Problem z uruchomieniem camry 2.2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam taki problem. Wymieniałem uszczelkę pod głowicą w toyotce i po złożeniu nie mogę uruchomić silnika. Jest iskra, jest paliwo, wałki rozrządu dobrze ustawione, a mimo tego nie mogę zapalić silnika. Silnik zachowuje się tak jakby chciał już zapalić ale coś go blokuje. Nadmienie że przy pierwszych próbach odpalenia skakała wskazówka prędkościomierza ale po czasie się uspokoiła. Nie wiem co się stało, przed naprawą silnik startował bez problemu. Proszę o rady.

A zapłon dobrze ustawiony ? Myślę że wedle +/-10st powinna już spokojnie zaskoczyć.
Pokręć aparatem, o ile ma takową regulację. (nie znam tego silnika)
Pozdro.

Kręciłem aparatem we wszystkie strony. Próbowałem nawet tak że koleś kręcił rozrusznikiem a ja ustawiałem aparat. Niestety auto nie reagowało na zmiany.

A przewody WN? Może przestawiłeś aparat o 180 st. Spróbuj zamienić przewody.

Aparat nie jest przestawiony- sprawdzone. A przewody nie padły chyba tak odrazu. Auto przed naprawą tykało z pierwszego. Wykręciłem świece i włożyłem we fajki i iskra jest na każdej ze świec.

Może jednak te wałki nie bardzo ustawione ? Ja raz swoją źle złożyłem, bo miała kilka znaków na zębatce wałka i popieprzyłem sobie te znaki
Jak masz czym, to sprawdź kompresję. Zaraz Ci wyjdzie czy zawory dobrze pracują.
Cudowne są takie usterki kiedy wszystko niby OK, a silnik nie chodzi
Pozdro.

wtryskiwacz rozruchowy działa? (o ile taki jest)

Witam Wszystko już wiadomo, źle był ustawiony wałek rozrządu (wydechowy) ma on kilka znaków i nie na ten był ustawiony. Dziękuję za porady.

BINGO !

Witam. Mam znowu problem, mianowicie jak napisałem w pierwszym poscie wariował mi licznik prędkości, a teraz nie chce chodzić, i od czasu do czasu mruga mi kontrolka O/D.

Co to jest O/D ? Mogę tylko przypuszczać że OverDrive w automacie ?
Czekają Cię w pierwszej kolejności dokładne oględziny skrzyni biegów, która złączka wypadła, jest luźna lub kabel urwany/przecięty.
Pozdro.