CB radio

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś z Was używa i ma zamontowane w Espero radio CB??

tak sie namyślilem, ze to fajna sprawa na trasę, używaja tego kierowcy TIRów no i jak obserwuję kierowcy busików - oni to naprawde nieźle grzeja bo zawsze wiedzą gdzie stoją z radarem i to mi sie podoba stosunkowo sporo jezdze na trasie i tak myśle ze mogloby sie to przydać.

hmmm na początku pomyślałem ,że to bezsens, ale gdyby większość klubowiczów to miało to mogłoby być ciekawie...

no ja też nie bylem do tego przekonany bo era popularności CB mineła juz pare lat temu głownie przez wejście tanich i z dużym zasiegiem telefonów komórkowych, ale teraz właśnie pozostała jedna z przydatnych cech CB - można łatwo i za darmo dowiedzieć sie o np. kontroli radarowej, jakichs blokadach, wypadkach czy utrudnieniach na trasie itp. itd.

Też dużo myślałem o CB i chybo sobie zakupie.

ja mam zamontowane cb i jestem zachwycony. Od pol roku mam swiety spokoj, zadnych mandatow, tlumaczenia sie, wymyslania bajek na poczekaniu. Poza tym w dowolnym momencie wiem o korkach, objazdach, wypadkach itp. A czasem jak ktos przesadzi z chamstwem na drodze i ma radio to mozna go opierdolic
Polecam wszystkim.

Pozdrawiam

CB radio wyparła po części telefonia komórkowa jak i szerszy dostęp do internetu, ale tylko w w swerze ogólnikowej. Natomiast jest to jeszcze popularny środek łączności w kierowców zwłaszcza TIR-ów.
Bynajmniej parę lat temu CB w trasie dużo razy mi się przydało zwłaszcza w dojechaniu do celu. Na informacje o niebieskich misiach również było przydatne.
Osobiście posiadam jeszcze antenę samochodową - magnesówkę oraz radio "presidenta" z gruszką ze wzmocnieniem i echem.
W tamtym roku jak się przypadkowo natchnąłem na ten sprzęt w domu i go sprawdziłem stwierdziłem totalną ciszę m.in. na K-28, więc nie wróżę rychłego powrotu mody na ten środek łączności, chyba, że coś się zmieni technicznie w celu poprawy jakości i zasiegu emisji. Nie sądzę aby ku temu został przydzielony inny zakres częstotliwości.
W końcu jest to środek łączności obywatelskiej i trudno od niego na tej długości fali czegokolwiek wymagać.

Świeta prawda, CB radio to swietna sprawa. Uzywam takiej zabaweczki w swoim Esperaczku od 3 lat i zadnego mandatu na trasie nie dostałem. Gorąco polecam, naprawde warto a koszt zakupu jest znikomy.[B]CB radio jest OK.[/B]

Ja też o tym myslałem, mam stara ONWĘ (chyba tak sie nazywa)
i starczy tylko dokupić antenkę i cheja!
ale mam pytanie , gdzie najlepiej umiescić radio?
tak żeby nie prżeszkadzało i nie korciło złodzieii.