Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kcezar TOYOTA DRIVER COROLLA 1.4 SEDAN Te ... Mrągowo | 2004-01-06 16:21:01 Temat ogólny- moze pogadamy, wymienimy sie doświadczeniami- CZY SĄ JUŻ PIERWSKI KTORZY ZATANKOWALI TO ...??Czy macie obawy... Co z gwarancjami??!!! |
![]() uasiczka pruszków | 2004-01-07 11:23:34 a toyoty |
![]() alan03 TOYOTA DRIVER Yaris Luna Tarnowskie Góry | 2004-01-07 12:05:55 paranoja
to wszystko jest chore ![]() |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2004-01-07 13:32:51
Jeżeli dojdzie do uszkodzenia silnika w wyniku stosowania nieodpowiedniego paliwa to nie udowodnisz firmie ze lałeś tylko paliwo poniżej 5% a poza tym nie bedziez miał zadnej pewności ze w wtym dystrybutorze faktycznie plyneło paliwo poniżej 5% i nie zawierało innych " rodzimych dodatków" i o to mi chodziło. Czy firma bedzie robiła trudności napewno bedzie robiła, ponieważ nie wpłynie to na ogólny wizerunek firmy, bo firma juz oficjalnie podała ze silnik tego nie wytrzyma. Pozostaje nadzieja ze ustawa nie wejdzie. |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-01-07 14:22:04 Ale teraz też nie honorowali napraw gwarancyjnych jak znaleźli jakiś syf w silniku i baku. Najgorzej, że jeśli wejdzie ustawa, to syf będzie jedynym wskazanym paliwem w kraju. Oby nie. |
![]() pankuba TOYOTA DRIVER Renault Megane 220 GT Wawa | 2004-01-07 14:30:37
Byś przynajmniej ludzi nie załamywał ![]() ![]() |
![]() uasiczka pruszków | 2004-01-07 14:46:17 przeraża mnie to...
nic nie można zrobić??? jakąś pikietę czy coś??? ![]() do cholery to nie podobne, żeby caly naród w bola robić. ja rozumiem, że rząd nie ułatwia swoim obywatelom (bo i po co? ![]() szlak mnie trafia - i tak ciężko się czegoś "dorobić" w tym kraju - jak już się dorobisz to i tak ci to zepsują bydlaki... uff.... sorki - może trochę nie na temat ale szlak mnie trafia |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2004-01-07 14:50:11
No dobra, bedzie dobrze Shell zapowiedzała ze V-power 99 bedzie bez bio dodatków, to samo słyszałem na BP w temacie 98 także może nie bedzie tak żle. |
![]() pankuba TOYOTA DRIVER Renault Megane 220 GT Wawa | 2004-01-07 14:55:08
No, odrazu lepiej ![]() |
![]() Aleks Mitsubishi Carisma Warszawa | 2004-01-07 21:01:39
Ale pewnie wliczą kary za brak biododatków w cenę paliwa. |
![]() kcezar TOYOTA DRIVER COROLLA 1.4 SEDAN Te ... Mrągowo | 2004-01-10 10:28:21 NO PIEKNIE SIE TO WSZYSTKOZAPOWIADA, ciekawe co z gazem...Może tam tez dadza biokomponenty??? |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-03-17 11:02:07 Ustawa o biopaliwach okazała się niewykonalna. Dopiero dzięki opinii Rządowego Centrum Legislacji powstanie rozporządzenie, legalizujące dolewanie bioetanolu do paliw.
Obowiązująca od początku roku ustawa o biokomponentach stosowanych w paliwach ciekłych i biopaliwach ciekłych narzuca obowiązek sprzedaży paliw z biododatkami. Ale biokomponenty muszą mieć świadectwo jakości, którego wcześniej nie wymagano. Za obrót bez takiego świadectwa przewidziano drakońskie kary. Natomiast za dolewanie od 4,5 do 5 proc. bioetanolu, przysługuje ulga w podatku akcyzowym. Koncerny wykorzystują więc do produkcji paliw bioetanol. Tyle tylko, że nie ma on świadectwa jakości. Dlaczego? Kwestię tę miało uregulować rozporządzenie ministra gospodarki. Do tej pory jednak nie powstało. - W trakcie prac nad rozporządzeniem okazało się, że trzeba przygotować normę dla estrów. To pionierskie zadanie, bo w Europie nie ma takiej normy- tłumaczył nam wicedyrektor Zbigniew Kamiński z departamentu bezpieczeństwa energetycznego Ministerstwa Gospodarki. Teoretycznie w każdej chwili Inspekcji Handlowej może więc puścić z torbami producentów bioetanolu i koncerny naftowe za obrót biokomponentami bez świadectwa jakości. - Normy bioetanolu nie zmieniły się, ale formalnie rzecz biorąc nie mamy wymaganego teraz świadectwa - przyznał dyrektor Włodzimierz Buczyński z Petrochemii- Blachownia, dostawcy Lotosu i Orlenu. Koncerny paliwowe różnie podchodzą do ryzyka kar. Państwowy Lotos leje bioetanol bez obaw. - Wykonując ciążące na nas obowiązki wynikające z ustawy Grupa Lotos stosuje bioetanol w produkcji benzyn na rynku krajowym. Nie zwalnia nas z tego obowiązku niewykonanie przez właściwego ministra zawartej w ustawie delegacji do wydania odpowiedniego aktu wykonawczego - stwierdził rzecznik Marcin Zachowicz. W sprywatyzowanym w większości Orlenie niejasna sytuacja prawna budzi zaś zaniepokojenie. - Zwracaliśmy się już na to uwagę ministerstwom rolnictwa, gospodarki i finansów. Pocieszamy się tylko, że nie dodajemy bioetanolu, lecz wytwarzany z bioetanolu eter - powiedział nam dyrektor Robert Gmyrek z Orlenu. Według naszych informacji już w połowie lutego na konferencji w Ministerstwie Gospodarki z udziałem Ministerstwa Rolnictwa zdawano sobie sprawę z impasu: aby wydać rozporządzenie o jakości biokomponentów, trzeba opracować normę dla estrów. A nie wiadomo, ile czasu to zajmie. Z pomocą przyszła wszystkim opinia Rządowego Centrum Legislacji. RCL uznało, że ustawa nie pozwala na wydanie dwóch rozporządzeń, osobno dla bioetanolu i estrów. Jednocześnie jednak RCL uważa, że "należałoby wydać rozporządzenie dotyczące jednego biokomponentu. W uzasadnieniu [niepublikowanym - red.] natomiast należy zamieść wyjaśnienie przyczyn częściowego wykonania upoważnienia ustawowego". W efekcie będzie można zgodnie z prawem dolewać do benzyny do 5 proc. certyfikowanego bioetanolu. Nie wiadomo zaś, kiedy będzie można dolewać estry do oleju napędowego i kiedy będzie można sprzedawać paliwa z dodatkiem biokomponentów wyższym niż w normie. (PAP) |
![]() Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-04-21 16:20:34 Trybunał Konstytucyjny (TK) orzekł dziś, że 3 artykuły zawarte w ustawie o biopaliwach są niezgodne z Konstytucją. Ustawa została zaskarżona przez Rzecznika Praw Obywatelskich. |
![]() stoned_crazy TOYOTA DRIVER Honda Accord okolice Warszawy/Poznań | 2004-04-21 16:22:57 ![]() ![]() |
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2004-04-21 18:13:31 w skrócie nie było aktów wykonawczych choc raz ich lenistwo sie przydało ![]() |
ernet TOYOTA DRIVER HB 1.4/ 5D Toruń | 2004-04-21 21:47:03
===Dobrze, dobrze ![]() ![]() Ja chyba nic nie napisze, bo by mnie admin skasowal od razu ![]() == szkoda gadac............... |