Moje pierwsze 2 tygodnie z Ave"00 - ocena

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przez pierwszy tydzien jezdzilem tylko na benzynie silnik 1,6 ( model przed liftingiem ) , jezdzi sie bardzo przyjemnie - komfort jazdy duzy, troche slabiej jest na niewielkich dziurach ale da sie do tego przywyknac. Denerwujace jest hamowanie z wiekszych predkosci - wtedy odczuwalne jakies drgania na kierownicy, przejechalem jak narazie 2k km i wszystko chodzi idealnie ( przynajmniej mam takie wrazenie/nadzieje ) .Po tygodniu zalozylem gaz ( zepsulem toyote ) - zwykly z komputerem 4 generacji czy tam 3-ciej.. Jezdzi prawie tak samo jak na benzynie - znikome odczucie straty mocy, - spalanie na gazie rzedu 10km=1litr, Z tego co udalo mi sie przestestowac na benzynie i na gazie autostrada - v-max mialem 188km/h , jednak z tego co wiem te silniki potrafia lepiej rozpedzic auto.. czy to prawda? Mam dosyc stare opony gdzie na tylnich sa minimalne jaja.. tak mysle ze moze to wina opon.. czekam na opinie, generalnie to tyle narazie - jak na pierwszy tydzien jazdy na gazie jestem zdumiony ze autko chodzi tak fajnie, mam nadzieje ze tak juz zostanie. Jesli macie jakies pytania chetnie na nie odpowiem..
pozdrowienia

Hey Worko
To bicie przy hamowaniu to w avensisach normalna sprawa ,taki już ich urok.Mam dokładnie ten sam rocznik i silnik(jak na razie)
i też mnie troche denerwuje to bicie które sie wzmaga jak tarcze sie nagrzeją.
Gratuluje zakupu ,będziesz bardzo zadowolony z tego samochodu.

Pozdrawiam

Witam.Fajna fura taki Avensis,a co do hamulców,to ja mam założone nawet sportowe nacinane tarcze hamulcowe i klocki Ferrodo i 180km/h jak zaczne hamowanie to przy 100km/h już nic hamulca niema,niewiem co z tym robić,wszystko mam nowe,nawet płyn,a te auto to naprawde dla dziadków....,jak miałem serje hamulce to tak samo było przy hamowaniu

A ile zapłaciłeś za instalację. Sam się przymierzam do założenia w Ave.

za instalacje zaplacilem 1900zl z butla w kole ( po znajomosci ) normalnie to koszta kolo 2000-2200, ale polecam, nawet nie trzeba sekwencyjnego - pod warunkiem ze masz aluminiowy kolektor. Moze mi jeszcze powiecie jak to jest z tym v-max? ile jechaliscie swoimi z silnikami 1,6 ? Bo wydaje mi sie ze te 190km/h to troche malo .

Hamulce w Avensisach poprzedniej generacji były niestety bardzo podatne na fading, co potwierdzały liczne specjalistyczne testy górskie przeprowadzane przez prasę, a zwichrowane tarcze w autach z początkowych lat produkcji były normalną sprawą. Trzeba poznać ograniczenia auta i starać się ich unikać.

He, he. Zdaje się, że drgania przy hamowaniu to fabryczna forma

Ja mam instalkę LPG IV gen. (wtrysk), mi pali 8-8,5 gazu i żadnej straty mocy nie czuję. Przed założeniem gazu przejechałem 3kkm na benzynie, więc mogłem porównać.

Cytat:
Moze mi jeszcze powiecie jak to jest z tym v-max?

ja swoją AVE jachałem najszybciej 198km/h (1.6 motor)
jak miałbym jeszcze jakieś 300m to by złapała 200 jadnak było ciuuut ciuuuuuuut a ja dokładny jestem he he

Pozdr

Troche nie na temat ale troche ... na temat 2,0 carina e 210 na benzynie 200 na gazie, ..coś jeszcze dałoby się więcej wycisnąć....