Help-pasek rozrządu i olej w auto. skrzyni

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanka:
1. co ile km powinno sie zmieniac pasek rozrzadu? (podobno co 80tys.??)
2. pewnie oprocz paska wymienia sie rowniez napinacze - czy ktos sie orientuje ile mnie taka kompletna wymiana bedzie kosztowala? (moze niekoniecznie w serwisie opla. I na co zwrocic uwage zebym jakiejs marnej podroby nie kupil??)
3. jak sprawdzic (czy w ogole sie da????) stan oleju w automatycznej skrzyni i ewentualnie jak rozpoznac, czy nadaje sie jeszcze do uzytku czy juz do wymiany?

Z gory dzieki

Jeśli nie wiesz kiedy poprzednio było to wymieniane, to dla spokoju głowy lepiej wymień. Napewno będzie taniej jak naprawa silnika czy skrzyni. Mało prawdo podobne jest aby ktoś przed sprzedarzą to robił. A póżniej 60 000km masz spokój.

Witam!

Tak jak pisal paweldm pasek powinno się wymieniać co 60tys. km. W Trójmieście (a dokładnie w IB Auto) za wymiane zapłaciłem 1150zł (bez pompy wodnej). Wiem że nie jest to najtaniej ale i nie najdrożej, teraz jestem przynajmniej spokojny i pewny co mam, bo poprzedni właściciel nie wymienil przy 120tys. km

Co do skrzyni to nie wiem.

pozdrawiam

Cześć, w poprzednich autach miałem skrzynie z kontrolkami na bagnet i w tedy sprawdzało się na węch , jeśli olej miał zapach przepalonego oleju to szło do wymiany( jeśli nie wiadomo kiedy był zmieniany, sposób mechaników ). Teraz nie sprawdzam sam bo nie mam kanału a w omie kontrolka a zarazem miejsce gdzie się dolewa jest pod spodem. Ja wymieniałem olej co 60 tyś razem z filtrem.

Ciekawa rzecz z tym paskiem.
Generalnie wszysycy uzytkownicy zalecaja co 60kkm,
ale instrukcja od omy mowi ze nie ma potrzeby szybciej niz 120k i to jest jeszcze z "*" gwiazkda i adnotacja "w przypadku ciezkiej eksploatacji". TIS niby tez mowi 8 lat lub 120k...

Ciekawa rzecz z tym paskiem.
Generalnie wszysycy uzytkownicy zalecaja co 60kkm,
ale instrukcja od omy mowi ze nie ma potrzeby szybciej niz 120k i to jest jeszcze z "*" gwiazkda i adnotacja "w przypadku ciezkiej eksploatacji". TIS niby tez mowi 8 lat lub 120k...

roczniki 94-96 co 60k km...

roczniki 97-03 co 120k km...

Tak podaje Opel.

Olej w skrzyni co 105 kkm, a i to w przypadku "ciężkiej eksploatacji".
Pozdrawiam

dzieki. a tak apropos - cena napinacza mnie troszki zaskoczyla...

Sprawdzanie oleju w automacie - wykres korek na skrzyni oleju powinno byc do dolnej krawedzi otworu wlewowego. Jezeli chodzi o olej to proponuje ATF 220 mobila.