| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
frytol ferrari 126 elegance Płock | 2004-04-11 03:13:54 Nie ma to jak ciekawe pomysly.
Ostatnio bardzo duzo mysle nad tym co i jak rozwiazac przy wstawianiu do mojego malenstwa silnika 1.1 od seicento. Rozmawialem z tata o chlodzeniu takiego wynalazka. Bardzo dziwi go to, ze wlasciwie kazdy swap ma chlodnice z przodu i przez caly samochod ciagnie sie weze od ukladu chlodniczego. Tak sobie myslelismy jak to inaczej rozwiazac i pojawil sie ciekawy pomysl. Plaska chlodnica (pracujaca w poziomie a nie w pionie) polozona na tylniej czesci dachu auta, obudowana na zewnatrz skorupa (np. z zywicy), tak zeby calosc ladnie wygladala. Przednia czesc skorupy bylaby wlotem powietrza na chlodnice, z tylu zas znajdowalby sie wylot powietrza (wlot troche wyzej, wylot troche nizej - ruch powietrza wiekszy). Przewody do chlodnicy bieglyby z komory silnika przez tylna polke (jedna dziura z lewej strony polki, druga z prawej) wzdluz slupkow do dachu gdzie dochodzilyby do zamontowanej chlodnicy. Co wy na to ? Jedyny minus jaki do tej pory znalazlem to brak przeplywu powietrza kiedy auto stoi (np w korku). |
Cichy_polonez Golf Gliwice | 2004-04-11 08:46:38 ja widze jeden minus jest to minus stylistyczny co ty bedziesz wyglodal na dachu jak chlodnia ?? |
lukaszc (S) Furious Moderator ![]() 5x126 Cracovia | 2004-04-11 09:41:09
dokładnie bedzie to wyglądało jakby cos wyrosło mu na dachu nieładnego |
![]() _Arti_ Opel Bieruń | 2004-04-11 09:43:11 myśle ze zdajesz sobie sprawe że zbiornik wyrównawczy musi byc nieco wyżej od chodnicy |
frytol ferrari 126 elegance Płock | 2004-04-11 10:51:16 co do wygladu to przy bardzo plaskiej chlodnicy poziomej i dobrej (ladnej) zabudowie tego wygladaloby nawet calkiem dobrze
kolejny problem to takze zbiorniczek wyrownawczy (szczerze to o tym nie pomyslalem ;]) caly czas siedze i mysle o jakiejs alternatywie dla ciagniecia przewodow do chlodnicy przez caly auto |
frytol ferrari 126 elegance Płock | 2004-04-11 11:22:28 Myslalem o zrobieniu odpowiedniego tunelu powietrznego w klapie z tylu. Powiesic chlodnice pod klapa na wysokosci (odpowiednio powiekszonych kratek), pod chlodnica wentylatory i wszystko razem jakos chodzacego ale przeszkoda w tym wypadku bedzie dosyc duzy rozmiar calosci i watpie ze zmiesci sie to w komorze silnika po zamknieciu klapy :/
wlasnie dzisiaj pojawil sie kolejny szalony pomysl czy nie robili wersji seicento z klimatyzacja ? bo jestem prawie pewien ze tak, gdyby tak zalozyl klime do silnika 1.1 w malcu (kwestia czy wejdzie, no i problem z kolejna chlodnica w samochodzie) maluch z klimatyzacja ? |
Baran '97 SI 2.0 n/a wagon ... Lublin | 2004-04-11 11:34:41 poza tym chłodnica z przodu troszke dociąża ten przód |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2004-04-11 11:40:57 |
forti F&F Wolny Słuchacz :) Bmw E36 325i i E38 7 ... Wroclaw | 2004-04-11 13:28:20 porozmawiamy jak cos takigo zbudujesz |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-04-11 13:30:39 ale za to miałbys ciepło w samochodzie... |
Lo3eK F&F Sympatyk Był Stalowa Wola | 2004-04-11 15:08:22 Jak pierwszy raz zobaczylem swapa to bylem zaskoczony. Jedno co mi nie pasowalo to ta dziura na przednim pasie ale wkoncu pojawil sie rafalmaxi i maluszek 1,7 z silnikiem od alfy. Przyjrzyj sie temu i zrob taksamo bo to ładnie wyglada a nawet sie jakos tam zgrywa. Mosze ty bedziesz mial trudniejsze zadanie z wkomponowaniem tego bo masz eleganta (zaokrąglony przedni pas) ale ja wierze ze Ci sie uda. |
frytol ferrari 126 elegance Płock | 2004-04-11 15:26:00 pewnie i tak zostanie typowa dla swapow dziura w przednim pasie i chlodnica z przodu (to z chlodnica na dachu czy pod klapa to jakies takie kosmiczne koncepcje troche ubolewam nad tym ze nie bede mogl zalozyc zderzaczkow chrom (belka z tylu), bo bardzo ladnie sie komponuja z poszerzeniam, ale najwyzej pogadam z lakiernikiem-blacharzem zeby mi ladnie spasowal te plastikowe szerokie 'eleganckie' zderzaki z poszerzeniami zrobie fotki malca przed lakiernikiem i po i jestem na 100% przekonany ze jak rzuce ile za to dalem to niektorzy spadna z krzesel a polowa bedzie chciala numer do niego ;] juz kiedys pokazywalem na forum fotki corsy ktora robil ten czlowiek |