MotoNews.pl

[127] Polosie robia LUP???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!
Mam ze swoja 7 nastepujacy problem:
!!!NIEJEDEN!!!
Zartuje....
Kwestia jest tego typu,ze czasami,a ostatnio coraz czesciej przy pokonywaniu jakichs nierownosci na jezdni cos z przodu robi glosne "LUP!!!"... zupelnie jakby poloski obracaly sie poza skrzynia i klinowaly sie po wskoczeniu na miejsce...
Dzieje sie tak najczesciej,kiedy jest nierownosc typu dolek-zaraz potem gorka...Autko najpierw "nurkuje"by potem wyskoczyc...oczywiscie nie dzieje sie to przy predkosciach ponadswietlnych,gdyz tych moja 7 nie osiaga na razie...Wystarczy tak okolo 40 km/h...i wtedy wlasnie jest ten dzwiek...Czy to mozliwe,ze poloski wysuwaja sie ze skrzyni???Czy przy okazji wymiany sprzegla [i polowy innych elementow ] zajrzec tam tez???Co za cholera moze ewentualnie to powodowac? podluznice sa zdrowe,wiec zginanie przodu na boki raczej wykluczam...
Pozdrawiam!!!
el_
P.S. Z czego ewentualnie podchodza polosie oprocz 127????

-----------------
http://plepleple.pl

comendanto to "lup" to moga byc poloski.... dosc czesto tak sie dzieje w 127 i 128 jest to objaw:

a: bardzo zuzytych poduszek=mocowan silnika silnik "lata sobie jak chce na boki i do gory i poloski moga np przy maxymalnie skreconych kolach i przy naglym ruszeniu wyskoczyc lub na glebokich poprzecznych nierownosciach.
b: przyczyna moze tez byc wczesniejszy dzwon auta niedokladnie wyprowadzona blacha i mocowania silnika nie tam gdzie byc powinny lub korozja... skutki patrz punkt a:

skutek wypadniecia polosi podczas jazdy to zniszczony przegub, to wariant optymistyczny moze kilka innych rzeczy nawalic tez lacznie z rozwaleniem obudowy skrzyni lub dyfra

panaceum to albo nowe poduszki albo w przypadku swapa{jak umnie gdzie skrzynia jest nieco przesunieta wzgledem oryginalu} podkladka o experymentalnie dobranej grubosci pomiedzy przegubem i piasta{lozyskiem}..podkladka u mnie ma bardzo zaawansowany ksztalt w celu lepszego przylegania do przegubu i jednoczesnego uszczelniania lozyska i ma grubosc chyba 0.8cm, o tyle "glebiej " wpycha w ten sposob polos do srodka skrzyni i zapobiega jej wypadnieciu, ale trzeba zalozyc "chuda" nakretke mocujaca przegub do piasty, chudsza najlepiej o grubosc podkladki zeby moc zaklepac nakretke.

Autko nie bylo nigdy bite, spawane tez nie....podluznice i inne smichy-chichy ogladalem i sa OK,nawet bardzo OK...obacze te poduszki skoro tak mowisz przy okazji dlutowania ze sprzeglem Cosik mnie sie zdaje,ze tu bedzie duuuuuuuuuzo wiecej do roboty niz to co chcialem zrobic...
*
OT Bart,co do kloszy...
Chodzilo mi o to,ze normalnie siodemki maja swiatla w ten sposob:
*
Lampa lewa:
--------------
Poz. I Kier.I
____ I____ I
*
A ja widzialem kilka,ktore mialy na odwrot, czyli pozycyjne swiatlo tak jakbys zalozyl lampe na odwrot,ale napisy na kloszu byly dobrze...[nie do gory nogami]
czy to od Seata 127???

-----------------
http://plepleple.pl