Szyby drzwiowe i radio w df.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.

dziekuje wszystkim za rady jakie dostalem dotychczas. mam 2 nastepne prosby (pytania):

1 dostaje kota z szybami bocznymi w przednich drzwiach - z obu stron korbki chodza ciezko jakby slon siedzial na szybie. skutkiem czego prawa ciagle wypada z rynienki (rynienka i guma nowe! a po lewej stronie 30 letnia rynienka i detka od rowera i trzyma...)
da sie cos z tym zrobic? (cos tam kombinowalem ze smarowaniem, psikaniem itp ale niespecjalnie pomoglo...)

2 kupilem sobie nowe radyjko do autka i okazalo sie, ze safari mieszczace sie na styk bylo o jakies kilka cm krotsze - teraz mi radio wystaje z zarysu deski rozdzielczej i nie dosc ze wyglada to brzydko to na dodatek nie jest stabilne i radio lata jak mu pasuje... ;/

ps. samochod - df '74

z gory dzieki.

Cytat:
2004-05-23 21:49:12, gooral pisze:
1 dostaje kota z szybami bocznymi w przednich drzwiach - z obu stron korbki chodza ciezko jakby slon siedzial na szybie. skutkiem czego prawa ciagle wypada z rynienki (rynienka i guma nowe! a po lewej stronie 30 letnia rynienka i detka od rowera i trzyma...)
da sie cos z tym zrobic? (cos tam kombinowalem ze smarowaniem, psikaniem itp ale niespecjalnie pomoglo...)

Sprawdz stan linki... może jest troche pozałamywana i dlatego ciężko chodzi... ew. przesmaruj sama linke i osie rolek...

Cytat:
2 kupilem sobie nowe radyjko do autka i okazalo sie, ze safari mieszczace sie na styk bylo o jakies kilka cm krotsze - teraz mi radio wystaje z zarysu deski rozdzielczej i nie dosc ze wyglada to brzydko to na dodatek nie jest stabilne i radio lata jak mu pasuje... ;/
ps. samochod - df '74

No niestety nowe są dłuższe, przy tym roczniku pozostaje chyba tylko montaż radia w innym miejscu... np. w schowku a Safari na swoje miejsce...

Nomad widziałeś radio u mnie - nic nie wystaje
A radyjko mmoże nie nófka funkiel ale DINowy standard

Co do tych szyb to mi tez cieżko chodzi w prawych drzwiach ale to chyba dlatego ze szybe zmianialem.Bo skubneli mi radio i akurat jakies pionek nie umial poldka otworzyc wiec zbil szybe,ale to nie wazneNoi kupilem szybe z caro ale ona jakas dziwna jest bo tu od strony lusterka wogole mi to tego rowka nie dochodzi dopiero jak pojdzie wyzej to sie jakos dopasowauje.Nie moge tego wyregulowac i dlatego ciezko mi chodzi-bo smarowalem te wszystkie pierdoly itd. ale...

>>>[Sprawdz stan linki... może jest troche pozałamywana i dlatego ciężko chodzi... ew. przesmaruj sama linke i osie rolek...

nie to raczej chodzi bo jak juz sie szyba wyrwie z rynienki to jest ok....
wpadlem juz na pomysl ze pojde na szrot i wymienie prowadnice czy jakies tam inne badziewia (chodzi mi o to w czym szyba jezdzi - wydaje mi sie, ze brudem sie ten "welur" zatkal i on hamuje szybe)
tylko nie wiem czy obejdzie sie bez spawania i czy dobrze kombinuje..

>>No niestety nowe są dłuższe, przy tym roczniku pozostaje chyba tylko montaż radia w innym miejscu... np. w schowku a Safari na swoje miejsce...

no way - w schowku miejsca jest jeszcze mniej..... i nie bylo by jak przewodow podciagnac....
poprostu deska jest pod katem i radio na dole przylega ok a u gory odstaje z 2-3 cm... a jako, ze to radio z kieszenia wyciaga sie wielce upierdliwie bo kieszen i ramka lata luzem i trzeba reka trzymac...

Goral zaloz sobie konsole od biegów od poloneza i problem miejsca na radio zniknie. Co do szyb to dwie możliwości, albo krzywe prowadnice albo futerka w których chodzi szyba są zapaćkane i są opory jak szyba idzie. Rozbierz drzwi i popatrz futerka mozna wyprać tak uczyniłem w swoim pierwszym poldku i do końca (do momentu jak spłonoł w całości a ja sie poobijałem wyskakując z niego) chodziły jak należy.

Co do radia chyba najlepsze i tanie rozwiązanie to konsola środkowa od poloneza. Pasuje bez problemu tylko problem jest z linkami od ogrzewania. W moim profilu jest akurat zdjęcie wnętrza i jeest konsola. Jeżeli chcesz możesz obejżeć.

Co Ty piszesz?Konsola od Poloneza w klasyku ???Boże broń przed takimi wynalazkami!!!
Klasyk powinien miec klasyczne radyjko,zaś "normalne" można umieścić gdzie indziej
Szyby to typowa bolaczka DF - pomoże wymiana prowadnic i ich prawidłowe ustawienie.

polonezowska konsola to barbarzynstwo w klasyku, poza tym inna jest w nim deska rozdzielcza, wiec bedzie z tego wiejski tuning. rozejrzyj sie za dystansem do radia, ja taki kupilem za 10zl na allegro.

Ye gooral z łaski swojej uzupełnij profil bo nawet ie wiadomo co za autko masz i niby z kąd mam wiezieć ze to klasyk

co do prowadnic: szyba od kierowcy chodzila mi lekko, dopoki nie natrafiala na ta dodatkowa prowadnice wewnatrz drzwi.

I tylko kierowcy - okazalo sie, ze te dwie prowadnice doklada sie takim zaczepem do tych, co sa w ramkach drzwi...

No i ktos kiedys ni etrafil w gniazdo, tylko obok.
Teraz szybka chodzi jednym paluszkiem.

Co do radia: bez dystansu i metalowych chwytakow (sam plastikowy dystans nie wystarczy) oraz jednej szyny laczacej tyl radia ze scianka silnika nie ma mowy o stabilnym zamontowaniu radia w klasycznej desce.

Ale wiem, ze Korek kupil za 50 zl takie radio na dwie galy ze skala i ono sie idealnie miesci, bo jest krotsze - ma nawet magnetofon! ;))

Cytat:
2004-05-23 21:49:12, gooral pisze:
(...)
ps. samochod - df '74

OT - pytałem się już o zdjęcia tego pojazdu?

Cytat:
2004-05-24 15:19:46, PGN pisze:
polonezowska konsola to barbarzynstwo w klasyku, poza tym inna jest w nim deska rozdzielcza, wiec bedzie z tego wiejski tuning. rozejrzyj sie za dystansem do radia, ja taki kupilem za 10zl na allegro.

jesli to ten za 10,50 pln kupiony kilka dni temu to sie nie przyznawaj bo zagryze! ;/
nie mialem czasu dogladac aukcji i mnie o 50 groszy ktos przebil...

OT - pytałem się już o zdjęcia tego pojazdu?

http://rower.jedwab.net.pl/fiat/

bylo jakis czas temu...

Ale wiem, ze Korek kupil za 50 zl takie radio na dwie galy ze skala i ono sie idealnie miesci, bo jest krotsze - ma nawet magnetofon! )

hm.. oryginalnie bylo safari 5 i tez mialem chlubne zamiary ew. przestrojenia. niestety: rado gra kiepsko, jest monofoniczne i nie do przestrojenia w sposob prawidlowy (inny rodzaj strojenia). co powodowalo pernamentne gubienie stacji. teraz mam radyjko z wyjsciem na 4 glosniki itp. Wiem, ze nie pasuje do klasyka i moze jestem barbazynca, ale bardziej mi zalezy na komforcie dzialania niz na "klasycznosci" i chyba jedynym wyjatkiem jest tu wyglad zewnetrzny, ktory kiedys jak bede mial kase chcialbym przywrocic do swietnosci

Cytat:
2004-05-24 23:08:58, gooral pisze:
jesli to ten za 10,50 pln kupiony kilka dni temu to sie nie przyznawaj bo zagryze! ;/
nie mialem czasu dogladac aukcji i mnie o 50 groszy ktos przebil...

dobra, nie bede sie przyznawal.

Witam...
podepne się pod wątek.

Jak włożyć szybę do tylnych drzwi...
z Przednimi jest łatwiej bo mozna dołem a w tylnych drzwiach ledwo wyjąłem, a co dopiero mówić o włożeniu

wyjmij trojkąt

ale żeś podpowiedział

Szybe tylnych drzwi wyjmujesz/wkladasz gora, tak jak Spajk napisal - po wyjeciu szybki trojkatnej. Skutecznie przeszkadzaja listewki na "podszybiu"/parapecie, ktore najlepiej zdemontowac na czas montazu.