Drążek reakcyjny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam problem z drązkiem reakcyjnym przy zawieszeniu tylnym. Zauważyłem ze mi zszedł z tulei gumowej. Nabiłem przejechałem około 20km i zauważyłem ze powtórnie mi schodzi. Czy jest to wina drązka a własciewie połaczenia z gumą? Czymoze co innego nawaliło. Czy musze wymienić cały drązek? Czy moze zastosować jakąs podkładke zeby nie schodziło? (fabrycznie takiej nie było to pewnie odpada). Z góry dzieki za odpowiedzi.
Mariusz, Polonez 1.5 GLE

Witaj.
Wina tkwi w zuzytym drązku.Miałem identyczna sytuacje.Załozyłem podkładki poniewaz myslałem iz jest to droga czesc, ale pojezdziłem z tydzien czasu i zmieniłem na nowe.Najpierw padł mi drązek z lewej strony a za jakis dwa tygodnie drugi.Koszt takiego drazka nie jest zbyt duzy .Tak wiec proponuje wymienic na nowe.
Pozdrawiam .

Zgadza się, lepiej wymienić na nowe. Szkoda kombinować, bo zaraz będzie to samo. Pierwszy raz drążki wymieniałem po 100 tys. km (oba zeszły z "gumy"), obecne mają 70 tys. km i chyba jeszcze trochę pobędą. Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: MichalSW dnia 2002-08-26 08:33:26 ]

czasami można dostać fabrycznie regenerowane,są tańsze a jakość ta sama.

Drążki fabrycznie regenerowane? Pierwszy raz o tym słyszę. A gdzie o takie coś w ogóle pytać? Sklepy autoryzowane? Bo czasem są problemy nawet z dostaniem nowych części.

Witam.
Trochę nierozumiem.
Jeżeli drążek schodzi z gumy to znaczy, że rozwulkanizowała się tuleja metalowo-gumowa i należy taką tuleję wymienić a najlepiej komplet. Same tuleje kosztują ok 7 zł za sztukę.
Jeżeli to cała tuleja schodzi z gniazda w drążku to należy wymienić cały drążek. Na giełdzie w Słomczynie 20 zł za sztukę.

Ja mam większy problem bo mi drążek nie chce zejść ze śruby. Nawet nie chce drgnąć a strasznie trudno się tam dobrać przecinakiem żeby go zbić.

Jak się wybije guma to będę wtedy myślał.

Pozdrawiam

Paweł ADMIRAŁ Turant

[ wiadomość edytowana przez: Admiral dnia 2002-08-26 18:33:52 ]

niektóre stacje obsługi proponują drązki regenerowane w gdansku np techno mechanik na ul. dąbrowszczaków.

Dzieki za informacje. Drązek schodził z gumy. Wczoraj kupiłem nowy drązek za 31.5zł. Dzis biore sie za wymiane. Mam nadzieje ze pojdzie bez problemów. Pozdrawiam.

Od jakiegos czasu przy wchodzeniu w zakrety (normalnie) slychac takie pukpuk. Znajomy mi mowi ze to drazki reakcyjne tylnego mostu. Pojechalem na karmelicka maja po 35zl wiec nie tragedia ale mam pare pytan:

1. Czy dam rade to sam zrobic? Czy nie trzeba tam jakis specialnych narzedzi ?? Mam kanal

2. Czy przy okazji drazkow warto jeszcze cos wymienic ?

pozdr

Hmm
U mnie jest tak ale z przodu. Ja muszę wymienić wszystkie gumy i inne duperlele. a jezeli chodzi o drązek to niewiem czy i sie to oplaca. Sprawdz wszystkie te gumy, a jak to nie pomoze to wymien caly drązek.

Cytat:
2004-04-15 07:32:10, thaniel pisze:
Od jakiegos czasu przy wchodzeniu w zakrety (normalnie) slychac takie pukpuk. Znajomy mi mowi ze to drazki reakcyjne tylnego mostu. Pojechalem na karmelicka maja po 35zl wiec nie tragedia ale mam pare pytan:

1. Czy dam rade to sam zrobic? Czy nie trzeba tam jakis specialnych narzedzi ?? Mam kanal

2. Czy przy okazji drazkow warto jeszcze cos wymienic ?

pozdr

Specjalne narzędzia:
Klucz 22 (albo 19) oczkowy - szt 2.
Siła fizyczna - od zajeXXXXXa (u mnie sruby te trzymaja sie oblednie mocno bo mam gwint bitexem zamalowany)
to juz wszystko

hmmm... mi tez tak puka z tylu, moze i ja swoim sie przyjrze...

robreg - masz racje. Potrzeban jest sila fizyczna i dobry klucz i jescze kawalek 1,5 merta rurki Podnosnik nalepiej hydrauliczny, mlotek i lom.

Ale i tak to chyba nie tzw kosci.

Mam klucze sile rurka sie znajdzie mam kanal sprobujemy

a co z druga czescia czy cos jeszcze wymienic przy okazji

pozdr

nic nie trzeba wymieniać

Wiesz bolid ma juz 10 lat i nic tam nigdy nie bylo robione a noz widelec cos jeszcze by warto bylo

BTW
ile kosztuja amory siakies tanie i dobre

pozdr

Polskie Krosno po 45 zl!!??chyba
ale na wszelaki pazarny sluczaj wymien tulejki w amorach i w resorach!!

Anmi, ale wymienic tulejki w resorach, to jest z tym troche roboty, a jak nie jest wybite to poco ruszać

thx za szybka odpowiedz no to chyba oprucz drazkow dostanie tez nowe amory i te no tulejki torze

pozdr

Jojo - ale jak wybite to trzeba!!

Cytat:
2004-04-15 14:14:58, anmimo pisze:
Jojo - ale jak wybite to trzeba!!

jak trzeba to trzeba