2 myki w carinie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Powoli oswajam się ze swoją tojką i tak jak myslałem, mam już dwie sprawy:
1. nie mogę otworzyć ani zamknąć samochodu inaczej jak z pilota z centralnym. Wkładam kluczyki (wszystkie jakie mam a mam ich 3 szt.) do każdego zamka (2xdrzwi, klapa) i nie mogę przekręcić ani w lewo ani w prawo. Przeleciałem po zamkach WD 40 ale nic się nie zmieniło. Aż mało prawdopodobne wydaje mi się, aby wszystkie 3 zamki były niesprawne. Może gdzieś się włącza jakąś blokadę, albo co innego, co powoduję, że nie można się dostać do samochodu bez pilota. Poprzedni właściciel twierdzi, że nigdy nie otwierał kluczykiem tylko zawsze przez pilota i nie wie co jest grane. Proszę o wasze sugestie.
2. niezależnie na jakich obrotach jadę, jeszcze ani razu nie zapaliło mi się "economy". Co to może być?
Z góry dzięki za wszelkie uwagi.

Ad. 1.
Nie wiem dlaczego tak sie dzieje ale wiem jedno - w toyocie zamki sa odwrotne - otwieraja sie w prawo a zamykaja w lewo
Ad. 2.
U mnie tez nie dziala i jak na razie kwestia zostala nierozwiazana - niby powinno dzialac ale jednak - moze pomoglaby jakas diagnoza na komputerze ale szkoda mi na to kasy.

Cytat:
1. nie mogę otworzyć ani zamknąć samochodu inaczej jak z pilota z centralnym

Mam dokładnie to samo.Odkryłem przypadkiem po jakimś czasie od kupna że też niemoge otworzyć kluczykiem drzwi.Chyba ten kluczyk nawet do końca nie wchodzi (tak samo i z prawej i z lewej)
pozdrawiam...

Ad.1 prawdopodobie zamki nieuzywane przez dobrych kilka lat się zatarły, zarosły osadem czy diabli wiedzą co, albo ktoś przy nich majstrował...
mam tak samo, że żadnego nie przekręcę i korzystam tylko z pilota, ALE jeszcze ze dwa lata temu czasami z nich korzystałem - pytanie czy za rzadko i dlatego nie działają, czy tez ktoś przy nich majstrował

Umnie to raczej nie brud bo klucz poprostu uderza końcem w pewnym momencie w jakiś metal po włożeniu tak w 2/3 i wszystko.Z obu stron to samo.

Co do ekonomizera to może sonda lambda umiera ?

stoned_crazy mam dokładnie tak samo jak Ty. Też mi się wydaje, że kluczyk nie wchodzi w zamkach do końca. Ciekawe co to za cholerstwo.
Agrzele nawet mnie nie strasz sondą. Jakby padała to chyba by jeszcze jakieś inne objawy były

W klapie od bagara dla odmiany kluczyk dziala normalnie ale zato coś jest chyba z linką więc sie nie otwiera ze środka.Z kolei nie dziala też guzik od środka do blokowania drzwi....Może ta niemoc kluczyka w zamku wlaśnie z tego wynika...

masz na myśli przycisk "door lock", czy ten przy klamce do otwierania od środka?
mi w klapie od bagażnika wchodzi kluczyk głębiej, ale i tak nie otwiera, a w kombiaku nie ma otwierania od środka bagażnika

Ja w mojej ex corolli `93 sedan tez mialem problem z kluczykiem. Poprostu mechanizm dzialal jak chcial. Raz sie zamknely drzwi a raz nie. Ale w wiekszosci przypadkow pilotem zamykalem auto. ale nieraz jak trzeba cicho zamknac to przydaloby sie zeby to dziala a nie za kazdym razem autoalarm "wydziera sie"

poza tym wolałbym nie być całkowice zalezny od elektroniki w postaci pilota i być zdanym na jego łaskę i niełaskę

Cytat:
masz na myśli przycisk "door lock", czy ten przy klamce do otwierania od środka?

Mam na myśli door lock ale w sumie to oba bo po przesunięciu tego w klamce też sie tylko 1 drzwi zamykają.
Cytat:
poza tym wolałbym nie być całkowice zalezny od elektroniki w postaci pilota i być zdanym na jego łaskę i niełaskę

ja też bym wolał...

u mnie door lock działa OK, szkoda tylko, że nie wyłącza się automatycznie po wyłączeniu zapłonu, bo takie zamykanie się od środka może być niebezpieczne w razie wypadku

ad 2. to rozumiem że non stop włączone jest światełko ponmarańczowe, a nie że raz gaśnie raz zapala się, jeśli tak to komputer diagnostic, jeśli raz gaśnie raz nie tzn. ze zaroweczka

Carina chodzi Ci o pomarańczową żaróweczkę "motor"? Jeśli o tę chodzi, to u mnie włączą się tylko przy odpalaniu, czyli tak jak chyba powinna. Nic innego pomarańczowego nie zapal mi się podczas jazdy. Mi chodzi o ten zielony napis "economy", który jeszcze ani razu nie zapalił się, ale silnik chodzi spoko. Więc nie wiem w sumie czy to powód do zmartwień, czy też po prostu np. poszła dioda tego napisu (jeśli coś takiego w ogóle jest, bo ja kompletnie tego nie wiem)

1) Zamki
Podjedź do gościa, który naprawia zamki. Niech Ci dokładnie oczyści mechanizm zamka i nasmaruje. Brak smaru też powoduje objawy o jakich piszesz. Pomoże pod jednym warunkiem. Jeżeli te zamki nigdy się nie otwierały to skąd wiesz, że ten klucz w ogóle do nich pasuje. Jesteś pewien źródła autka? Wiesz zdarzyć się mogło, że była wyciągnięta od hanlarza bez kluczyków. Ktoś pokombinował i wstawił nową stacyjkę (bo tanej wyszło niż dorobienie klucza do stacyjki) i już. Masz oryginalne klucze. Lepiej sprawdź bo być może jak będziesz chciał otwierać te zamki trzeba będzie dorabiać do nich klucz albo jakoś tak
2) Ekonomizer
Sonda lambda nie ma tu nic do tego. Prawdopodobnie przepalona żarówka.

u mnie działa ekono, włącza się (czerwona lampka) gdy nagle wcisnę pedał do dechy i jakby na chwilę się przydławiał (chyba nie spala całego dostarczonego paliwa) trwa to sekunde może mniej po czym dostaje speeda i zapala się ponownie zielone.
co do zamków - kluczyk do zamka zewnętrznego wchodzi ok3/4 tego co do stacyjki ale normalnie się przekręca. miałem wcześniej z tym problem ale WD40 przyszło z pomocą.

no z zamkami to chyba zostaje faktycznie wizyta u jakiegoś mechanika
co do ekomomizera to jeszcze nie spotkałem się, żeby była czerwona lampka, jak u Piero. Wszystkie Cariny, które testowąłem przed kupnem miały napis "economy" świecący na zielono. To, że mi się nie zapala w sumie mi nie przeszkadza, tylko chodziło mi o to, czy to nie jest jakieś zły objaw czegoś tam (nie chcę już zmyślać czego bo się za bardzo nie znam). W końcu auto ma swoje lata (96r.) i ten napis faktycznie mógl się przepalić.

O ekonomizerach bylo juz tu: ekon1
oraz moj watek tutaj:
ekon2

dzięki deeno, zapoznałem się z tymi wątkami, wyszło na to, że jedziemy na jednym wózko razem z rogru. Ja nie mam żednych lampek tylko po prostu napis "economy". Ale nie będę grzebał i szukał czemu nie świeci, skoro wszystko jest OK, a jak zacznę dłubać przy tym, to jak znam siebie popsuję co innego