Droższy Autogaz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Podwyższone stawki, więcej opodatkowanych towarów

„Rzeczpospolita” dotarła do projektu rozporządzenia przygotowanego przez ministerstwo finansów w sprawie podatku akcyzowego. Według autorów projektu nowe przepisy mają przynieść budżetowi 260,9 mln zł dodatkowych dochodów w ciągu ośmiu miesięcy roku.

Projekt zakłada m.in. wzrost o 9 groszy akcyzy zawartej w cenie autogazu. W konsekwencji średnia detaliczna cena autogazu wzrośnie z obecnych 1,47 zł do 1,56 zł za litr.

Dla aut o pojemności silnika powyżej 2000 cm3 stawka akcyzy ma wynieść 13,6%, a dla pozostałych 3,1%. Po 1 maja 2004 r., tak jak obecnie, opodatkowane będą także samochody używane przed pierwszą rejestracją w kraju. Stawki będą uzależnione od pojemności silnika i wieku pojazdu, i będą jednakowe dla samochodów kupowanych w Polsce, innych państwach Wspólnoty i importowanych spoza UE.

Rozporządzenie ma wejść w życie 1 maja 2004 r.

No tak, było to kwestią czasu.

Ale to i tak nadal ponad 2x mniej jak za waszke

W Poznaniu i tak juz jest po 1,59

Poczekamy zobaczymy nie ma co na zapas się martwić

A paradoks jest taki że w Płocku gdzie jest ORLEN gaz jest po 1,53
No tak przecież te koszty transportu!!!

Jackal,
Skad to wziales? Mozesz podac pelne namiary?
Bo tu chyb apisza o opodatkowaniu od kupna - sprzedazy aut z importu ale tez krajowych, bo inaczej sie nie da. Jak kupisz auto uzywane w Polsce to tez akcyza? Dziwnie jakos, moze czegos nie kumam?

U mnie już teraz gaz jest za 1,55 - 1,65

no to ja pochwale moj daleki wschod obecnie tankuje za 1.40 i:
-jezeli tankuje do pelna to -5gr/l
-po zatankowaniu 200l mam gaz za 10zl za free
jednak sa jakies korzysci mieszkania na tym zadupiu

Cytat:
2004-03-15 17:52:17, jackal pisze:
Według autorów projektu nowe przepisy mają przynieść budżetowi 260,9 mln zł dodatkowych dochodów w ciągu ośmiu miesięcy roku.

Zawsze mnie "rozwala" ta informacja. Sk....yny tylko mysla gdzie by tu komus zabrac, aby wplynelo do kasy.

Cytat:
2004-03-16 00:45:16, Rysiu pisze:
Jackal,
Skad to wziales? Mozesz podac pelne namiary?

Całość jest T U - Rzeczpospolita

ORAZ T U T A J - Samar

I T U T A J TEŻ - Interia

[ wiadomość edytowana przez: jackal dnia 2004-03-16 09:48:49 ]

W Warszawie można spokojnie znaleźć gazik po 1,36 ale ja go nie tankuję .... Wole taki po 1,51 z normalnej stacji bo wtedy chociaż czuje że normalnie jade

kurcze a jesli ja mam pojemność 2.0 w swojej tojce to będe wyższa stawke akcyzy te 13%??

km1 ---> A jak mieliby niby to robić ? Pracownik stacji z gazem sprawdzałby pojemność i podwyższał cenę dla ludzi z większą pojemnością silnika ?

13% dotyczy zakupu aut

Cytat:
2004-03-16 16:01:03, km1 pisze:
kurcze a jesli ja mam pojemność 2.0 w swojej tojce to będe wyższa stawke akcyzy te 13%??

Lwiecz ma rację, poza tym spoko - nie masz 2 litrów. Ze względów podatkowych w niektórych krajach, rzeczywista pojemność większości aut to PRAWIE ileś tam litrów. U Ciebie jest prawie 2 litry, u mnie prawie 1.4, etc.

Jedynie BMW (zdaje się Mercedes też) oferuje auta z oznaczeniami innymi niż prawdziwa pojemność silnika, np. 318 ma silnik 1.9 l

[ wiadomość edytowana przez: jackal dnia 2004-03-16 16:14:56 ]