Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
BA3_CCCP lada justynow_lodz | 2007-06-11 03:08:28 Zmienialem olej na polsyntetyka orlenu 10w40 i filtr chyba na miernej firmy ("auto-quality") ale rozmiarowo odpowiedni i pojawily sie dziwne odglosy z silnika przy uruchamianiu takie jakby żęzienie po tym jak zaskoczy i trwa to kilka sekund, przez ten czas pali sie kontrolka oleju. Przed wymianą było wporządku tzn nie bylo odglosow i kontrolka szybciutko gasla)i byl tez na tym polsyntetyku.
Proszę o rady czy to może być wina filtra??? dodam że jeździłem już z 50 km po wymianie i się specjalnie nie zepsul; ale mam wrazenie ze ma troche mniej mocy ale moze to tylko wrazenie bo ostatnio jezdze roznymi autami. acha olej nie jest za rzadki bo juz ktos mi to sugerowal - mialem do porownania z tym samym olejem ktory kiedys kupilem na dolewke sa identiko |
![]() rogacek ŁADZIARZ VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2007-06-11 07:40:50 jaki miałeś olej poprzednio????
wymień filtr na firmowy. nie ma co oszczędzać. to kilka zetów |
![]() andrys20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Łódź | 2007-06-11 13:41:15 ja bym filtr zienił na orginalny to kwestia 12 zł tylko,
bo jeszce kilka razy tak odpalisz silnik a ci panewki zje i pierscienie ( wiem cos o tym bo kilka razy mi sie zapowitrzyła pompa olejowa bo była zjebana i ciśnienia na poczatku nie dawała lub na zakrecie jak olej spłynoł) i zrobiłem z 500 km i silnik zatarłem po remnocie |
BA3_CCCP lada justynow_lodz | 2007-06-11 15:35:55 poprzednio miałem też polsyntetyk 10w40 orlenu i bylo ok
tzn jaki jest orginalny - może być filtr z sędziszowa?? wogóle dam rade wymienić filtr oleju bez wycieku kiedy w silniku jest olej do poziomu max?? |
![]() Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2007-06-11 17:20:50 napewno nie dasz rady wymienic filtru oleju bez wycieku |
![]() andrys20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Łódź | 2007-06-12 00:46:42 taka ilosc ile wyleci z filtra czy z listwy , to nic sie nie stanie. spokojnie wymieniaj, stracisz moze z 150ml oleju
|
BA3_CCCP lada justynow_lodz | 2007-06-12 01:59:10 a może to pompe oleju wywaliło?? jak to wyglada jak cos z pompa jest??zatarl bym juz silnik??kontrolka by sie palila non stop czy jak??
ojciec mowi ze to nie wina filtra ale nie slyszal tego jak zezi silnik bo musi postac z pare godzinek. chociaz problemy sie zaczely po zmianie oleju i filtra chyba jutro kupie filtr taki z sedziszowa jak byl poprzednio, tak czY siak bedzie trzeba kiedys znowu zmienic olej najwyzej tamten wloze wtedy |
BA3_CCCP lada justynow_lodz | 2007-07-04 03:52:20 BYły jeszcze teorie, że olej za rzadki lub akiś dupny ale też go porównywałem z kupionym wcześniej na dolewke tym samym na stacji orlenu barwa ta sama lepkośc ta sama - na oko ale jak wiadomo na oko jest najlepeij więc uznaje ostatecznie, że to wina była filtra - filtr zmieniłem na taki z fabryki sędziszów i silniczek już zapala na dotyk bez żadnych niepokojących odgłosów ( zapalał z problemami gdy był zapłon ustawiony na 10 stopni przestawił mi andrys na 5 czy 6 i zapalala idealnie na zimnym i ciepłym )
tak podsumowując nie polecam firmy "AQ" auto-quality a raczej odradzam bo raczje było z tym filtrem coś nie tak. dobrze że nic sięz silnikiem nie stało ![]() |
BA3_CCCP lada justynow_lodz | 2007-07-04 17:10:01 No pisałem przecież, że zmieniłem filtr na z Śędziszowa i już nie ma żadnych odgłosów niepokojących
@Yanosik czytaj posty do końca ![]() |