MotoNews.pl
10 Dziwne szarpanie (43279/27) - PT

Dziwne szarpanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam taki problem!!!przelozylem sobie oponki na letnie, po czym jak jade na drugim i trzecim biegu autko dziwnie szarpie ale nie na boki tylko do przodu i do tylu!!!gdydy byly nie wywarzone to skakalby ale na boki a on w przod i tyl takie cos jak szarpniecie jakby cos go trzymalo!!! coz to moze byc?????

Może oponka ma popękane druty i jest jajowata??

No jeżeli to tylko na tych oponach to proponuje pojechać do serwisu i je wyważyć!! A być może już na oko widać że opona jest krzywa i wtedy nic innego jak wymiana nie pozostaje.Podobną sytuacje miał Alien ale jemu ściągało na bok i okazało się że opona była krzywa!!

Ano byla Mozesz wlasnie miec jajowata. Jak je skladowales? No i przez to moze szarpac.

lezaly sobie w cieplutkim garazu!!!!!zawsze tak lezaly kurcze i zawsze bylo oki!!!!!

Też stawiam na oponę - jak będzie jajko z tyłu no to będzie szarpać

Cytat:
2004-03-25 09:10:02, will pisze:
lezaly sobie w cieplutkim garazu!!!!!zawsze tak lezaly kurcze i zawsze bylo oki!!!!!

Wiesz moja oponka tez byla w zajebistym stanie jezeli chodzi o bieznik a sie krzywa zrobila. Zlosliwosc rzeczy martwych. Odkrec kola i pusc po drodze nie ch sie toczy i zobaczysz. Albo pchnij samochod na luzie i zobacz czy stawia tez opor.

Ile lat miała ta opona może już po prostu była stara podobno 5 lat to max dla opony. A ja miałem kiedys tak ze miałem tez takie rytmicvzne stukanie potem szarpanie i sie okazało że opona była trefna ale wpadłem na to dpoiero jaki mi druty nawierzch wylazły ale mam rozwiazanie jeżeli przed wymianą było oki i chcesz wyeliminowac popne to załóż na przód zimówki i przejedż sie jak ustąpi no to na bank opona a jak nie to przyczyna tkwi gdzie indziej

No moze to byc od opony mi podobnie robilo wiec wymienilem je bo zawsze po zimie facet w wulkanizacji mi wywaza

Zrób tak jak mówi wodzu: załóż zimówki na przód i sie przejedź jeśli bedzie tak samo to przełóż je na tył jak ustąpi to jedna z 2 letnich poszła do krainy wiecznych łowów.. jak nie ustąpi( w co wątpie) to bedzie czas na dalszą zabawe czego Ci nie życze!!

A ja bym obstawiał tył

dzieki Panowie jak tylko przestanie padac zrobie jak doradzacie i zamienie oponki i dam znac co wyszlo!!!!!

Zgadzam sie z bandziorem. To bedzie tyl mialem kiedys to samo tez tak skakal i okazalo sie ze tylnia opona jest walnieta. Tylko u mnie skakl mniej wiecej przy 120 - 130 km/h. Ale mysle ze wiekszej roznicy nie ma

panowie a moze te drgania pochodza z wału napędowego?????

Możliwe a opony sprawdziłeś?

nie wydaje mi sie żeby to był wał.. tym bardziej że pisałeś że na zimówkach nie było tego problemu!! mój typ dalej koła!!(być może coś z felgami nie tak)

Albo coś z oponą

wreszcie dzisiaj dotarlem do wulkanizatora okazalo sie ze trzeba wywazyc!!!!ale po zalozeniu kola cholera co obrót slychac takie cos jakby guma ocierala o cos zdjalem kolo ale nic nie znalazlem!!!co to moze byc?

Cytat:
2004-04-13 13:39:22, will pisze:
wreszcie dzisiaj dotarlem do wulkanizatora okazalo sie ze trzeba wywazyc!!!!ale po zalozeniu kola cholera co obrót slychac takie cos jakby guma ocierala o cos zdjalem kolo ale nic nie znalazlem!!!co to moze byc?

U mnie obcierala opona o oslone nadkola. Nie bylo to grozne ani dla opony ani dla nadkola, tylko ze dzwiek byl wkurzajacy przy zakretach. Zebralem sie i obcielem w tym miejscu gdzie obcieralo. Ale u mnie to bylo spowodowane felgami o mniejszym ET, bo wczesniej bylo ok. Daj go na luz skrec na maxa kola i go pchaj lekko i sluchaj z ktorego miejsca.

sprawdzalem ale tak nie mam oslonki tarczy hamulcowej myslalem ze moze to, a na nadkolu nie ma sladu ocierania !!!!szlak mnie trafia normalnie jak jedno sie zrobi to zaraz druga niespodzianka!!!!!