Rdza , Bąbel .. co robić zeby nie spie^&*%#ć ..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Szukałem na ten temat w "warto wiedziec" ale konkretnie o moim lub podobnym przypadku nie jest naipsane.
Mam pierwszego w historii mojego polda bąbla rdzy na drzwiach
( przednie prawe ) bąbel wielkosci ok 5mm pojawił się jakies poł roku temu i powolutku rosnie. dzosdzedłem do wniosku , ze trzeba by go przed zima zdeaktywować bo pojdzie dalej.
mam pytane:
Czy wystarczy papierem ściernym zetrzec do gołej blachy i zamalowac lakierem? ( mam probki takie jak lakier do paznokci)
czy zanim pomaluje coś na blache nałożyć ?? jakis podkałd lub cos innego??
jezeli tak to jaki ( nazwa ) i koszt ewentualnie
Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam serdeczne

wpadnij na forum renowacja nadwozia a napewno znajdziesz odpowiedni temat. na forum gl w prawym dolnym rogu wybierz forum -> renowacja nadwozia...

ps. ja robie tak ze zdzieram wszystko i jeszcze z pol centymetra dookola do blachy szlifuje aby bylo bez rdzy i w zaleznosci czy ma byc piekne czy praktyczne daje szpachle/p;odklad i maluje sprayem pedzelkiem waleczkiem... najlepiej dobra farba np akrylem.

Najlepiej wypiaskowac...... a potem szpachla podklad i lakier....

Cytat:
2005-10-21 09:06:02, berek33 pisze:
Szukałem na ten temat w "warto wiedziec" ale konkretnie o moim lub podobnym przypadku nie jest naipsane.

Oczom nie wierze - proponuje zapoznać się z tym artykułem

Spoko GDA. Przeczytałem ten rozdział i mniej wiecej wiem. Chodzi mi o praktyczne podejscie to sprawy , doswiadczenia innych forumowiczow , co jest najlepsze , czy i jak je stosowac w jaki sposob i oczywisie ceny tych specyfików

nie zakładał bym nowego watku gdybym nie miał watpliwosci
Poza tym łatwo jest cos spierdaczyć a ja sie srednio na tym znam

Nawiązując do artykułu Mrozka: nie polecam Unikoru jako podkład pod metaliczną bazę - mimo odczekania 72h unikor ścinał się podczas malowania bazą. świetnie jako podkład nadał się niemiecki podkład antykorozyjny do samochodów który nabyłem w OBI. I nie dawaj auta lakiernikom bo mi tylko zaszpachlowali rudą, a po roku i tak musiałem wszystko robić od nowa - samemu tym razem. Aha, cortanin jakoś nie związał rdzy w mojej podłodze więc go nie polecam.

A ja powiem tak - jeśli bąbel na drzwiach jest w odległości ok 1-2 cm od ich krawędzi to lepiej ściągaj tapicerkę i najpierw zakonserwuj chociażby smarem miejsca łączenia blach poszycia z konstrukcyjnymi drzwi (ze szczególnym uzwględnieniem okolicy gdzie pojawił się bąbel). Dopiero potem bierz się za naprawę tego co widać. Znam z autopsji. I polecam metodę.