grzesiek_g Kandydat na Kandaydata Lada Samara Międzyrzecz | Problem jest następujący. Mam lade samarke. Kiedy ruszam, szczególnie ze skręconymi kołami w lewo słucha stukanie z lewej strony. Zdarza się też to często podczas ruszania na wprost. Od razu mówie że to nie przegób od koła bo przez te właśnie stuki go zmieniałem jakieś pół roku temu i jest to samo. Obstawiam różne opcje ale sam już nie wiem co to. Biore pod uwage wewnętrzny przegób ale niedawno go rozbierałem i smarowałem i nie miał luzu na tyle żeby tak stukać. Myśle też nad mechanizmem różnicowym ale sam nie wiem. stuki pojawiają się też w czasie jazdy na wybojach kiedy samochod sie dobrze zabuja, tzn. kiedy przód sie troche podniesie to też zastuka. Najdziwniejsze jest to że czasem ten stuk sie pojawia dosyć głośno a innym razem w dokładnie takiej samej sytuacji nic sie nie dzieje. Robiłem próbe żeby może znaleźć co to stuka. podniosłem lewy przód do góry i uruchomiłem silnik na 1 biegu. bez obciążęnia nic sie nie działo ale kiedy zacząłem hamować to zaczynało stukać i wraz ze wzrostem siły hamowania stuk zaczął być coraz głośniejszy. Luzu nie wyczuwam na łożysku koła. Sie troche rozpisałem ale chciałem podać jak najwięcej szczegółów. zastanawiam sie jeszcze nad łóżyskiem w skrzyni w które wchodzi przegób. Co to może być?? |