Naklejka z PL

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Was!

Takie pytanie mam: czy po 1. V potrzebna jeszcze będzie taka jajowata naklejka z literkami "PL"? Czy jak ma się białe tabliczki to wystarczy, że tam jest oznaczenie kraju? Czy ktoś z Was wie?

Pozdr.,
Wrolo

Właśnie - ponawiam pytanko, czy jesli sie wybieramy na przejazdzke poza granice kraju np. na południe lub na zachod to musze sobie nakleic ta obskurna nalepkę?

Cytat:
2004-03-22 20:20:13, rjsunset pisze:
Właśnie - ponawiam pytanko, czy jesli sie wybieramy na przejazdzke poza granice kraju np. na południe lub na zachod to musze sobie nakleic ta obskurna nalepkę?

Teoretycznie tak, ale w wielu przypadkach na granicy nie zwracają na to uwagi.
Choć słyszałem o kilku osobach którym na niemieckiej ganicy nie dość, że wlepili mandat za brak PL-ki to jeszcze kazali nakleić jakąć taką wielką obleśną (czyt. o wymiarach wymaganych w przepisach).
W każdym będź razie ja zaryzykowałem i nie nalepiałem naklejki mimo że na parkingu przed granicą wielu kierowców w panice je naklejało.

Jest konieczna...

Z tego co mi wiadomo to naklejeczka jest nie potrzebna przy białych tabulach. Ale to tylko słyszałem ale czy to prawda to nie wiem. Ja mam naklejona i mam białe tablica ale to z tego wzgledu ze niechce mi sie skrobac tego kleju po tej p.....j naklejce!!

Cytat:
2004-03-22 20:28:52, Czarek_Rej pisze:
Z tego co mi wiadomo to naklejeczka jest nie potrzebna przy białych tabulach.

Niestety to nieprawda. Białe tablice nie zwalniają z obowiązku posiadania PL-ki. I sądzę, że wejście do UE nic tu nie zmieni.

szzzzzaaaaaajs to nawet nie zdzieram tej naklejki

Oj problemy macie - naklejke nakleja sie na tylna szybe kiedy trzeba, jak jest nie potrzebna to latwo mozna ja zdrapac, a resztki kleju zmyc no. benzyna. Proste, nic sie nie niszczy

A mnie jakiś knedliczek nie chciał wpuścić kiedyś na Słowację bez takiej naklejki.... Na motocyklu! Nakleiłem na kufer, a za przejściem poszła do kosza.
Pozdr. P.

naklejka jest obowiązkowa i napewno bedzie dalej obowiazywała nawet po wstapieniu do unii - tak przynajmniej jest teraz w innych krajach nalezących do UE

Obowiązkowa/nieobowiązkowa - póki co jak wyjedziecie z kraju to możecie całą Europę objechać kilka razy i nikt nawet na was nie spojrzy.
Ja 3 lata temu wracałem z Włoch z naklejką RSM zamiast PL i było.

może się udać przejechać ale puki co to naklejka jest obowiazkowa

Dopiero co usłyszałem, ze po 1 maja bedzie trzeba jeszcze nakleic nalepke UE
A czy ktos z Was wie, czy mozna jezdzic z hakiem (oczywiscie bez przyczepy) poza granicami kraju???

No to będą dwie naklejki do pary a centralnie na tabliczce jeszcze raz!

Kiedyś słyszałem, że hak w UE musi być składany w taki sposób, aby nie wystawał poza obrys zderzaka, oczywiście wówczas, gdy nie jest użytkowany. Ale trzeba to sprawdzić.

Pozdr.,
Wrolo

Ja niestety tez tak slyszalem, ale myslalem, ze to jakies plotki. W Espero hak jest przykrecony na 4 sruby na stale...TZN trzeba hak odkrecic przy wyjeżdzie do krajów UE?? Gdzie można znaleźć odpowiednie przepisy..?

Na pewno na każdej stacji diagnostycznej.
Hak powinien być demontowalny, nazywają to "automat" - odkręcasz kluczem jedną śrubkę i zdejmujesz kulę. Bez przyczepy nie będzie można jeździć z wystającym hakiem.
Swoją drogą - szkoda - przy drobnej stłuczce zderzak zostawał cały...
Pozdr. P.

te nowsze mają zamknięcie na klucz, żeby ktoś nie gwizdnął samej kuli....

Cytat:
2004-04-07 21:19:16, rjsunset pisze:
Ja niestety tez tak slyszalem, ale myslalem, ze to jakies plotki. W Espero hak jest przykrecony na 4 sruby na stale...TZN trzeba hak odkrecic przy wyjeżdzie do krajów UE?? Gdzie można znaleźć odpowiednie przepisy..?

Też tylko słyszałem....a dla miłośników haka nie pozostanie wtedy nic innego tylko zmienić model na takowy z "fabrycznie demontowalną częścią wystającą" ...droższy, mniej chroniący "zadek" autka ale bardziej estetyczny i....zgodny z wymogami UE /o ile takowe istnieją! /...O!! właśnie dojrzałem, że właśnie o tym samym mówimy z kolegą pyrekcb

Cytat:
Na pewno na każdej stacji diagnostycznej.

Nie prawda. Byłem wczoraj i pan wiedzial jeszcze mniej niz ja. On tam tylko oglada auto, bierze kase, a najdluzej schodzi mu wypisywanie stosownych rachunkow i wbijanie pieczatek...

Tak a propo haka. Czy hak to sam bolec przykrecony do rury podłużnej, która biegnie pod zderzakiem. Czy ta rura to czesc samochodu, czy czesc haka?
Innymi slowy pytam, czy w Esperach bez haków sa tez pod zderzakiem metalowe rury stanowiące wzmocnienie auta ?