| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-05-01 01:38:09 Przy okazji porządków wrzuciłem na serwer fotki z wymiany resorów. Operacja ta była konieczne ze względu na nieszczęśliwy wypadek Po kolei: resor strona prawa - złamane pióro pomocnicze przy mocowaniu do mostu, główne też troche ale nie pękło:
resor strona lewa - pęknięcie przy mocowaniu do nadwozia z przodu, dokładnie na tulei gumowo-metalowej:
Więcej fotek >> TUTAJ << Na zdjęciach tego nie widać ale pękło się jeszcze drążkowi reakcyjnemu (chyba prawemu), jeszcze czeka na wymiane Po felernym "OeSie" przy gwałtowniejszych skrętach most przemieszczał się nieco względem nadwozia co objawiało się zmianą kierynku jazdy osi tylnej. Efekt był mniej-więcej taki, jakbym miał koła tylnej osi skrętne (jak w niektórych autobusach). Dziko się jechało Reasumując: pamiętajcie - seryjne DF'y nie nadają się do skoków! Przynajmniej te ponad 20-letnie Szerokiej drogi bez niespodzianek ponad jej poziomem życzy "skoczek" |
bimber1 (S) Furious Moderator kant Kraków | 2004-05-01 02:11:28 hehehe znam ten bol, nie raz mi sie to zdarzylo i za kazdym razem jedzilem nieswiadomy przez ok 3 dni (ale mialem szczescie ze nic sie nie stalo). Za pierwszym razem przejechalem ponad 120 km w tarsie zanim sie zorientowalem |
Perez F&F Wolny Słuchacz :) Fiat 126p Warszawa | 2004-05-01 02:20:28 A ka życzę oby jak najrzadziej!! |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-05-01 02:45:52
Domyślam się. Dlatego w docelowej "rajdówce" ta część zawiasu będzie dość mocna (postaram się coś wymodzić w tej kwestii). W końcu kiedyś DF'y skakały po rajdowych trasach więc jakies rozwiązanie musi być - ktoś może ma pomysł na wersje niezniszczalną (lub przynajmniej trudnozniszczalną)? ps. Najbardziej mnie zdziwiło, że buda się nie złamała. Jak podniose go za przód (według instrukcji) to drzwi ani maski nie otworze/zamknę [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2004-05-01 02:47:25 ] |
Mruk F&F Sympatyk ![]() Bielawa | 2004-05-01 18:18:39 Witam!
Race-D, lekarstwo na to było proste i skuteczne. 3 Pióra z tyłu tylko nie klepane, dobre amorki i lekki tył. Pozdrawiam |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-05-01 18:37:00 tylko jezeli nie pekna resory to przy takim uderzeniu mocowania wejda do bagaznika (przy marnym stanie blach) badz tez cos peknie cos w nadwoziu |
Mruk F&F Sympatyk ![]() Bielawa | 2004-05-01 18:39:07 Samael! My tu mówimy o autach |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-05-01 22:11:20 znaczy autach na droge? bo prawde powiedziawszy z fiata to ja bym wolal zrobic autko na bezdroza z duzym skokiem zawieszenia coby takie niespodzianki jak ten mostek (z ktorym mial bliskie spotkanie kant Race_D ) nie mialy takich drastycznych skutkow, ale do tego najlepiej byloby zrobic z tylu niezalezne zawiesznie na sprezynach z dyferencjalem przykreconym do nadwozia na stale i polaczonym za pomoca polosi z kolami, tylko skad cos takiego wziasc by podeszlo do takiego auta.
Zreszta ciakweie by wygladal kant do jazy po blocie, kiedys w MONSTER GARAGE z corvetty stingray zrobili cos takiego, normalnie zajebioza jak to pieknie w blocie smigalo |
_dOMAN F&F Sympatyk Polo 6n Bydgoszcz | 2004-05-01 23:14:11
A ja myslalem ze tylko ZASTAVKI tak maja |
andrzej_krakow (S) Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2004-05-02 08:08:19 Żartujecie, naprawdę DF ma taką wątłą konstrukcję? |
Krzemowy Fiat 126 Skoczów | 2004-05-02 09:38:27 Zawsze można zabetonować podłogę |
el_comendanto (M) F&F Sympatyk ![]() トヨタカムリ | 2004-05-02 09:48:34
Taki maly OT... Moj kolega kiedys wszedl w posiadanie-nie kupil,ani tez nie ukradl Taki byl ciezki |
_dOMAN F&F Sympatyk Polo 6n Bydgoszcz | 2004-05-02 10:28:21
Andrzej... wiesz co mi sie wydaje ze kaze autko (nie liczac klasy wyzszej) z lat '70 tak ma !! Tak kiedys robili samochodzy , wiec... nie ma sie co dziwic, ta twoja lada pewnie tyz tak ma , bez obrazy oczywiscie .... POZDRAWIAM |
andrzej_krakow (S) Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2004-05-02 15:39:09 W tym sęk że wychodzi na to że Łada ma o wiele mocniejszą konstrukcję i nic takiego sie nie dzieje. Dlatego sie zdziwiłem. To jest już moja druga Łada i w oby przypadkach było tak samo.
Pozdrawiam Andrzej |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-05-02 16:20:02 no to i ja powiem że się zdziwiłem bo mój kant skoczył z nasypu o wys. ok. 1m na 4łapy i nic. bylo też kilka mocnych chopek,i dużo małych i też nic... mam nadzieje ze nieprzechwale ale jakoś mi się auto trzyma kupy i nie "pęka" ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
kaovietz F&F Sympatyk PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-05-02 19:29:44
Andrzeju DF i Lada są konstrukcyjnymi bliźniakami,zwłaszcza nadwoziowo,więc nie ma mowy o większej sztywności Lady,której nadwozie (Fiat 124) jest w końcu ciutkę starsze od 125. Wszystko zalezy więc od jakości blach,jakości zgrzewów/spawów no i korozji... BTW:Skakanie "cywilnym" DF-em uważam za idiotyzm,tudziez doskonałą metodę pozbycia się auta. |
andrzej_krakow (S) Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2004-05-05 21:21:44
No niezupełnie, bo gdy Rosjanie kupowali licencję na Fiata 124 od Włochów to oprócz przekonstruowania (a właściwie stworzenia nowego) silnika zażądali również wzmocnienia konstrukcji nadwozia i zawieszenia tak aby wytrzymywało rosyjskie warunki eksploatacji. Tak że o ile dziwne byłoby gdyby pierwowzór Łady czyli Fiat 124 był mocniejszy od Fiata 125 to w przypadku Łady jest to już prawdę że ma ona mocniejszą konstrukcję. Oczywiście porządnie zgnita Łada może się podobnie zachowywać jak porządnie zgnity DF. Pozdrawiam Andrzej |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2004-05-05 21:37:29 ja mam dosyc pognitego dfa i jakos nic sie nie dzieje jak go podnosze.(pewnie dlatego ze dosyc porzadnie mam wzmocnione podluznice, ale podloga jest dramat) osobiscie bym nie wsiadl do auta ktore sie zgina podnoszone na windzie. |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-05-06 00:37:41
Istnieje prototyp takowego, zrobiony na kombiaku i wygląda baaardzo bojowo. Chce zrobić coś podobnego kiedyś (nie wiem za ile lat dokładnie
BMW?
Troche żal mi było tej Vette ale autko faktycznie niezłe wyszło
Przesadzasz
Toteż zaznaczyłem, że to było całkowicie nie zamierzone "hop". Owszem, planuje dużo większe skoki ale już dobrze przygotowanym autem, ofcoz na bazie innego egzemplarza. Docelowo do rajdowania chciałbym kiedyś sobie sklecić ładziankę ze względu na IMHO nieco podatniejszą (i łatwiejszą) na modyfikacje konstrukcję. Wprawdzie w ten długi weekend przekonałem się że i mój Fiacik dzięki RWD potrafi efektownie jeździć dysponując zaledwie 60kucykami (elpegie wstepnie wyregulowane "na wyczucie"). Mokra trawa, utwardzone drogi żużlowe, świeżo zaorane pole, błoto itp. Przy okazji szeroko zakrojonych czynności serwisowych zauważyłem, że stabilizator wziął rozwód z nadwoziem z jednej strony więc już nie szalałem więcej.
Widać jeszcze nie widziałęś pognitego DF'a (patrz link wyżej).
A gdyby to auto nie miało pasów, za to miało spore luzy w ukł. kierowniczym, spaloną w 50% elektrykę Następny DF będzie lepszy, tego dostałem za darmo (gość nie mógł go wyciągnąć z garażu) więc czego się można było spodziewać po niezbyt zadbanym '76 w tej "cenie". |