Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-05-06 16:03:46 to jest dobre pytanie sam bym chetnie to naciagnal bo mi reczny lapie jakby chcial a nie mogl..a hamulce mam dobre |
Jac Leganza Warszawa | 2004-05-06 18:24:35 Na mój gust linka do wymiany... |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-05-06 22:15:49
Ta Daaaaaaaa ... i jestem ![]() ![]() Ok, a tak poważnie, to naciąg linki hamulca ręcznego jest bardzo sprytnie ukryty pod płytą podłogową, mniej więcej na wysokości łączenia katalizatora z tłuikiem końcowym. Niestety te małe, żółte, koreańskie matoły, potrafią zapewne swoimi małymi żółtymi koreańskimi łapkami dostać się do śruby regulacyjnej tzw. naciągu wstępnego. Jednak porządny polski (czyt. Europejski) mechanik ze swoimi dużymi "ręcoma" ma nie lada problem by do tegoż regulatora się dostać. Jednak co do samej regulacji ręcznego, jego słabe "trzymanie" całego atka możmieć kilka przyczyn... Wnikając w kwestię samoreulatorów, czy jak to się opisuje w literaturze fachowej - regulatorów (rozpieraczy) samonastawnych działają one tylko do pewnego etapu. W momencie, gdy szczęki są już mocno zużyte, pojawia się problem z dociskiem całej ich powierzchni do powierzchni ciernej bębna. Poza tym, w Nubirce ok roku temu, z niewiadomych przyczyn szczęki rozpadły sie dokumentnie (został z nich niemalże proszek ![]() ![]() Wracając jednak do tematu, wówczas również pierwszym symptomem był słaby naciąg linki hamulca recznego. Co do samych rozpieraczy samonastawnych, to ich zadaniem jest zapewnienie stałego luzu między szczękami ham. a bębnem. Mimo wszystko nie polecam ingerować w sam rozpieracz. Jeśli czujecie, że linka wpierw sprawdźcie "wnętrze" bębna, czy nie ma ukruszń, czy okładzina szczęk nie jest nazbyt wytarta, itp. Jeśli nie, postawcie autko na podnośniku i pokombinujcie z naciągiem wstępnym (pierwotnym), jednak mając na uwadze fakt, że regulacja luzu w tym miejscu jest również ograniczona, i nie da się w nieskączoność naciągać linki ![]() Pozdrawim - SpeedR ![]() |