Mala moc na zimnym silniku, problemy z rozruchem[126]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WItam Wszystkich! Mam problem z moim fiatem, postaram sie opisac po krotce o co chodzi; Otoz mam "malca" z 2000, malo uzytkowanego, jestem drugim wlascicielem, po starszej pani, ma przejechane tylko 22 tys. km, (real) Ogolnie 1: mala moc na zimny silniku, ale to spox, poza tym ostatnio mam problem z rozruchem- po przekreceniu kluczyka rozrusznik zgrzyta zamiast krecic, wczoraj odpalil mi za 4tym razem, -Pytanie: czy mozna jakimis domowymi sposobami naprawic te usterke? Przyznam, ze jestem elektronikiem i pracuje tez w tym fachu, tak wiem Hmm, mysle ze byloby to problematyczne.. ale ludze sie nadzieja ze nie.. A Moze jest np jakas ksiazka opisana dosc prosto tak zeby zajarzyc? spox, koncze i bede wdzieczny za odpowiedzi!!! Pozdrawiam! --Darecki P.S. Moj fiat to 126 elx sx z 2000 roku; Heyah!

[ wiadomość edytowana przez: koniu dnia 2004-03-26 11:00:45 ]

Nie wiem czemu sie dziwisz, ze masz mała moc na zimnym silniku?? Przeciez kazdy maluch dopiero jak sie zagrzeje to bedzie jechal normalnie.
Chyba, ze przybrało to tragiczne rozmiary i nie mozesz ruszyc z miejsca.
To normalne, przeciez olej musi przybrac odpowiednie wlasnosci pod wpływem temp., silnik musi sie "rozprezyc".

co do odpalania to sprobuj wyregulowac zapłon. sadze ze bedac elektronikeiem napewno sobie poradzisz tylko nie wiem jak zrobiony jest zaplon w el...
napewno chlopaki cos powiedza.
Mozesz tez zawory ustawic bo kobiecina pewnie tego nie zrobila...
A po 22 tys to mu sie nalezy
pozdrawiam

jeśłi są problemy z zapalaniem, pojawiają się nie naturalne grzyty zamiast miarowego kręcenia rozrusznikiem to tylko w rozruszniku szukałbym problemu
( nie jestem mechanikiem ! to tylko znam bo coś podobnego miałem)
proponuję sprawdzić działanie bendixu ( czy jakoś tak) to taka puszka dokręcona do rozrusznika miałem takie zgrzyty i jak przy pomocy znajomego rozebrałem tę puszkę okazało się że sprężyna jest zepsuta i nie załączało zębatki (stąd zgrzyt).

zalecam generalke rozrusznika i regulacje silnika

Zakładając że w ELXie nie trzeba regulować zapłonu(chyba że ktoś grzebał).