przez ten czas pali sie kontrolka oleju. Przed wymianą było wporządku tzn nie bylo odglosow i kontrolka szybciutko gasla)i byl tez na tym polsyntetyku.
Proszę o rady czy to może być wina filtra??? dodam że jeździłem już z 50 km po wymianie i się specjalnie nie zepsul; ale mam wrazenie ze ma troche mniej mocy ale moze to tylko wrazenie bo ostatnio jezdze roznymi autami.
acha olej nie jest za rzadki bo juz ktos mi to sugerowal - mialem do porownania z tym samym olejem ktory kiedys kupilem na dolewke sa identiko

jaki miałeś olej poprzednio????

wymień filtr na firmowy. nie ma co oszczędzać. to kilka zetów

ja bym filtr zienił na orginalny to kwestia 12 zł tylko,

bo jeszce kilka razy tak odpalisz silnik a ci panewki zje i pierscienie ( wiem cos o tym bo kilka razy mi sie zapowitrzyła pompa olejowa bo była zjebana i ciśnienia na poczatku nie dawała lub na zakrecie jak olej spłynoł) i zrobiłem z 500 km i silnik zatarłem po remnocie

poprzednio miałem też polsyntetyk 10w40 orlenu i bylo ok

tzn jaki jest orginalny - może być filtr z sędziszowa??

wogóle dam rade wymienić filtr oleju bez wycieku kiedy w silniku jest olej do poziomu max??

napewno nie dasz rady wymienic filtru oleju bez wycieku

taka ilosc ile wyleci z filtra czy z listwy , to nic sie nie stanie. spokojnie wymieniaj, stracisz moze z 150ml oleju

a może to pompe oleju wywaliło?? jak to wyglada jak cos z pompa jest??zatarl bym juz silnik??kontrolka by sie palila non stop czy jak??
ojciec mowi ze to nie wina filtra ale nie slyszal tego jak zezi silnik bo musi postac z pare godzinek.
chociaz problemy sie zaczely po zmianie oleju i filtra
chyba jutro kupie filtr taki z sedziszowa jak byl poprzednio, tak czY siak bedzie trzeba kiedys znowu zmienic olej najwyzej tamten wloze wtedy

BYły jeszcze teorie, że olej za rzadki lub akiś dupny ale też go porównywałem z kupionym wcześniej na dolewke tym samym na stacji orlenu barwa ta sama lepkośc ta sama - na oko ale jak wiadomo na oko jest najlepeij więc uznaje ostatecznie, że to wina była filtra - filtr zmieniłem na taki z fabryki sędziszów i silniczek już zapala na dotyk bez żadnych niepokojących odgłosów ( zapalał z problemami gdy był zapłon ustawiony na 10 stopni przestawił mi andrys na 5 czy 6 i zapalala idealnie na zimnym i ciepłym )

tak podsumowując nie polecam firmy "AQ" auto-quality a raczej odradzam bo raczje było z tym filtrem coś nie tak.
dobrze że nic sięz silnikiem nie stało

Jeśli na początku nie ma ciśnienia (świeci kontrolka) to normalne, że silnik chodzi głośno. No i oczywiście nie powinno tak być. Może wymiań ten filtr, wkońcu to po wymianie filtra zaczęły sie kłopoty. No chyba, że przy okazji robiłeś coś jeszcze. Jeśli by padła pompa (np wieloklin na wałkju napędzajacym pompe) to kontrolka paliła by sie cały czas.

[ wiadomość edytowana przez: Yanosik dnia 2007-07-04 15:09:35 ]

No pisałem przecież, że zmieniłem filtr na z Śędziszowa i już nie ma żadnych odgłosów niepokojących

@Yanosik czytaj posty do końca