Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() mcneo Espero, Impreza WRX ... Leżajsk Connecticut - USA | 2004-04-17 22:47:07 z tego cosie orientuje to za duzy profil i bedzie na 100% licznik oszukiwal a oprocz tego to moga ci ocierac o nadkola - ja mam 195/50 R15 |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2004-04-17 22:52:19 Czy będą pasować....ale w jakim sensie?
Chodzi Ci o to czy nie będą obcierać o nadkola? Tak? Jeśli tak to napewno nie będą...spokojna głowa... Ja mam obniżone zawieszenie i z przodu i z tyłu, koła mam podobne, bo 185/60/15 a felgi mam z już "wbudowanym" dystansem (czyli wystają bardziej na zwewnątrz) co wymagało użucia dłuuuższych śrub niż zwykłe i mimo wszystko nic mi nie obciera... Kwestia jeszce tego jakie masz zawieszenie.... Ja mam i z przodu i z tyłu gazowe amory które są twarde... jeśli ty masz jakieś tam miękkie olejówki to na większych wybojach kto wie? może będzie obcierać |
![]() Lee GF8 Katowice | 2004-04-17 23:11:00 Wrolo sa jeszcze inne aspekty wozenia takich kapci...
- 205/60 to ponad 12 cm wysokosci opony, wiec jak zalezy ci na stabilnosci w zakretach to odpada... - 205 to szeroka guma i przy "mocy" espero zje Ci kilka kucy - 205 to rowniez makabra na trasie w deszczu, wiec jesli wiekszosc czasu spedzasz w trasie to... ![]() ale w miescie na suchym w winklach i dohamowaniu bedziesz Masta! ja zrezygnowalem z tego rozmiaru (ww powody + cena nowych opon)... ----------------- niedoszly rooki of visual tuning... > Lee MastaQilla < |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-04-17 23:31:02 Zimą bym sobie zupełnie odpuścił.
Mniejszy nacisk na powierzchnie ![]() |
![]() Lee GF8 Katowice | 2004-04-17 23:32:19 zimowki 205??????
to ODPADA juz na 100%!! bedziesz jak Małysz na "rozbiegu"... taki kapec to porazka w zime, sliski i nie do opanowania... |
![]() mcneo Espero, Impreza WRX ... Leżajsk Connecticut - USA | 2004-04-17 23:32:33 w zimie to juz wogole porazka takie opony ![]() |
![]() raf316 Espero 1.5 LPG Elbląg/Gdansk | 2004-04-19 20:56:58 tez sie podpisze pod ta opinia, na zime to sie sugeruje nawet wezsze niz oryginalnie |
![]() schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2004-04-23 15:58:36 Aby raz na zawsze przeciąć dyskusje : "jakie koła do jakiego auta?" - zamieszczam adres , pod jakim znajdziecie sprytny programik obliczający średnicę kół . Podając wymiary opony jaką macie - i podstawiając metodą prób i błędów ewentualne zamienniki - szybko dowiecie się o możliwościach zamian . Jeszcze jedno - różnica w średnicy do ~1,5 cm jest pomijalna - bo o tyle zmienia sie wielkość koła w miarę zużycia bieżnika !
http://klub.chip.pl/fiat126p/opony.htm |
![]() schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2004-04-26 11:40:57 Weźcie pod uwagę zachowanie auta po poszerzeniu opon i wstawieniu dystansów . Dopóki zmiany są niewielkie - nic się nie dzieje , później okazuje się że auto poszerzone idzie w zakręcie gorzej niż wąskie . Wytłumaczenie jest proste ( zapytajcie diagnosty od zawieszeń ) . Jeżeli w takim autku ustawimy zbieżność kół przednich do jazdy na wprost - w zakręcie okazuje się , że koła są rozbieżne - tym bardziej, im ciaśniej skręcasz! A w połączeniu z przednim napędem i większą niż zwykle prędkością skutek może być jeden - zwiedzasz przydrożne rowy , czego zresztą nikomu nie życzę ! Żeby uniknąć takiej reakcji auta trzeba zmieniać zwrotnice , tylko konia z rzędem temu , kto znajdzie odpowiednie !
|