Pomocy,wpadlem w dziure,co teraz?

« Poprzedni | Nastpny »
Witam,
wczoraj wracalem noca i na nieoswietlonej drodze wpadlem w dziure-dosc duza! najpierw myslalem ze pekla mi szyba - slyszalem jak gdyby dzwieki ocieranych o siebie kawalkow szkla z tylu w dzwiach.Ale dzis sprawdzilem i wyglada calo, Moze cos z zawieszeniem? W kazdym razie co teraz zrobic? Pewnie trzeba jechac na stacje zeby wybadali sprawe. Czy ja bede musial za cala naprawe zaplacic? Czy mozna to jakos udowowdnic, czy trzeba miec swiadka czy cos zeby nie ponosic kosztow naprawy - czy da sie wogole cos takiego zrobic??
Kiedys slyszalem ze trzeba sie zatrzyamc i zrobic zdjecie-czy to cos pomoze i do kogo sie zwrocic??
Serdecznie z gory za pomoc dziekuje!

Mialem kiedy podobn sytuacj - skrzywia si felga i posza opona. Zgosiem spraw na policj - powiedzieli eby sporzdzi notatk z tego zdarzenia i im dostarczy. Na miejscu to podbili i mogem i do administratora drogi domaga si odszkodowania. Wtedy byo 2 wiadkw. Co do zdjcia dziury to chyba jest to przydatne eby si ubezpieczalnia nie wykrcaa cho jeli jest to zgoszone na policji to moe si obejdzie?

Oglnie jak masz moliwo to jed i zrb zdjcie a poza tym zgo to na policj (oni powinni Ci zreszt powiedzie co zrobi). Potem do administratora drogi domaga si odszkodowania.

Ja ostatecznie zrezygnowaem z odszkodowania bo prostowanie felgi wyszo 20 z a opona pono i tak bya ju na zom - i to nie z powodu dziury wic nie chciao mi si za 20 z za tym goni...

No i jeszcze jedno - "mojej" dziury nie byo ju na drugi dzie - w nocy zaatali wic jakby co to si popiesz ze zdjciem.

Zgadzam sie z przedmwc ale co do dziury to tak jesli powstaa jakas szkoda to powienies znale wiadkw ktrzy potwierdza i to przez t dziure twoje auto zostao uszkodzone. Nastepnie masz dwie drogi albo zgosi sie na policje a nastpnie do zarzdcy drg o odszkodowanie. Ale jesli na drodze byy info na znakach np nierwnoci na drodze albo nawierchnia uszkodzona to musisz sie udac do swojego ubezpieczyciela i likwidowa szkode z wasnego Autocasco ( gdy w przypadku kiedy by znak na drodze zostaje wyaczona odpowiedizalno zarzdcy drogi). Oglnie za mwiac jesli szkoda byaby maa to to olej gdy w przypadku 1 rozwizania szanse na odzyskanie kosztw sa niewielkie (we Wrocku okoo kilkanascie procent spraw pozytwnie ZDiK rozpatrzy) a w sytuacji 2 jesli szkoda jest maa to nie opaca sie tracic zniek z AC pozdrawiam w razie pyta slij jaks wiadomo na priv

..yo...ty ja wpadem w dziurke, taka ze mi opona peka...fela niby caa, zadzwoniem po policje, przyjechali, zdjecia zrobili, oswiadczenie napisali....do urzedu drog......do rzeczoznawcy...i mam na rachunek kupic sobie 2 oponki nowe (bo sie wymienia parami)....naprawa felgi, ewentualnie kuono nowej, i ustawianie zbieznosci....wiec jest ok, pokazuje im rachunki, tzn faktury i kase maja mi zwrocic.....pozdro

Nie wiem czy po czasie co wskurasz
Bo dzisiaj ju tej dziury moe nie by
Ale z tego co pamietam sa dwie drogi:
1) Wanie policja i wezwanie ich na miejsce sprawy (w momencie uszkodzenia)
2) Obfotografowanie miejsca zdarzenia i udowodnienie e to wanie tu si stao (bo to niestety do Ciebie naley)

no teraz to juz jest po ptakach, bo od razu jakbys zalatwil sprawe - wezwal policje to moglbys cos wywalaczy, ale ogolnie jest problem z wygrana z zarzadem drog. Chyba zostaje ci usunac szkode we wlasnym zakesie .

Ze ZDiK'iem we Wroclawiu akuat takie zalatwianie spraw jest bardzo trudne - nie wiem jak jest gdzie indziej. Jedynym wyjsciem jest ofotografowanie auta po wypadku - obfotografoanie miejsca - jeszcze najlepiej opinia bieglego i lec z tym do Zarzadcy Drogi

« Poprzedni | Nastpny »