Alarm + Centralny Zamek - Problem!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Sprawa wygląda tak: zakupiłem zestew tj. alarm z centralnym zamkiem gdzie centralka od alarmu i od zamka to oddzielne elementy. Z centralki od alarmu wychodzą dwa przewody do centralnego zamka, do otwierania i zamykania, z kolei z centralki od zamka wychodzi sześć przewodów (czerwony, czarny, brązowy, biały, granatowy i zielony) z czego pięć idzie do siłownika i tylko jeden (czerwony) pozostaje wolny... W takim razie jak to podłączyć

Z góry dziękuje za wszelkie porady!

Hmm jeśli nie masz opisanych wyjść z modułu to przypuszczalnie sprawa wygląda tak:

- od centralki alarmowej przewody podłączasz do brązowago i białego
- czerwony i czarny to plus i minus
- zielony i granatowy łączysz z niebieskim i zielonym w siłowniku

w tej opcji centralny bedzie działał tylko z pilota. Jeśli siłowniki będą działaly odwrotnie (zamykały zamiast otwierały) to należy zamienić między sobą kable sterujące z alarmu.

Jeśli zamek ma działac jeszcze z klucza to trzeba podłączyć sterowanie z siłownika. na czarny przewód w siłowniku należy podłączyć mase a 2 pozostałe podłączyć razem z kablami z alarmu. tylko trzeba zwrócić uwage żeby zgadzał sie sygnał otwierania i zamykania (otwieranie na tym samym kablu z alarmu i siłownika musi być). Jeśli coś pomyliłem niech mnie ktoś poprawi. Pozdrawiam

problem w tym, że jak podłącze siłownik (master) do centralki od zamka, to do podłączenia z centralką od alarmu zostaje mi tylko jeden przewód (czerwony) a i z alarmu wychodzą dwa - do otwierania i zamykania...

a z centralki wychodzą tylko czerwony, czarny, brązowy, biały, granatowy i zielony??

tak, i wszystkie (oprócz czerwonego) połączone są z siłownikiem elegancką wiązką...

a zasilanie centralki jest podłączone??

Jeśli nie ma oddzielnych kabli z centralki na zasilanie to ten czerwony trzeba podłączyć do plusa a czarny co idzie do siłownika do minusa. a alarm podłączyć do brązowego i białego które idą do mastera. tylko jeśli bedą działac odwrotnie to zanmienić je trzeba.

[ wiadomość edytowana przez: Bober dnia 2006-06-17 18:51:59 ]

tak mniej więcej to wygląda, oczywiście z alarmu wychodzi więcej przewodów ale tamte ogarnąłem. Narazie jeszcze nic nie jest podłączone tylko kable leżą...

czyli podłączyć tak jak napisałem wyżej

Wielkie dzięki za pomoc! raujesz mi życie

Pozdrawiam - Dominik.

czyli dikładnie w ten sposób tak?

Jak masz mastera to on przejmuje przecież sterowanie, moduł sterujący plus master to jak dla mnie za dużo. Ja mam podłączone wszystkie siłowniki bezpośrednio (no dobra, za pośrednictwem dwóch przekaźników ) do alarmu bo uważam, ze jeśli coś można zrobić prościej to nie ma sensu kombinować .

Edit:
No chyba że w ten deseń. Może mi jeszcze tylko ktoś wytumaczyć po co tam jest sterownik centalnego ("zamek" na rys.) i jakie funkcje on spełnia .

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2006-06-17 19:37:35 ]

a centralny z kluczyka wszystkie drzwi wtedy otwiera??

No nie, taka opcja fucktycznie nie jest przewidziana. W większości aut, które modyfikowałem "centralnie-alarmowo" kluczyk do otwierania juz nie był używany. Co kto lubi. Ale master przecież sam w sobie ten temat załatwia .

to jak możesz to rozpisz mi sposób podłączania samego Mastera biorąc pod uwage kolory przewodów jakie podałem bo generalnie o to się rozchodzi...

dokładnie tak jak narysowałeś. powinno w tej opcji działać i z kluczyka i z alarmu.

EDIT a jeśli nie bedzie działac po założeniu to bedziemy myśleć dalej

[ wiadomość edytowana przez: Bober dnia 2006-06-18 00:38:21 ]

Ja na kolorach się nie znam bo i tak zawsze wszystko organoleptycznie sprawdzam . Jeśli będzie to działać to nie ma co kombinować. Sprawdź sobie na stole czy działa to jak powinno, w razie czego wracaj tutaj .

wszystko sie zgadza z ostatnim schematem, inaczej nie ma sensu robic... i musi działać...

dzięki za pomoc, wszystko działa

Pozdrawiam - Dominik.