Filtr stozkowy(125P)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam takie pytanie czy filtr stozkowy da cos w moim autku??czy to raczej pic na wode??jakos sie na niego napalilem,kumpel ma sklep tuningowy i moglby mi zalatwic taniej.czy poczuje jakas roznice,czy tylko w grubosci portfela???

mysle ze jak zrobisz do niego dluzsza rure i umiescisz go gdzies w "przeciagu"zeby bral zimne powietrze to powinienec odczuc

mam wlasnie taki zamiar,zeby wyciagnac go dalej od puszki rura i dac mu lepszy przewiewwiec chyba sie skuszea ktos juz zakladal z Was cos takiego do bandziora???

Temacik był omawiany kilka razy na naszym forum.
Wątpię aby taki filtr sam z siebie dal cokolwiek - co najwyżej zmianę przebiegu krzywej momenty obrotowego.
Zdusi Ci obroty i moc w niskim zakresie, podwyższając (zmieniając) przebieg w wysokich partiach.
Taki filtr powinno się stosować przy silniku, w którym przeprowadzono już zmiany mechanicze, oraz w wypadku gdy zmieniony jest wydech - wiecej powietrza produkuje więcej spalin - muszą one sprawniej wydostawać się; inaczej będzie się blokować.
Poza tym manipulacje w kolektorze dolotowym zmieniają ciśnienie w tymże, co zmienia charakterystykę napelniania i przygotowywania mieszanki.
Poza tym, jeżeli masz zamontowany gaz to montaż takiego wynalazku jak filtr stożkowy nie ma sensu.
Za dużo powietrza - silnik się dławi.

a wiec:
nie mam zalozonego gazu..
mam przerobiony uklad wydechowy..znacznie
nie wiem czy to cos da,ale jednak zaryzykuje chyba zalozenie tego czegos

sluchaj jesli nie masz gezu to mozesz go nawet wystawic ponad maske a jesli nawet jak mowi czeczun nic nie odczujesz to jestem na 99% pewny ze co najmniej 0,5litra zmaleje o ile zrobisz w miare sensowny dolot. wada wg mnie tego chyba jedyna jest to ze moze ciut gorzej chodzic na zimnym silniku.

wydaje mi sie ze to nie jes az taka apteka

oczywiscie z tym wystawianiem ponad maske to zartuje a te 0,5l to chodzi o spalanie

wszystko zrozumialemniedlugo zajme sie ta przerobka bandzioraa oefektach pochwale sie na forum