MotoNews.pl

Rozmiar alufelg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam okazję kupić alu 7x15' ET 25 do mojego autka, a teraz jeżdżę na felach 5,5x13' ET 38 i tak się zastanawiam. Mam auto obniżone o 40mm i jak skręcę kierownicę maksymalnie to już jest dosyć mało miejsca między nadkolem a oponą, chodzi mi głównie o szerokość nowego zestawu, bo na wysokość to wiadomo. Przyrost byłby 1,5 cala a odsadzenie o 10mm, więc jestem ciekaw czy się koła wmieszczą i będę mógł sobie skręcać luźno do tego

najlepiej zmierzyc zeby miec 100% pewnosci.... jesli masz taka mozliwosc to sie nie zastanawiaj i wydaj te 10zl na zalozenie 2 felg zeby sprawdzic

koła przy w przypadku nowych felg będziesz miał wysunięte o 13mm w stosunku do stalówek więc najprawdopodobniej czekało by Cię gięcie/cięcie rantów

sadze ze raczej napewno podginanie na wstepie bo pozniej mozesz sie w bardzo niemily sposob pozbyc dość szybko błotniczków

No kurcze one są zamiejscowe, ale z pewnego źródła od innej Starlety (ale nie obniżanej) więc nie mogę ich sprawdzić przed kupnem niestety. Ale chyba się zdecyduję, zawsze można je opchnąć najwyżej

nic wiecej nie napisze jak tylko - pomiary...

Tak sobie policzyłem, że 7' a 5,5' to 0,75' przyrostu na stronę czyli ~19 mm na stronę, uwzględniając zmianę ET o -13mm to będzie licząc od wewnątrz błotnika, felga szersza 19-13=6 mm, a od zewnątrz samochodu 19+13=32 mm, dużo w mordę jeża, muszę pomierzyć jutro

Cytat:
2004-04-09 20:32:44, ko-hoshi pisze:
Tak sobie policzyłem, że 7' a 5,5' to 0,75' przyrostu na stronę czyli ~19 mm na stronę, uwzględniając zmianę ET o -13mm to będzie licząc od wewnątrz błotnika, felga szersza 19-13=6 mm, a od zewnątrz samochodu 19+13=32 mm, dużo w mordę jeża, muszę pomierzyć jutro

Pomierz i kupuj - spot z tej okazji musi byc bo Starlet na 15 to jest to
ps. MMT tez dostal alu ... 14 (szkoda bylo prawie nowych opon, a poza tym stres podczas jazdy po nszych rownych drogach mniejszy - jak sie prezentuja ... zdjecia wiadomo gdzie

[ wiadomość edytowana przez: tmw dnia 2004-04-09 20:51:02 ]

Tmw: fajne, nowoczesne alumy, jeszcze trzeba troszkę zblizyć go do ziemi

Cytat:
2004-04-09 20:56:05, ko-hoshi pisze:
Tmw: fajne, nowoczesne alumy, jeszcze trzeba troszkę zblizyć go do ziemi

Najlepsza jest cena tych alusow ! FMG, w Norauto zaplacilem 1080zl z montazem.

ps. powaznie mysle o obnizeniu - nie wiem tylko:
- ile wytrzymaja amortyzatory
- co powie TMP nt gwarancji
- jak to bedzie wygladalo na 14tkach
Z tego co widzialem na www jednego z dealerow to jest w ofercie zawiecha TTE (gwint) za jedyne 4000zl ale sa tez same sprzezyny (kto to produkuje, ile mm nie wiem) ...
W maju bede na przegladzie to popytam - moje ASO jest spoko wiec moze nie bedzie problemu (jeszczy tylko kierowniczke tego auta musze przekonac do tego ze tak bedzie lepiej hehe)

ps2. najlepiej byloby wymienic amortyzatory chyba, ze nie byloby problemu zeby jezdzic na serii i w razie padu wymienic w ramach gwarancji

Cytat:
Z tego co widzialem na www jednego z dealerow to jest w ofercie zawiecha TTE (gwint) za jedyne 4000zl ale sa tez same sprzezyny (kto to produkuje, ile mm nie wiem) ...

No nieźle, pełen fabryczny gwint za 4k u dilera to okazja

Cytat:
W maju bede na przegladzie to popytam - moje ASO jest spoko wiec moze nie bedzie problemu (jeszczy tylko kierowniczke tego auta musze przekonac do tego ze tak bedzie lepiej hehe)

To może jak masz bardzo przyjazne ASO to uruchomisz kontakty i za niewielką opłatą będą mogli skołować felgę 7'x15' z ET 25 to z chęcią przymierzę

P.S. Kierowniczce może się nie spodobać "troszkę" mniejszy komfort i to że ciężko z wjeżdżaniem pod krawężniki może być

[ wiadomość edytowana przez: ko-hoshi dnia 2004-04-10 19:57:09 ]

Cytat:
2004-04-10 19:20:48, ko-hoshi pisze:

No nieźle, pełen fabryczny gwint za 4k u dilera to okazja

Tez tak mysle Oryginal to juz zlom - ma 8000km

Cytat:
To może jak masz bardzo przyjazne ASO to uruchomisz kontakty i za niewielką opłatą będą mogli skołować felgę 7'x15' z ET 25 to z chęcią przymierzę

Nie wiem czy w ogole Toyota w ktoryms modelu miala ET25 ... cos mie sie wydaje ze nie a wtedy nic sie nie uda wskorac, podaj model felgi, ktory chcesz kupic - moze moznaby podjechac na przymiarke do jakiegos warsztatu (hurtownie typu Pneuhage, Novax itp - maja sporo felg wiec moze cos przypasuja? Jaka marka stosuje ET 25 ? (IMO nie Toyota, nie VAG, Fiat tez nie, PSA ma 15-17, ...)

Cytat:
P.S. Kierowniczce może się nie spodobać "troszkę" mniejszy komfort i to że ciężko z wjeżdżaniem pod krawężniki może być

Komfort chyba az tak mocno nie ucierpi - Yarisy sa dosc miekkie (kladzie sie w zakretach IMO zbyt mocno) wiec lekkie usztywnienie nie zaszkodzi. Co do kraweznikow ... z tym moze byc problem - pod zderzakiem sa takie jakies oslonki - juz teraz haczy sie nimi o niewyoskie krawezniki ... jak pojdzie -30mm to moze byc problem (oczywiscie nie sa miekkie tylko strasznie twarde i jak juz sie przyhaczy to mozna je wyrwac

---
Wlasnie sprawdzilem ... TTE oferuje sprezyny do Yarisa Musze popytac w ASO za ile takie cos mozna miec (w katalogu TRD - 211$).

[ wiadomość edytowana przez: tmw dnia 2004-04-10 21:19:34 ]

Cytat:
Wlasnie sprawdzilem ... TTE oferuje sprezyny do Yarisa Musze popytac w ASO za ile takie cos mozna miec (w katalogu TRD - 211$).

chcesz to Ci sprzedam nowe Eibachy -30mm.
jak cos to odzywaj sie na gg:4447722 lub mail: grzybek-r@wp.pl

Felgi które chcę kupić to Artec. Po świętach muszę się przejechać do jakiś sklepów z takim stuffem i przymierzyć

link Artec GMBH

[ wiadomość edytowana przez: ko-hoshi dnia 2004-04-11 00:41:10 ]

a jaki dokładnie model?

Diabli wiedzą, ale wizualnie to jest model E lub model E-Sport

Cytat:
2004-04-11 15:41:54, ko-hoshi pisze:
Diabli wiedzą, ale wizualnie to jest model E lub model E-Sport

jak dobrze widzę to róznią się tylko deklami

A co powiecie na TYP: MR do Yarisa?

Cytat:
2004-04-12 00:32:39, El_Chueco pisze:
A co powiecie na TYP: MR do Yarisa?

Nie wiem jak cenowo wypadaja te MR ale IMO mozesz alternatywnie dla MR szukac Ronal R7 lub Rial Viper - b. zblizone wizualnie (moze nawet to jest to samo). R7 mialem w 306 - wygladaly extra. Ja osobiscie do Yarisa zastosowalbym cos o cienszych ramionach.
ps. sprawdz www.centrum-fmg.pl - duzego wyboru nie ma ale ceny sa IMO bdb a od niedawna ich felgi mozna kupic w Norauto - wykonane sa naprawde dobrze.
ps2. gdybyscie szukali sruby zabezpieczajace to polecam norauto - sruby firmowane jako norauto to tak naprawde OZ ! Kosztuja prawie polowe tego co te sprzedawane w pudelku z napisem OZ - do Yarisa potrzebna sa M12x1.5x19 - oznaczenie D3 - cena 49.99zl

Najbardziej to odpowiadaly by mi Speedline Safari ktore mozna zobaczyc TU - a dlaczego biale? Bo planuje przemalowac autko na cale biale i mysle ze Biale feldi dodalyby jeszcze smaczku (myslalem co prawda nad czarnymi ale pomyslalem ze "walenie po oczach" to nie to - do tych 15" dalbym oczywiscie GoodYear Eagle F1 GDS2 o profilu 195/55 15" - utwardzilbym zawieszneie poprzec wymiane amorkow i sprezyn - jednak sadze ze calosc zamknelaby sie spokojnie w cenie powiedzmy 5 tys