MotoNews.pl

Wyciek plynu......

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
siemka!!
mam problem a mianowicie ubywa mi plynu chlodzocego a nie widac nigdzie plam. gdzie moze byc wyciek???

Napewno cos w temacie:
https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=39335&c=0&f=9

pzdr.

jak nie ma plam a jest wyciek to pewno ci z nagrzewnicy cieknie do srodka auta,sprawdz czy nie masz mokro pod wykladzina.

siemka!!!
no wlasnie ani mi do silnika nie idzie ani nie mam mokro pod wykladzina i dlatego nie wiem co sie z tym dzieje ??????

pozdro

Jesli nie ma wycieków to tylko uszczelka pod glowicą.

Najlepiej sprawdzić odkręcając podczas wolnych obrotów zbiornik wyrównawczy i jeśli płyn zacznie wypływać albo będą się robić bąbelki to napewno uszczelka pod głowicą ......

oki. thx. jutro juz sprawdze bo dzisiaj ciemno.

sprawdz na bagnecie czy niema kropelek wody .

jak wszystko jest ok to moze zmien plyn chlodniczy moze ma taki sklad ze za szybko paruje,a moze jest rozcieczany z woda albo cos w tym stylu.

ja leje shella i wody nie dolewam wiec to raczej tez nie to.
apropos to babelki nie ida wrrrrr...... i co teraz.....
u mechanikow za 2 tydznie moge byc don't panic
thx anyway
pozdro

ogladnij jeszcze raz spod auta ,moze jednak gdzies kapi tak poprostu nie moze znikac plyn?czasem z pompy wody jak przecieka to tak delikatnie rozplywa sie po silniku ze trudno wyczaic.

w sumie to bede musial czekac az sie ociepli i drogi bede suche bo garazu nie mam i nie mam jak teraz sprawdzic.

pozdro

p.s. poszukuje samej koncowki wydechu 160x75 nufki oczywiscie.
trza mi jakies sprawdzone zrodla zeby po polroku nie trza jej wymieniac.

gh

Witaj

posprawdzaj wszystkie opaski zaciskające na wężach gumowych
ja walczyłem z ubywającym płynem blisko miesiąc czasu, miałem najczarniejsze wizje łącznie z walniętą uszczelką pod głowicą , a tymczasem przyczyna okazała się prozaiczna, na jednym z węży poluzowała się opaska zaciskająca i przy uruchomionym silniku płyn sączył się delikatnie wprost na ciepłe elementy silnika i parował momentalnie, ja również szukałem wycieków na asfalcie,
zaglądałem do zbiorniczka .....itd.itp. a płynu ubywało nadal.

Wyciek odkryłem przy okazji domykania pokrywy od przekaźników , nacisnąłem na wąż (silnik był uruchomiony ) i okazał się gdzie cieknie

profilaktycznie posprawdzałem wszystkie opaski zaciskowe i okazało się że każda dała się jeszcze trochę zacisnąc,
a że w swoim autku mam gaz tak więc i połączeń gumowymi wężami jest trochę więcej

tak więc wizja wymiany uszczelki zamienieła się na szczęście w mały wkrętaczek i malutki kluczyk oraz trochę poświęconego cczsu

pozdrawiam
Sagittario

...... jedz do aso lub większego mechanika na test obecności CO2 w układzie chłodzenia - ok 30 - 40 zł i w ten sposób wykluczysz uszczelkę

P.S. jeżeli reakcja nie będzie zdecydowana tzn będzie barwiło na niebiesko ale niezbyt szybko, to szukaj dalej, bo powolne barwienie może powodować ubytek płynu sporadyczny: np 0,5 litra na 2 - 3 miesiące

dzieki panowie. narazie sprawdze sposob sagittario ale jak to nie pomoze to skozystam z tojego darti.
pozdro

A czy jest jakiś inny sposób wykluczenia uszczelki pod głowicą? Mój motor to X20XEV. I przy okazji jak ospowietrzyć cały układ chłodzenia?

Właśnie zlikwidowałem u siebie wycieki płynu. I aby było śmiesznie przyczyną okazał się korek na zbiorniczku wyrównaczym. W korku są dwa zawory i u mnie zatkany był ten, który miał upuszczać z układu nadmiar ciśnienia. Po kupnie nowego (11pln) żadnych ubytków. Po wystudzeniu silnika idealnie trzyma poziom płynu i co najważniejsze w układzie chłodzenia występuję ciśnienie atmosferycze - nie ma charakterystycznego syku przy odkręcaniu korka (zimny silnik). Przejechałem już 1000km i nie dolałem nawet kieliszka płynu, co wcześniej było nie do pomyślenia.

Sprawdzales okolice nagrzewnicy moze gdzies ci w srodku cieknie jakis wezyk puscil opsaka sie polozowala ja przynjamniej tak mialem ze mi płyn ubywal a sie okazla ze kapie mi z nagrzewnicy ..

jak narazie nie mam za bardzo czasu na sprawdzenie ale po zlocie postaram sie to zrobic. jak narazie wolniej cos ubywa

pozdro