| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2004-04-01 14:35:47 Dzis w dodatku motoryzacyjnym do "Gazety Krakowskiej" natrafilem na artykul pod takim wlasnie tytulem. Oto co w nim przeczytalem:
"Kolejny kontrowersyjny pomysl ministra Marka Pola dotyczy przymusowego oddawania niektorych samochodow na zlom (...) Uprzedzamy, ze to tylko projekt, ktory nie ma mocy prawnej i nalezy miec nadzieje, ze nie wejdzie w zycie (...) Zlomowanie pojazdu nastapi w przypadku wystapienia ponizszych sytuacji: 1) uszkodzenie w wypadku (kolizji) w ruchu drogowym, 2) uszkodzenie w wyniku innych zdarzen losowych, takich jak powodz, pozar, 3) uszkodzenie w wyniku zuzycia eksploatacyjnego. Minister nieco blizej sprecyzowal swoja idee fixe, poprzez dolaczenie stosownych zalacznikow. Dowiadujemy sie z nich, co uwazane jest za dewastacje, podlegajaca bezwzglednemu zeslaniu auta "na zyletki": - uszkodzenie plyty podlogowej, w nastepstwie ktorego wystepuje "roznica wymiarow przekatnych o min. 50 mm" powodu, ze auto jest odpadem, - zalamanie z deformacja ksztaltu ramy i pekniecie ramy, - uszkodzenie jednoczesnie dwoch szkieletow bokow: lewego i prawego (po 30 proc. kazdy) (...) Krotko mowiac, gdy jeden kierowca drugiemu wjedzie niefortunnie w samochod z odksztalceniem ramy, nie ma mowy o prostowaniu, trzeba oddac na zlom i nie jest wazne, ze to np. subaru impreza za gruba gotowke. Odejda problemy z ubezpieczeniami i korowodami o wyplate odszkodowania, bo nawet drobna stluczka zakwalifikuje auto jako wrak. Najbardziej zarobia na tym wlasciciele zlomowisk (...)" No wlasnie - ja rowniez mam nadzieje, ze ta ustawa pozostanie tylko projektem, bo przeciez skoro ma to spotykac nowe auta to taka Lade za 3 tys, zl kaza nam od razu zezlomowac jak tylko ktos nam zarysuje lakier... Moze troche przesadnie to zinterpretowalem, ale chcialem zwrocic uwage na to jak bardzo bezsensowna jest ta ustawa. Nie wiem czy minister ma kogos z rodziny kto jest wlascicielem zlomowiska, czy moze chca sie pozbyc czesci aut z naszych drog... Jak dla mnie to naprawde chory projekt - a co wy o tym sadzicie ? Pozdrawiam - Misiek |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2004-04-01 14:45:43 To oczywiście od razu pole do nadużyć. Bo jednemu pomiar płyty podłogowej wykaże, że ma przesunięcie 51 mm, a drugiemu bardziej zniszczonemu, że 12 mm...Polscy rzeczoznawcy mają takie metody , że zaufanie im jest naiwnością do kwadratu.
Wg mnie auto dopiero po naprawie powinno byc uczciwie badane , zanim odzyska dowód rejestracyjny. Jeśli ktoś chce rekonstruować wrak i jest pewnym, że w końcowym rezultacie to mu się opłaci to niech próbuje, ale niech badanie techniczne będzie uczciwe!!! Wymaganie złomowania auta, które ma przesunięcie 50mm nie jest uczciwe wobec dużych pojazdów ( 50mm w 5 metrowej limuzynie to nie to samo co w 3 metrowym maluchu). |
bartassti SYMPATYCZNY GOŚĆ Subaru Impreza WRX Poznan / Thatcham | 2004-04-01 17:07:36 Moim zdaniem sam pomysł jest trafiony. Może nie do końca z tymi 50mm ale sedno jest dobre. Wchodząc do Unii musimy zmienić przepisy, bo po naszym kraju jeździ zbyt dużo sklejanek, które przy zderzeniu są śmiertelnymi pułapkami. Zgadzam się, że jeśli auto jest mocno przestawione na ramie należy je złomować (tak się robi wszędzie w cywilizowanych krajach!) choćby miało to być Subaru Impreza, bo tym autem powoli się nie jeździ, a wolałbym nie jechać taką " krzywą" Imprezą... |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-04-01 20:18:43 Zgadzam sie z Grzegorzem - to stworzyloby tylko nowe mozliwosci lapowkarskie Moim zdaniem powinny byc wnikliwsze kontrole po naprawac, jak i w ich trakcie. Czyli - kazda naprawa jest oplacalna i wykonalna, ale w odpowiedni sposob. Pod ndzorem. Tyle, ze taki nadzor nad warsztatami tez bedzie korupcjogenny.
a swoja droga: jakby tak kazdego rzecha zlomowac, ile zabuytkow dotrwalo by do dzis??? Przeciez wiekszosc z nich zaczynala II zycie wlasnie jako zlom.... w czesciach... A jakby trafilo toto do hut???? |
-VoDz- SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Białystok | 2004-04-01 20:23:07 Adasco jakby do hut trafiło to byś miałzabytkowe żyletki |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-04-01 21:56:38 nie mialbym bo nie uzywam.
mam szalenie delikatny naskoreczek. a tak BTW. gilette wypuscilo masznke z 3 ostrzami. na to wilkinson reklamuje 4-ostrzowa. Jak myslicie, do ilu dojada??? w pewnym momencie zaoferuja na gilotyne A to znacie? pewen wynalazca stworzyl automat do golenia. Wkladalo sie glowe do skrzynki przez odpowiedni otwor, ciach ciach i gotowe. Ktos spytal: "A jak to dziala? Przeciez kazdy ma inna gebę?" - naturalnie, kazda twarz jest inna, ale tylko za pierwszym razem - odparl wynalazca. |