| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-02-18 21:49:58 a nie zaplon czasami???
ja przyjrzalbym sie zwlaszcza aparatowi i cewce.... i kabelkom owe dziadostwa laczacym czy zasilajacym |
![]() ALEX558 Łada Samra Gdańsk | 2004-02-18 22:25:39 Czyżby te kable zmieniały właściwości i zaczęly nagle przewodzić prąd po rozgrzaniu? |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-02-18 22:37:43 Witam,
na wszelki wypadek zmień kable i świece, na Twoim miejscu sprawdziłbym jeszcze ciśnienie na zimnym i goracym silniku, moze masz słabszą kompresję na jednym z cylindrów? |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-02-18 23:28:12 Ja niestety tez mam ten problem- alebo w ogole mi na dwa chodzi.
Z tym ze wiecie, ja mam 2 gazniki... Z elektrycznych rzeczy to cewka mi pozostala stara - droga bestia! A tak, kable kopulke swiece i caly aparat mam nowy. Wiem ze p. Inz. Czech pisal ze w zaleznosci na ktore cylindry nie pali-czy na sasiednie czy na inne, moze byc albo cewka, albo nawet uszczelka pod glowica. W moim przypadku uszczelka pod glowica juz zostala zmieniona, wiec teoretycznie zostaje cewka i wkoncu gazniki Ale!!! ale prawda jest jak wspominali przedmowcy, ze trzeba sprawdzic cisnienie na cylindrach!. Ja zanim cewke zmienie, wezme sie jeszcze za regulacje zaworow! Proponuje zaczac najpierw od palca i kopolki, pozniej kondensatorka przy aparacie, przerywacz-luzy na stykach- stan platynek. Tylko wszystko z glowa- powypinac najpierw wszystkie kable i sprawdzac czy na kazdym kablu jest iskra. pozakladac w opowiedniej kolejnosci pozniej - polukac na swiece et. sam juz nie wiem co jescze - generalnie wszystko co na pradzie siedzi pomiedzy cewka a silnikiem posprawdzac! |
dobry SYMPATYCZNY GOŚĆ ALFA ROMEO 156 SW 2, ... Łódź | 2004-02-18 23:52:01 palec to raczej bym wykluczył jak również kondensator bo te rzeczy akurat odpowiadają za iskrę na wszystkie świece jak również styki jedynie co to może być kabelek wel świeca i najmniej prawdopodobne kopółka to z elektryczności a swoją drogą jeszcze może być powodem zbyt mały luz na zaworach które to się nie domykają na zimnym i dopiero jak złapie troche temperatury to zaczyna działać poprawnie.
żeby sprawdzić przewodzik to najproście odpalić auto jak jest ciemno , otworzyć maskę i popatrzeć czy się kabelek nie świeci dla pewności można go lekko zwilżyć wodą jak nie będzie widać po ciemku gdzie się znajduje to można spróbować na zimnym silniku zdejmować po kolei przewody ze świc (najlepiej kombinerkami ) i obserwować różnicę w zachowaniu się pracy silnika tam gdzie nie będzie różnicy sprawdzić , wymienić świece na używaną nawet na próbę jak nie pomoże to już tylko przychodzi mi do głowy sprawdzenie luzów na zaworach tym bardziej jeżeli auto na gazie jeździ i nie były ruszane w ciągu ostatnich 5 tyś km |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-02-19 00:08:30 Dobry, slusznie... ale co po kondensatorze sprawnym, kiedy np. kopulka do chrzanu przewody wymien, bo to grosze. Swiece tak samo - nie zawadzi, nawet, jesli to zrobisz na prozno. Kopulka - to 15 zeta, esli Twoja wyglada na zuzyta to tez nie zawadzi. Mozesz sprawdzic mierniczkiem, czy ma "przejscie" na stykach.... a w ogole to jak masz z tym aparatem? Luz plytki moze dawac efekt "wypadania" iskr... u mnie bylo tak, ze na wysokich obrotach szlo dobrz, a wariowalo na niskich. A to pewnie wskutek dzialania sily odsrodkowej.... he? zobacz, czy tam cos nie lata podejrzanie luzno.... aha, zobacz, czy kopulka zalozona na aparat czasem nie daje sie minimalnie obrocic... niektore maja wyciecie szersze niz zabek ustalajacy na obudowie aparatu....i przkrecenie jej moze spoodowac jaja. Ale nie musi, bo ja moja krecilem jak chcialem, a lada i tak swoje.... jak wymienilem to dziadoswo, to auta normalnie nie poznaje. Aparat kosztuje z 7-8 dych, wiec jesli go podejrzewasz, to koszt awarii znasz |
dobry SYMPATYCZNY GOŚĆ ALFA ROMEO 156 SW 2, ... Łódź | 2004-02-19 00:22:01 Adaś wszystko się zgadza ale kondensator czy styki czy wyrobiony wałek powoduje szaleństwo na wolnych lub zypełny brak iskry(przypadek kondensatora) a nie brak zapłonu na jednym cylindrze i to tym samym w dodatku |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-02-19 08:17:37 Mimo wszystko ja najbardziej sie przychylam do luzu na zaworach, pozniej kopulka, przerywacz, cewka, kondensator, caly aparat- no i kable ze swiecami na samym poczatku Wiecie jaki ja mialem motyw? Swiece mialem tak czasnieta ze mi iskre dawala za wczesnie- niedouwierzenia-ale tak bylo! Jak zdiolem kabel ze swiecy silnik lepiej chodzil niz z kablem na swiecy! |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-02-19 08:44:00
nie chce sie klocic... to Ty jestes fachowcem ale mialem taki przypadek, ze kopulka ukruszyla sie dosyc dziwnie, mianowicie jakos tak, ze palec nie puszczal iskry tylko na jednym z jej stykow. Na pozostalych bylo spoko.... Moze byc taka akcja. Dla mnie zaplon jest nieodgadniony.... i nic mnie tam nie zdziwi... no chyba, ze pokazesz mi pod kopulka krasnoludka. |
dobry SYMPATYCZNY GOŚĆ ALFA ROMEO 156 SW 2, ... Łódź | 2004-02-20 00:03:17 Adaś jak to mnie kiedyś kolega powiedział nowe nie zanczy dobre i wszystko może się zdażyć ale najprościej i najszybciej zbadać wizualnie kopułkę , przewody i ewentualnie świece zamieniając na inną.
Swoją drogą mniejsze ciśnienie nie oznacza brania oleju a raczej wręcz przeciwnie przy wytartym pierścieniu olejowym (co powoduje wzrost zużycia oleju) ciśnienie na cylindrach wzrośnie , gdyż olej uszczelnia pozostałe pierścienie a spadek ciśnienia może być spowodowany np. brakiem luzu na zaworach lub wypalonym zaworze ale to wtedy już na stałe a nie tylko na zimnym, także jeżeli przewody dobre , świeca dobra to tylko regulacja zaworów pozostaje |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-02-20 00:07:05 Alex- luzy na zaworach-pierwsza podstawowa sprawa-jesli beda zle ustawione(oczywiscie zakladam ze rozrzad jest dobrzxe ustawiony i napinasz lancucha/paska dziala OK) wtedy cisnienie tez moze wyjsdc zaklamane! |
![]() ALEX558 Łada Samra Gdańsk | 2004-02-24 23:05:44 wszystkie przyczyny jakie podaliście mogą być ale niestety nie naprawiłem tego bo mi jeszcze piardła stacyjka. |