| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
golob Espero 1.8 Wrocław | 2004-03-11 20:09:32 wlasnie zamierzam wymienić pasek (mam 63kkm) czy oprócz paska trzeba cos jeszcze wymienic? napinacz, jakies łozyska? Ile powinien kosztowac porządn pasek?
pozdrawiam |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2004-03-11 20:43:46 Denwer ma rację...
Wg mnie konieczne z punktu profilaktyki jest wymienienie także pompy wodnej... |
DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2004-03-11 21:01:23 Przepraszam źle się wyraziłem. Chodziło mi o wymianę napinacza jako elementu, który to odpowiada za właściwe napięcie paska napędzającego alternator i pompę wspomagania. |
golob Espero 1.8 Wrocław | 2004-03-11 21:02:57
Rozumiem, pasek, napinacze, łozyska, ale po co pompe wodna??? A co do przebiegu przy którym trzeba zmieniac pasek, to kiedys w ASO DU powiedzieli mi ze moge przy 100kkm zmienic go, choc znajomy z ASO Opla mowil mi wlasnie zeby przy 60kkm to zrobic |
golob Espero 1.8 Wrocław | 2004-03-11 21:07:45
No co TY |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-03-11 21:09:03 Jaki ryzykant. Ma 1.8 |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-03-11 21:13:47 ja miałem wymieniony pasek przy 91kkm i działało wszystko jak nalezy przy okazjii swiece,termostat,przewody blablabla kufa 700 zeta mnie to kosztowało |
DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2004-03-11 21:20:37 Golob - spokojnie nikt z Ciebie sobie jaj nie robi. Nie wiem jak z druga stronę.
Natomiast nikt nie napisał, że musisz od razu wszystko wymieniać. Napisałem, że niektóre elementy m.in. pompę wodną dobrze jest dokładnie sprawdzić. Jesli pompa wodna nawali to wszystkie czynności związane z rozebraniem osprzetu silnika aby się do niej bobrać są takie same lub zbliżone jak przy czynności wymiany paska rozerządu. Twoje auto , sam decydujesz, ale te 100kkm na jednym pasku to lekkie przegięcie przy zwykłym eksploatowaniu samochodu. Taka konstrukcja silnika opla, 60 kkm to dla paska enerytura. |
golob Espero 1.8 Wrocław | 2004-03-11 21:36:56
No OK, teraz rozumiem o co chodzilo z ta pompa, ale niebede jej teraz napewno wymieniac. Jak padnie to sie wymieni No i nie martw sie DENWER, nie czekam do 100kkm, wymienie pasek teraz. Znalazlem jakis pasek za 39zl - nie wiem czy to duzo czy malo za pasek? nie wiem jaki - jutro pojade i zobacze. |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-03-11 23:39:42 Ja nie wiedziałem o wymianie pompy i po 60 tkm tego nie zrobiłem. Skutek - 72 tkm i robota od nowa (trzysta coś pln - nie pamiętam dokładnie)...
A na pompę dołożysz 90 pln na Kotsisa. Pozdr. P. |
DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2004-03-12 07:42:31
Znalazlem jakis pasek za 39zl - nie wiem czy to duzo czy malo za pasek? nie wiem jaki - jutro pojade i zobacze. | |||
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2004-03-12 09:22:27 Moze ciut obok tematu bo mam 1.5 i ceny czesci wlasnie do niego moge tu podac:
Pasek - 37zl Rolka - 49zl Napinacz - 105zl Pompa wody - 107zl |
macbigos espero 1.5 glx gazzz wroclaw | 2004-03-12 11:10:18 ja mam teraz 59 200 i tez czaje sie na wymiane mam zamiar pojechac z tym na nullrakowa 16 we wroclawiu nie jest super tanio (mozna sie potargowac) ale przynajmniej wiem ze bedzie porzadnie (mechanik jezdzi espero 1, pi razy drzwi za pelny przeglad dla 60tys (wymiana rozrzadu + pompa, filtry, oleje, plyny itp) zakrzyczeli jakies 700pln ale jestem dobrej mysli ze cos uszczkne poza tym dla stalych klientow daja znizki jezeli cie interesuje 071 325 38 30, 324 67 00 |
golob Espero 1.8 Wrocław | 2004-03-19 15:13:28 Wczoraj przyjechałem do domku i już od rana moje espero w serwisie, udało mi sie bo mechanik powiedział ze pasek rozrządu juz na włoskach sie trzymał, wymienić tez mają pompe wody bo troche juz podciekała i łożysko ma wyrobione - pochodziłaby jeszcze z 5-10kkm ale przy okazji wymienią, do tego pasek klinowy i napinacz. Padniete okazaly sie tez końcówki drązków i łaczniki stabilizatora, a tylne amortyzatory tylko "SĄ" ale nic nie robią wiec będę miał gazowe AL-KO sprezyny mialem wymienione juz wczesniej. Tak wiec po tych wszystkich wymianach moge zapomniec o nowym radiu....
Swoja droga tak sobie dzis pomyslalem ze to espero to jednak gówno nie samochod - przepraszam ze to mowie nie mam zamiaru nikogo obrażać! Ale taka jest prawda - nie da sie zrobić porzadnego samochodu tej wielkości zeby jakosc była taka jak vectra, passat czy tym podobne za takie pieniadze - jakość jest mizerna a właściwie TRAGICZNA - to jest mój pierwszy samochod, ale moj ojciec mial duzo róznych przyzwoitych samochodow i mam do czego porownywac, dużo tez sie najeździlem róznymi samochodami w USA. Moje espero jest z 1999r, kupilem je 2 lata temu mialo 13kkm teraz ma 65kkm, fotele sa tak zniszczone ze wygladaja jakby conajmniej 300kkm przejechal - a raczej dbam o samochod i duzo jezdze na trasie, trzeszczenie i skrzypienie to juz nawet przestaje mnie interesować skad pochadzi bo CIAGLE cos trzeszczy i skrzypi, kazdy plastik jest innego koloru.... oj moglbym tak ksiazke napisac i narzekac Sorki za takie moje własne przemyslenia ale gdzies musiałem sie wyżyć pozdrawiam wszystkich |
Wiktor_ galant Kielce | 2004-03-19 15:24:28 ja pasek rozżadeu w 1.8 wymieniłem po 80 tyś
podam ci ceny które pamiętam: - pasek rozrządu 80 zł- orginalny - pompa wodna chyba coś koło 150 zł - już trzeszczała - napinacz paska rozrządu 170 zł według mnie niema sensy przy przebiegu 63 tyś wymieniać napinacza paska wspomagania i alternatora |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-03-19 20:06:26
Wiesz, już kilkukrotnie pisałem, że Espero nie ma co porównywać w kilku kategoriach do aut segmentu Mercedesa klasy S czy Porshe 911, ale nazywanie go "gównem", to już dla mnie lekkie przegięcie Wiem, że mozna obrazić się na niego z powodu trzeszczących plastików czy innych dupereli, ale to naprawdę nie jest złe autko. Dla mnie np. równie padaczkowata jest wymienione wyżej Vectra czy starsze wersje Passata. Poza tym pojęcie "dbania o samochód" jest raczej względne, ale moje autko ma przebieg 76 tyś. km i fotele wyglądają jak nowe To tyle ode mnie Pozdrawiam - Speed R |
golob Espero 1.8 Wrocław | 2004-03-19 22:45:04 Tak jak pisalem nie chcialem i nie mam zamiaru nikogo obrażać! poprostu bylem troche wkurzony i musialem sie wyżyć, wydalem dzis 1000zl na espero Faktem jest ze bardzo mozliwe ze moj egzemplarz jest taki badziewny - pochodzi z ostatniej chwili 99rok wtedy pewnie juz skladali espero z wszystkich czesci jakie im zostaly Aha to sie pochwale jeszcze na co wydalem dokladnie dzis 1010zl : - pasek rozrzadu - pasek klinowy - napinacz - pompa wody - końcówki drązkow kierowniczych - łączniki stabilizatora - amortyzatory tylne alko gazowe - ustawianie geometrii - robota Jeszcze tylko tłumik końcowy i moze na jakis czas bedzie spokuj z wymianami |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-03-19 23:40:44
Ależ ja się wcale nie czuję urażony Po prostu uważam, że (podobnie jak napisałeś) wiele zależy od egzemplarza na jaki się trafi. Mój znajomy miał Audi A4 1,8T z 2000r. które notorycznie się psuło. Doszło te tego, że autko stało pół miesiąca w serwisie i nie mogli dojść do tego co się dzieje. Na koniec padła skrzynia biegów (wymieniona na gwarancji) i znajomy szybko się audicy pozbył ... Pozdrawiam Speed R |