Tuleje wachacza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko
czy ktos wymienial tuleje metalowo gumowe wachacza przod i tyl
czy orginaly DAEWOO sa godne polecenia czy lepiej zastosowac zamienniki bo cenowo sa zblizone do orginalow

Polecam oryginalne.
Jeśli chodzi o wymianę, to tylne można przy odrobinie zastanowienia i użyciu odpowiednio dużej siły mozna wymienić bez większych problemów.
Przednie tuleje (wachaczy) zwykle wyciska się przy użyciu odpowiedniego narzędzia pneumatycznego, a właściwie pneumatyczno - hydraulicznego, ale równiez można poradzić sobie bez niego.
Pozdrawiam - Speed R

a czasem nie podpasują od kadetta gsi - tak mówił mi kiedyś jeden ze sprzedawców w sklepie że elementy zawieszenia są takie same, no i pewnie lepsze

Cytat:
2004-03-20 10:13:15, Wiktor_ pisze:
a czasem nie podpasują od kadetta gsi - tak mówił mi kiedyś jeden ze sprzedawców w sklepie że elementy zawieszenia są takie same, no i pewnie lepsze

Wiesz, guma to zawsze guma... bez podtekstów proszę

Najlepsze były by elementy wykonene z poliuretanu, ale takowych nik do Espero nie wykonuje, nawet najbardziej znana w "tym temacie" firma na świecie, czyli EnergySuspension

www.EnergySuspension.com

do espero trudno o jakieś akcesoria tuningowe, do espero nie wykonuje ale może do gsi tak(niewiem) - a jesli są te same to ....

W Espero SAM bez urzadzenia pneumatycznego nie wymienisz sidenblockow.
Nasze sidenblocki na czesci gumowej maja kolnierz, ktorego srednica jest wieksza niz srednica tuleji metalowej. Potrzeba naprawde duzej sily i duzej precyzji zeby wbic tuleje w wachacz

Cytat:
2004-03-20 15:37:11, KeyJey pisze:
W Espero SAM bez urzadzenia pneumatycznego nie wymienisz sidenblockow.
Nasze sidenblocki na czesci gumowej maja kolnierz, ktorego srednica jest wieksza niz srednica tuleji metalowej. Potrzeba naprawde duzej sily i duzej precyzji zeby wbic tuleje w wachacz

Eee, mozna sobie jeszcze pożądnym imadłem poradzić

Można ale ja zdecydowałem sie na wymiane wahacza. Koszt silentbloka to kilka kilkanascie zl, a wahacz kosztowal kolo 120.

Chcialem wymienic sama gume ale nikt sie tego nie chcial podjac. A jak przyszlo co do czego to sie okazalo ze trzeba grzac by wyjac, a potem ciezko wprasowac nowa gume bez spilowania albo grzania. Zatem element moze juz przy montazu zostac uszkodzony. A trwalosc na 100% mniejsza niz nowy wahacz. Do tego koszty kilku godzin roboty...
Bez sensu, zreszta sam przelicz.

Wczoraj dla odmiany robilem wymiane mechanizmu wycieraczek. I znowu slusznie kupilem nowy. Frezowanie i kilka godzin roboty zastapilem szybka wymiana w godzine na nowe ciegna za 90 PLN.
Pomijam juz fakt ze regeneracja by sie nie udala bo byly tak wyrobione ze sie rozlecialy przy wyjmowaniu.

Od dawna powtarzam - co tanie to drogie.

Co do przednich tulei wachacza to niewiem natomiast co do tyłu to można sobie poradzić samemu umnie to zostało wymienione sposobem domowym i dało się trzeba tylko dobrać sobie rórke odpowiedniej średnicy i duży młot.!!! co do tulei spoko fabryczne niesą drogie a dobrze wykonane także polecam oryginały.!

Co do montarzu to tak jak demontaż duży młot i dobre oko. ważne jest żeby wbić tuleje pod odpowiednim kontem do tylnej belki (chodzi o obrót) jak pamietam to 45* tak aby odpowiednio procowały potem na aucie.!!! umnie było to robione 2 lata temu i jak narazie wszystko śmiga ślicznie

Cytat:
2004-03-20 13:23:22, SpeedR pisze:
Cytat:

Najlepsze były by elementy wykonene z poliuretanu, ale takowych nik do Espero nie wykonuje, nawet najbardziej znana w "tym temacie" firma na świecie, czyli EnergySuspension

www.EnergySuspension.com

A firma www.powerflex.co.uk ?? Robia do Vectry, Calibry, itp - mysle, ze by cos przypasilo... Ceny? od 5 do 20 funciakow za sztuke...

a w związku z tulejami wachacza mam pytanie:
- po jakim czasie trzeba je wymienić, mam przebiegu 94 tys pojechałem ostatnio zrobić zbieżność i poqiedzieli mi że mam wymienic końcówki drążków, tuleje wachacza i mocowania pod amortyzatory i dopiero przyjechac na zbiezność, co o tym sądzicie???

dzięki za porady pozdrawiam

Jeśli goni po drodze, stuka na dziurach albo ściąga to najwyższa pora na wahacze, końcówki i gniazdo górne McPhersona.
przykre i bolesne ale takie mamy drogi.

Cytat:
2004-03-23 17:34:17, Krawat pisze:
Cytat:
2004-03-20 13:23:22, SpeedR pisze:
Cytat:

www.EnergySuspension.com

A firma www.powerflex.co.uk ?? Robia do Vectry, Calibry, itp - mysle, ze by cos przypasilo... Ceny? od 5 do 20 funciakow za sztuke...

Dystrybutorem PowerFlexów na Polskę jest forma Olzen Motors.
Jeśli robią elementy do Vectry A, to napewno da się zastosować je do Espero

Co do EnergySuspension to mam ich produkty pomontowane zarówno w Pontiacu TransSporcie jak i jednym z Chyslerów 300M i spisuja się znakomicie. Są sztywniejsze od oryginalnych gumowych elementów, nie są podatne na warunki atmosferyczne oraz czynniki agresywne jak sól, czy chlorek wapnia, i jeśli wierzyć producentowi, to długo na nich pośmigam

Niestety z moich wiadomości wynika, że nie mają swojego przedstawiciela na Polskę

P.S
Kontakt do Olzen Motors:

www.olzen.pl
www.borla.pl (fajne układy wydechowe)
info@olzen.pl

tel.: (04 385 12 51
tel. kom. : 602 103 252
tel. kom. : 609 769 785

Adres:
26 - 600 Radom
ul. Wolanowska 11

Pozdrawiam - Speed R

dzieki wszystkim za porady i pomoc
chyba zastosuje zamienniki , sa troche tansze i mam nadzieje ze rownie dobre jak orginaly
przy okazji wymieniam amorki z przodu na KYB bo dotychczasowe AL-KO po dwoch latach i przebiegu ok 20 .000 ciekna ( olejowe )
badziewie

Majkel uwazaj co piszesz na ALKO bo jeszcze Cie ktos moze pobic na tym forum mamy tutaj kilku zapalencow tych amorkow

Łożysko MC Persona - 60 PLN
Końcówka drążka - 20 PLN
Sworzeń wachacza - 25 PLN
Wachacz - 120 PLN
Robocizna okolo 130 PLN
Razem 355 PLN

Wydaje mi sie ze to nie jest duzo... tym bardziej ze jedynymi rzeczami, ktore nie zostana wymienione to amorek i sprezyna
Espero to tani samochod ale nie mozna oszczedzac na "tanszych" zamiennikach...
Warto zaoszczedzic te 50 PLN przy koszcie calkowitym ?
Ceny, ktore podalem to czesci albo oryginalne albo z opla wiec nie wydaje mi sie zeby byl sens kupowania gorszych czesto duzo gorszych zamiennikow za cene 5-10 pln mniejsza na sztuce.

Ja wymienialem dwa razy sworzen wachacza (za pierwszym razem kupilem zamiennik) a za drugim juz Opelka i jak narazie duzo lepiej

Cytat:
2004-03-25 09:19:26, KeyJey pisze:
Majkel uwazaj co piszesz na ALKO bo jeszcze Cie ktos moze pobic na tym forum mamy tutaj kilku zapalencow tych amorkow

Łożysko MC Persona - 60 PLN
Końcówka drążka - 20 PLN
Sworzeń wachacza - 25 PLN
Wachacz - 120 PLN
Robocizna okolo 130 PLN
Razem 355 PLN

Wydaje mi sie ze to nie jest duzo... tym bardziej ze jedynymi rzeczami, ktore nie zostana wymienione to amorek i sprezyna
Espero to tani samochod ale nie mozna oszczedzac na "tanszych" zamiennikach...
Warto zaoszczedzic te 50 PLN przy koszcie calkowitym ?
Ceny, ktore podalem to czesci albo oryginalne albo z opla wiec nie wydaje mi sie zeby byl sens kupowania gorszych czesto duzo gorszych zamiennikow za cene 5-10 pln mniejsza na sztuce.

Ja wymienialem dwa razy sworzen wachacza (za pierwszym razem kupilem zamiennik) a za drugim juz Opelka i jak narazie duzo lepiej

Widze, ze masz dojscie do dosc tanich czesci. W Bydgoszczy jest niestety nieco drozej
Jesli robocizna obejmuje rowniez ustawienie zbieznosci, to rowniez taniocha.

Zbierznosc to osobna sprawa okolo 100 PLN

Cytat:

bez urazy
stwierdzam tylko przykry fakt ...
moze to tylko szczegolny nie fart z tymi amorkami a moze nie ... ale drugi raz nie bede probowal zeby to sprawdzic
nie usmiecha mi sie tak czesto wymieniac amortyzatory

przepraszam,gdzie dają wahacze po 120PLN? i drugie pytanie czy są one takie same jak w Lanosach?