Jakie opłaty mnie czekają po zakupie?? [Fiat 125p]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam dylemat... nie wiem czy zdolam wyciorac tyle kasy by kupic sobie Kanta, bo z tego co slyszael i na tyle na ile sie orientuje ( a jest to bardzo niski poziom...)to za wszystkie papierkowe sprawy niezle zabule...np. jeslibym kupil Fiata za 800 zeta to jakie koszty musze ejszcze doliczyc. Prosze o pomoc,a i jeszcze jedno chcialbym zarejestrowac go na siebie...z wszelkie rady z gory dziekuje Pozdrawiam wszystkich!!! -=Fiat 125p=-

wiec tak
fiat 125p mimo iz duzy, kosztuje malo...
ale jak sie nie ma znizek to OC moze zniszczyc doszczetnie,

najlepiej kupic jakiegos z aktualnym przegladem i OC co by po zakupie mozna bylo sobie spokojnie pojezdzic i odpoczac sobie przed nastepnymi wydatkami zwiazanymi z rejestracja.

Pewnie za te 600-800zł kupisz cos z przelomu 80-86 rok no moze trafi sie cos starszego lub jakas swierza padaka, w kazdym badz razie w skarbowym zaplacisz tylko 5zł na znaczek oplaty skarbowej do wniosku o zwolnienienie z podatku od umowy kupna-sprzedarzy

Najlepiej jak kupujesz kanta ze swojego terenu, wtedy nie musisz placic za nowe tablice tylko za nowy dowod, w przeciwnym razie musisz zabulic za tablice a po miesiacu wymienic dowod tymczasowy na wlasciwy.

Co do aktualnych cen co jak i za ile to nie mam pojecia ale za tablice i dowod placilem cos 157zł czy jakos tak.

Fiaciora kupilem na ojca i za rok place 223zł i nie mam zadnych zwyzek za wiek i za szkodowa jazde (rozbilem bisa )
OC na kanta bez znizek to finasowe samobojstwo, jak mi babka w SamoPomocy podliczyla to wyszlo mi cos kolo 1064zł a za kanta dalem 600zł i wszytko jasne

Do tego pewnie po zakupie wyskoczy szereg drobnych awarii, typu wezyki paliwa, zapieczone hamulce, braki plynu chlodniczego i oleju, jakies zarowki i duperele, co skutecznie wysysa miedziaki z kieszeni.
No i pierwsza inwestycja jaka nalezy przedsiewziasc jest montaz instalacji LPG
Zalozylem i nie odczulem przyplywu gotowki w kieszeni wrecz przeciwnie jest tak jak bylo, tyle ze moge pojechac sobie gdzie chce i dystanse ktore wczesniej wydawaly sie za drogie staly sie smiesznie tanie...

Jak sie nie ma kasy to na poczatku bedzie ciezko wszystko zalatwic, ale potem jak wszystko jest oplacone to juz jakos sie wszystko toczy

Podsumowujac nie ma lekko

Samael..znam ten bol..moj kant juz od pol roku stoi po blokiem..bo nie mam kasy na jego oplacenie..a OC na pol roku kosztuje mnie okolo 650zl no i jeszcze przeglad trzeba zrobic pozdroowka Mariusz

przerejestrowanie bez wymany blach (wewnątrz powiatu) kosztuje do 60 PLN, pare złotych mniej, dokładnie nie pamiętam..

oc na rok bez znizek: 1163 zł
przeglad raz w roku 92 zł
o paliwie i innych rzeczach nie mowie...
przerejstrowanie 170 zł

[ wiadomość edytowana przez: dejta dnia 2004-04-15 22:05:43 ]

jeżeli masz taką możliwość to przezwycięż swoją chęć bycia zupełnie niezależnym i weź sobie np. z jednym z rodziców (jeżeli mają zniżki za bezszkodowość), siebie wpisz jako współwłaściciela.. ja tak będe robił...

plusy:
-nie masz zwyżek za wiek
-nie wiem ile masz lat, ale rodzice na 100% mają zniżkę za datę urodzin sprzed '79
-korzystasz ze zniżek za bezszkodowość jeśli mają

minusy:
-mniejsza niezalezność, bo w końcu auto nie jest tylko na ciebie

tylko tak czy siak jeżeli bedziesz brał z rodzicami najlepiej ubezpiecz gdzie indziej niż oni mają swoje auto... bo jak gdzieś przywalisz, to ich zniżki też idą się walić
a jak masz w innych towarzystwach ubezpieczone, to ich to pika, że w innym jest jakieś auto skasowane...

Cytat:
2004-04-15 22:38:42, Demmo pisze:
(...)
plusy:
-nie masz zwyżek za wiek
-nie wiem ile masz lat, ale rodzice na 100% mają zniżkę za datę urodzin sprzed '79
(...)

Gwoli ścisłości - rodzice nie mają zniżki tylko po prostu nie mają zwyżki, a ta jest chyba tylko w PZU (czy nie?) i chodzi nie tyle o datę urodzin ile o aktualny wiek, który teraz z tego co mi wiadomo wzrósł z 25 do 26 lat . Zwyżka ta jesli jest wynosi 30%. Z kolei jeśli Fiat będzie miał powyżej 25 lat to ON dostanie zniżkę (tylko w PZU), a ta wynosi aż 50% (czyli połowa!). Ja z tego przywileju korzystam i jestem w miarę zadowolony, gdyż płace niecałe 700zl za rok. To jednak tez dużo IMO więc palnuje się przyrzucić na coś w stylu "Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajmnych - FLORIAN" polecane przez kolegów z FSO AK lub coś podobnego. Broń Boże nie LINK4.
Przegląd jeśli bedziesz miał gaz to już ok. 150zł, ale to jest niezależne od modelu, a jeździsz prawie za darmo. Samo założenie instalacji może kosztować nawet poniżej 1kzł, szczególnie jeśli masz jakąś zaprzyjaźnioną gazownie. Oczywiście najlepiej kupić auto już zagazowane - wiadomo że praktycznie nigdy poniesione koszty się nie zwracają sprzedającemu więc wyjdzie na pewno taniej.
Nie bez znaczenie jest fakt że nie ma chyba podobnego auta na rynku, do którego części zamienne byłyby równie tanie. Są też spore możliwości jeśli chodzi o modyfikacje za nieduże pieniądze.
Kant ma dość wygodne, obszerne wnętrze, spory bagażnik (nawet z butlą) i przede wszystkim klasyczną linie. Poza tym nawet jak zostaniesz przy seryjnym silniku to docenisz zalety klasycznego układu napędowego na luźnych nawierzchniach, a ile frajdy zimią...
Słowem kupuj i nie pytaj - na pewno będziesz zadowolony.

Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajmnych - FLORIAN" co to takiego ? jak to działa ?

Cytat:
2004-04-16 14:06:43, ciupu pisze:

A bo ja wiem .
Looknij te tematy:

Znacie Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych ?

Ubezpieczenie OC

Ja mam pytanie w związku ze zniżkami dla rodziców. Moi nie mają swojej bryki od wielu lat (służbowe bryki). Czy oni też mają jakieś zniżki??

Pozdrawiam

znizki dostaje sie za bezszkodowa jazde ubezpieczonego pojazdu tj. ze przez ten caly czas oplacasz OC i nie robisz zadznych szkod na drodze w wyniku czego towarzystwo zarabia na twoich skladkach,
a co do samochodow slozbowych to nie wiem jak jest ale chyba polisa OC jest tez na firme,

zreszta nie wiem, nie znam sie,

Cytat:
2004-04-16 14:06:43, ciupu pisze:

tez mi to proponowali.... ale cos nie wyszlo. PZU ( bez reklamy ) jest ok.

nie wiecie jakia jest stawka za oc bez znizek na kancika 1.6 ??

a propo bezszkodowej to najpierw zarabałem starej znizke .... malcem
Ostanio musiałem ze starego naprawiac poldka bo sprawcy kurwa nei potrafia znalesc - dałem im numery rejestracyyjne a ci wala w h....... i jemu tez znizka leci.
Tyle że to 10 % jest za bezszkodową.
Z ciekawostek pzu :
5% znizki za bycie kobietą ........
50 % Tak jak race d powiedział za wiek.
Dodatkowo znizki za bezszkodowa jazde .......
Za kontynuacje ubezpieczenia - moja rodzina od 9 ciu lat sie ubezpiecza w pzu wiec znizki na maxa .....
Po wejsciu do Ue będa musieli dac znizki za ekologie - lpg

Cytat:
2004-04-17 17:31:24, CZUCZU pisze:
a propo bezszkodowej to najpierw zarabałem starej znizke ....
Po wejsciu do Ue będa musieli dac znizki za ekologie - lpg

serio beda takie znizki?

Cytat:
2004-04-17 17:31:24, CZUCZU pisze:
5% znizki za bycie kobietą ........

co a konstytucje qrwa widzieli

Bez Kurw się nie da ?!

Cytat:
2004-04-17 20:39:20, Koniu pisze:
Bez Kurw się nie da ?!

sorry Koniu..wlasnie dzisiaj gadalem z ojcem prawnikiem o znizkach i mowil ze nie powinno byc znizek dla jakies okreslonej płci.. z tąd reakcja spontaniczna