MotoNews.pl
8 205 / 60 / 15 - czy będą pasować? (46021/25) - PT

205 / 60 / 15 - czy będą pasować?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie!

Czy w/w rozmiar opon będzie pasować do espero? Nie mogę znaleźć w wyszukiwarce, choć temat pewnie był przerabiany. Mimo to - poradźcie czy można na takich jeździć?

Pozdr.,
Wrolo

z tego cosie orientuje to za duzy profil i bedzie na 100% licznik oszukiwal a oprocz tego to moga ci ocierac o nadkola - ja mam 195/50 R15

Czy będą pasować....ale w jakim sensie?
Chodzi Ci o to czy nie będą obcierać o nadkola? Tak?
Jeśli tak to napewno nie będą...spokojna głowa...
Ja mam obniżone zawieszenie i z przodu i z tyłu, koła mam podobne, bo 185/60/15 a felgi mam z już "wbudowanym" dystansem (czyli wystają bardziej na zwewnątrz) co wymagało użucia dłuuuższych śrub niż zwykłe i mimo wszystko nic mi nie obciera...
Kwestia jeszce tego jakie masz zawieszenie.... Ja mam i z przodu i z tyłu gazowe amory które są twarde... jeśli ty masz jakieś tam miękkie olejówki to na większych wybojach kto wie? może będzie obcierać

Wrolo sa jeszcze inne aspekty wozenia takich kapci...
- 205/60 to ponad 12 cm wysokosci opony, wiec jak zalezy ci na
stabilnosci w zakretach to odpada...
- 205 to szeroka guma i przy "mocy" espero zje Ci kilka kucy
- 205 to rowniez makabra na trasie w deszczu, wiec jesli wiekszosc
czasu spedzasz w trasie to... ,
ale w miescie na suchym w winklach i dohamowaniu bedziesz Masta!

ja zrezygnowalem z tego rozmiaru (ww powody + cena nowych opon)...

-----------------
niedoszly rooki of visual tuning... > Lee MastaQilla <

No naprawdę - jesteście nie-do-przecenienia!!!!!

Mi chodzi o opony zimowe - teraz taka specjalna (nieprawdopodobna!) okazja - użytkowane przeze mnie prawie wyłącznie w mieście, więc chyba się jednak zdecyduję! Ale będę uważac - jak zawsze w zimie...

Dzięki za porady!

Pozdr.,
Wrolo

Zimą bym sobie zupełnie odpuścił.

Mniejszy nacisk na powierzchnie

zimowki 205??????
to ODPADA juz na 100%!!

bedziesz jak Małysz na "rozbiegu"...

taki kapec to porazka w zime, sliski i nie do opanowania...

w zimie to juz wogole porazka takie opony

tez sie podpisze pod ta opinia, na zime to sie sugeruje nawet wezsze niz oryginalnie

Aby raz na zawsze przeciąć dyskusje : "jakie koła do jakiego auta?" - zamieszczam adres , pod jakim znajdziecie sprytny programik obliczający średnicę kół . Podając wymiary opony jaką macie - i podstawiając metodą prób i błędów ewentualne zamienniki - szybko dowiecie się o możliwościach zamian . Jeszcze jedno - różnica w średnicy do ~1,5 cm jest pomijalna - bo o tyle zmienia sie wielkość koła w miarę zużycia bieżnika !
http://klub.chip.pl/fiat126p/opony.htm

Cześć

Mam fajny porgramik bo kombinowania z oponami, który zajmuje ok 40 kB. Obliczając średnice wg. orginałów, wylicza także porcentowy przekłamania prędkościomierza na "+" i na "-".
Nie mam stronki wiec nie mam jak tego umieścić. Podesłałbym może komuś bo to moze sie przydać na stronie.

Paweł.

Weźcie pod uwagę zachowanie auta po poszerzeniu opon i wstawieniu dystansów . Dopóki zmiany są niewielkie - nic się nie dzieje , później okazuje się że auto poszerzone idzie w zakręcie gorzej niż wąskie . Wytłumaczenie jest proste ( zapytajcie diagnosty od zawieszeń ) . Jeżeli w takim autku ustawimy zbieżność kół przednich do jazdy na wprost - w zakręcie okazuje się , że koła są rozbieżne - tym bardziej, im ciaśniej skręcasz! A w połączeniu z przednim napędem i większą niż zwykle prędkością skutek może być jeden - zwiedzasz przydrożne rowy , czego zresztą nikomu nie życzę ! Żeby uniknąć takiej reakcji auta trzeba zmieniać zwrotnice , tylko konia z rzędem temu , kto znajdzie odpowiednie !