Przełącznik kierunkowskazów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czołem,
Od razu na wstępie powiem że przeszukałem archiwum i nie znalazłem tego czego szukam a wiem że było !!!
A szukam postów o mrugających światłach drogowych. Ktoś pytał kiedyś jak rozebrać przełącznik kierunków bo nagle włączają mu się światła drogowe. Mam to samo i ciekaw jestem jak autor poradził sobie z problemem. Nowy przełącznik to wydatek ok 300 PLN niestety.
Pozdrawiam
Piotr

hmm 300zł????? ja kupiłem za 60 w sklepie pozdrawiam

to omegi też to mają ?? W Vectrach B to "popularna usterka" (ja chwilowo wyjąłem bezpieczniki od "długich")
Podobno można to zrobić samemu (tylko trzeba mieć cierpliwość i zdolności zegarmistrzowskie )
Koszta nowego - zależnie od tego czy wersja z tempomatem czy bez. Bez tempomatu - około 60 zł (podróbka, oryginał to około 90 zł), a z tempomatem 200-300 zł (zależy gdzie, ale taki rząd wielkości)

[ wiadomość edytowana przez: grisza75 dnia 2004-04-21 10:58:45 ]

Ja mam niestety aftomat. Nie dam 300 PLN więc chyba się za to zabiorę. Nie wiem tylko czy jest to kwestia czyszczenia, dogięcia czegoś czy coś się zwaliło na dobre i tylko się narobię.
Piotr

Cytat:
2004-04-21 12:08:29, p123 pisze:
Ja mam niestety aftomat. Nie dam 300 PLN więc chyba się za to zabiorę. Nie wiem tylko czy jest to kwestia czyszczenia, dogięcia czegoś czy coś się zwaliło na dobre i tylko się narobię.
Piotr

automat to możesz sobie mieć, byle byś nie miał tempomatu

tutaj masz trochę więcej na ten temat:
http://forum.vectraklub.pl/viewtopic.php?t=1049
a w skrócie:
"wystarczy troche czasu i nowa sprezynka lub kawalek puszki po piwie"

Cytat:
2004-04-21 08:59:40, p123 pisze:
Czołem,
Od razu na wstępie powiem że przeszukałem archiwum i nie znalazłem tego czego szukam a wiem że było !!!
A szukam postów o mrugających światłach drogowych. Ktoś pytał kiedyś jak rozebrać przełącznik kierunków bo nagle włączają mu się światła drogowe. Mam to samo i ciekaw jestem jak autor poradził sobie z problemem. Nowy przełącznik to wydatek ok 300 PLN niestety.
Pozdrawiam
Piotr

Ja mam ten sam problem ... jakos sie przyzwyczailem, ale musze wreszcie kupic nowy przelacznik...

Panowie.
Wy obaj z Warszawy - psinthos i p123 to sie zgadajcie i zawsze co dwie glowy to nie jedna. i czas miło Wam zleci i "świerza puszka po piwie" będzie...

pozdrawiam.

Tu jest link do zrób to sam tylko zdjęć coś nie chce pokazywać:kierunek

ja juz ten problem prerobilem
po kilkunastu rozebraniach tego przelacznika udalo mi sie tak ustawic sprezynki i ich sile dzialania ze zaczelo dzialac przwidlowo

ja bilsko wawy takze jakby co sluze pomoca

pozdr

Ja swój również rozebrałem i wystarczyło wygiąć lekko blaszkę. Przyznam się bez bicia trodzkę przedobrzyłem. Zmian działa bardzo dobrze ale za to brak sygnału świetlnego. Ale przy dobrych chęciach jast to do zrobienia. Tak więc wymontuj przełącznik i napewno sam to naprawisz.

A ja mogę przyjechać z piffem i organizować robotę

Ja też rozebrałem i złożyłem bez większych emocji. Nie chwaląc się skończyłem dawno temu Mechanikę Precyzyjną na Polit. Warsz. i zachodzę w głowę po cholerę tak komplikować banalny przełącznik. Blaszka na sprężynie podpierająca dwie inne też na sprężynach - mechanizm "superchwiejny". To jest chore !
Jak na razie nie udało mi się poprawić mrugania - wyjąłem bezp. a walczę z przyklejeniem ułamanej kiedyś dźwigni kierunków - zahaczyłem kiedyś płaszczem i dźwigienka zwisła na kabelkach od tempomatu. Usiłuję ją przykleić ale wytarcza to na średnio miesiąc.
Pozdrawiam
Piotr