| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Ankra Toyota Starlet Kraków | 2004-04-25 11:39:40 Czy ktoś uzywa filtrow olejowych firmy JC, jezeli tak to jakie macie zdanie ? |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-04-25 14:05:02 Popatrz tu: archiwum 1 i tu: archiwum 2.
Ja mam u siebie filtr oleju z JC no i nie wiem... Jakoś działa. Silnik chodzi u mnie dość głośno przy wysokich obrotach i ktoś pisał mi że może to być kwestia filtra oleju, tyle tylko że przed wymianą też było głośno (no ale nie wiem nawet jaki poprzednio był filtr...). |
_Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2004-04-27 14:11:12 W Yarisie wymiana filtra powietrza jest po 45 tys km. Może sprawdź, czy filtr jest brudny? Jeśli nie, to po co wymianiać...
A propos JC. Z tego co wiem, to są filtry koreańskie (tańsze) i japońskie (droższe). Istnieje duże prawdopodobieństwo, że te japońskie są identyczne jak oryginały Toyoty. Nie sądzę, żeby w Japonii było dużo fabryk produkujących filtry oleju. JC japoński do Yarisa kosztuje ok. 15zł. Mann - 24zł. Do wyboru, do koloru |
Golden_Flyer TOYOTA DRIVER BMW 116 Gdańsk | 2004-04-27 14:51:05 Jak kupiłem auto, to wkręcony był filtr PZL Sędziszów, przy wymianie oleju dałem koreański z JC za 12zł. Po remoncie silnika wstawiono japoński zamiennik z JC za 15zł, na którym póki co pomykam |
Nygus TOYOTA DRIVER Avensis 2.0 Warszawa | 2004-04-28 08:35:01
a co ma olej do filtru powietrza?? |
Golden_Flyer TOYOTA DRIVER BMW 116 Gdańsk | 2004-04-28 09:12:32
A ja myślałem, że wtedy gdy jest brudny... |
Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2004-04-29 13:41:04
Kiedyś też miałem. Teraz śmigam albo na orginalnym albo na Manna/Filtron. Dobra jakoś a cena przy wymiane raz na 8-10 tyś znikoma. W tym silniku co masz to filtr oleju nie ma znaczenia. Zorjentuj sie co tach chałasuje i czy ten dzwiek jest związany z szybkością czy obrotamii silnika. Jak nic nie znajdziesz to przy najbliższej okazji obejrze ten twoj silniczek i zobaczymy co mu dolega |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-04-29 14:24:59
Następny też taki pewnie kupię... Jak kupowałem ten obecny to nie wiedzialem co to jest JC
Byłem na sprawdzeniu wydechu już - gościu podniósł auto, pooglądał i stwierdził że żadnej dziurki nie widać, że nigdzie nie dmucha i nie jest okopcone.. Myślałem że może to złącze elastyczne ale wygląda OK, chyba że trzeba by to rozbierać aby sprawdzić... IMO ten dźwięk jest związany z obrotami silnika - powyżej 3500 zaczyna być głośno - najgorzej przy 3900. Jak jadę delikatnie, jakieś 3000 obr./min. to jest cicho, na postoju prawie silnika nie słychać (jedynie coś tam jakby piszczy...). Ale np. przy prędkości 120-130, czyli właśnie jakieś 3900 obr./min. jest dość nieznośnie... Wszyscy mechanicy u których byłem twierdzą że może ten silnik tak ma... Heh.. on wogóle ma dużo dziwnych właściwości (branie oleju, dragania, jakieś szarpanie przy ruszaniu na zimnym) więc może to też A co do oglądnięcia to jestem jak najbardziej za |