| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kartos HONDA CRV Zielonka | 2004-03-19 08:57:46
Dzieki Prowo. Toć to balsam na moje oczy |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-03-19 09:14:51 Kartos a dymu z opon nie było ?
W moim przypadku wyrwał bym do przodu w wsukoczył ponad krawęzniki łamiąć sobie spoiler No to licytacja, Prowo masz zdrowe ale licho nie śpi, jak Ci nie dam rady to też będzie to wina sprzęgła, hehe. |
DrA eS ... | 2004-03-19 09:17:50 U mnie beda winne osiemnastki w razie czego Ale w poniedzialek nowy stuff laduje pod maska to nie powinno byc zle |
stapoz Omega 2.5V6+gaz, Mon ... Poznań | 2004-03-19 10:45:42 Wg mnie na 99% było to ślizganie sprzęgła.
Z tego co wiem to zmieniłeś skrzynie na manual. Tak się zastanawiam czy komp. silnika jest tak samo zaprogramowany dla automata i manuala. U mnie np. jest tak, że jak jadę 100km/h i wcisnę gaz lekko to zaczyna przyspieszać, ale jak go wcisnę prawie do końca (bez kockdown) to nic się nie zmienia (przyspieszenie takie samo, dżwięk silnika taki sam, i wskazuje takie samo zużycie paliwa). Czyli że komp koryguje otwarcie przepustnicy. W manualu zawsze jest tak że im więcej wciśniesz tym większe przyspieszenie, głębszy dżwięk i wyższe spalanie. Dlatego może to zachowanie w jakiś sposób jest powiązane z tym że masz manual a silnik sterowany przez komp dla automata? |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2004-03-19 10:55:27 A zapaszek z przypalanego sprzęgiełka był? |
Kartos HONDA CRV Zielonka | 2004-03-19 15:02:31
Dymu nie bylo, bo nie bylo buksowania kol. Opony opieraly sie o krawedzie kraweznikow. To bylo tak jakbym wcisnal hamulec na max i probowal ruszyc z miejsca. Normalnie oczekiwalbym ze silnik zgasnie chocby nie wiem co, ale moze taki mocny silnik powinien pokonac moment hamujacy i zmusic sprzeglo do pracy z poslizgiem. W koncu to tylko sprezyny sciskaja tarcze sprzegla miedzy kolem zamachowym, a dociskiem.
To oczywiste na 100%, nie 99
Nic podobnego. Pedal gazu jest polaczony fizycznie linka z przepustnicami i kiedy wdepniesz, przepustnice sa otwarte i koniec
Nie bylo, bo to trwalo za krotko. Elementy trace nie zdazyly sie nagrzac.
Komp nie koryguje polozenia przepustnicy, ale dawke paliwa w zaleznosci od wielu czynnikow. U ciebi brak reakcji na lagodne wcisniecie gazu przy 100 kmh jest dziwne i nieprawidlowe. Widze 2 elementy "mowiace" komputerowi, ze kierowca chce przyspieszyc i prosi o wieksza dawke paliwa: czujnik polozenia przepustnicy i przeplywomierz. Moze masz uszkodzony potencjometr polozenia przepustnicy i w pozycji max daje komputerowi taką samą rezystancję jak w poz 100 kmh na IV biegu. A poza tym gazownia rozne cuda robi. Nie, moje porownania zachowania z automatem i manualem nie potwierdzaja Twojej teorii. Przeciez moj silnik "wygral" ze sprzeglem wiec nie o brak mocy czy niedostateczne otwarcie przepustnicy tu chodzi. Pozostaje pytanie wyłącznie o sprzeglo: Czy moje jest skopane, czy moze w MV6 jest zle obliczone przez konstruktorow i w skrajnych sytuacjach nawet nowe moze miec uslizg? |
boogie LOB SYMPATYK M6 warszawa | 2004-03-19 16:17:29
|