Obywatelska inicjatywa ustawodawcza vs. OC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie i Panie....

100 000 obywateli ma inicjatywe ustawodawcza... gdyby tak przemyslec sprawe i stworzyc projekt ustawy pozwalajacej na czasowe wyrejestrowywanie aut i zaczac zbierac podpisy, wydaje mi sie mozna by znalezc 100 000 kierowcow ktorzy podpisaliby sie pod takim projektem (taki system istnieje m.in. w Niemczech). Pozwalal by on na nieplacenie OC skoro, auto jest czasowo wyrejestrowane... np w celach remontowych.

Generalnie sam jestem jeszcze ciut za cienki w uszach by przygotowac cos takiego ale wydaje mi sie ze mialo by to sens.

Co wy na to??? Czy warto jest sprobowac??? Mnie sie wydaje ze tak....

Ciekawy pomysł, ale trzeba by sprawdzić jak to wygląda od sprawy prawnej (to wyrejestrowanie itd.) Zna się ktoś na tym? :>

Cytujac kol. Aldika z BMW Auto Klubu

Cytat:

Ok a więc powinno to wyglądać tak:
1) możliwość czasowego wyrejestrowania auta, np na 2 miesięce gdy będę robił jego generalny remont lub np gdy chce je sprzedać i wstawiam do komisu lub np gdy sam jestem komisantem i skupuje auto w celu daleszej odsprzedaży
2) możliwość wykupienia czasowych tablic, np gdy mam kabrioleta i jeżdżę nim tylko ok marca do października, wtedy auto pozostaje wrejestrowane w reszcie roku i nie place OC za ten okres kiedy stoi np w garażu!
3) możliwość wykupienia jednych "komisowych" tablic oraz jednego zbiorowego ubezpieczenia jeżeli jestem handlarzem (właścielem komisu/dealerem) tak aby umożliwiało to np jazde próbną z klientem a nie wadziło z punktem 1.

Obydwa przedstawione przeze mnie projekty są stosowane w niemczech. JA SIĘ POD TYM PODPISUJE!

gdyby ktos to ladnie napisal to ja jestem za

1. Mozna wprowadzic ustawe do sejmu a ona zostanie odrzucona w pierwszym czytaniu - tak bylo chyba niedawno z ustawa dajaca samotnym matkom kupe kasy na dzieci, zeby nie musialy sobie zawracac glowy praca

2. W naszym panstwie obowiazuje takie myslenie ze jak policja nie potrafi upilnowac zeby kazdy wyjezdzajacy na droge mial OC to trzeba uniemozliwic w ogole posiadanie samochodu bez OC.

3. Ubezpieczyciele maja lepszych lobbystow niz my, kierowcy.

4. Sa wieksze problemy, np. to ze akcyza i inne podatki za paliwo wedruja na cele nie zwiazane z drogami a drogi zamieniaja sie w to co widac. Nie mowiac o autostradach...

Nieglupi pomysl ktory wart jest przemyslenia.Wiadomo ze niejednej osobie by pasowalo czasowe wyrejestrowanie ze wzgledu np:remont. Jesli sie nie myle to jakis czas temu mozna bylo zawiesic OC.Moze to jest lepszy pomysl niz wyrejestrowanie auta???
Ponowne rejestrowanie wiaze sie z kupa wysilkow a odwieszenie OC byloby prostsze ze wzgledu na formalnosci

ja też jestem za i nawet pomoge rozpowszechniac to i zbierac podpisy!

Cytat:
2005-03-21 15:29:59, yapko pisze:
1. Mozna wprowadzic ustawe do sejmu a ona zostanie odrzucona w pierwszym czytaniu - tak bylo chyba niedawno z ustawa dajaca samotnym matkom kupe kasy na dzieci, zeby nie musialy sobie zawracac glowy praca 2. W naszym panstwie obowiazuje takie myslenie ze jak policja nie potrafi upilnowac zeby kazdy wyjezdzajacy na droge mial OC to trzeba uniemozliwic w ogole posiadanie samochodu bez OC. 3. Ubezpieczyciele maja lepszych lobbystow niz my, kierowcy. 4. Sa wieksze problemy, np. to ze akcyza i inne podatki za paliwo wedruja na cele nie zwiazane z drogami a drogi zamieniaja sie w to co widac. Nie mowiac o autostradach...

WLACZYC W TO MEDIA!!!!!!!!!! OD BRUKOWCOW ZACZYNAJAC...

TYLKO NAJPIERW TRZEBA MNIEJ WIECEJ WIEDZIEC CZEGO CHCEMY!!!

wiekszość społeczenstwa niepoprze tego
przykłąd
ktos kto niema czasowego OC jedzie jednakowoż na przjeżdżke swoim złomowatym maluchem wartym fóra 300zł i uderza w merca s klase za 300000zł -> robi szkody za 15000zł (powiedzmy ze mocno walnął)
i co ?! wlascicel merca moze mu wytoczys sprawe z powództwa cywilnego -> kilka lat sie ebdzie sądził a potem i tak nie ebdzie z czego zapłacic

ja oczywiscie popieram oboma rekami i nogami sie podpisuje
jednak w tym kraju bezprawia to nieprzejdzie nie ma szans!

pomysł jak najbardziej dobry , tylko raczej i tak zostanie odrzucony bo to nie mała kasa tak jak z tymi funduszami gwarancyjnymi , ale spróbować warto ja sie podpisuje pod tym

Pomysl bardzo dobry, ale nie pierwszy tego typu, w sensie nie nowy. Janusz Weiss poruszal to kiedys w jednej ze swoich audycji, ale do niczego nie doszedl.
Osobiscie jestem jak najbardziej ZA, bo to jest bezsens totalny, zeby placic za samochod, ktorego sie nie uzywa, teraz mam 2 takie na glowie i czuc to po kieszeni. Facet w zakladzie ubezpieczen, kiedy mu powiedzialem, ze nie mam zamiaru placic za samochod, ktory stoi u mnie w garazu od razu postraszyl mnie jakims pierdolnietym funduszem gwarancyjnym (z ktorym wg policjanta, ktory zatrzymal mnie bez OC "... jeszcze nikt nie wygral"), ktory to potrafi znalezc zalegajacych z oplata w papierach, niekoniecznie jako zlapanych przez patrol MO. W tym momencie troche zmieklem, bo nawet nie ruszajac auta z garazu potencjalnie jestem narazony na zaplate kilku (zdaje sie ze cos kolo 4) tysiecy zl. Moze wreszcie ktos rozumny dojdzie do wnisoku, ze pomysl tymczasowego wyrejestrowania pojazdu jest dobry. W koncu wiecej jest kierowcow niz politykow, z reszta oni tez w wiekszosci sa kierowcami.
Mozna miec tylko nadzieje, ze ktos sie tym zajmie, ale w tym kraju raczej nie ma na co liczyc.

moim zdaniem nie przejdzie, bo za silne jest w polsce lobby ubezpieczycieli, ktorym na reke jest sciaganie skladek przy zerowym ryzyku kolizji. UFG bylby ok, gdyby byl finansowany z kar ludzi, ktorych zlapano na JEZDZIE bez OC. Niech sobie beda kary nawet 10 000 za brak OC ale za pojazd ktory porusza sie po drodze i stwarza zagrozenie, a nie za cos bez silnika i wiekszosci wyposazenia stojacego u blacharza czy u lakiernika....

moze zainteresowac tym jakis brukowiec?? Np. Super Express....

Wszystko jest dobre na początek. Jeśli temat ruszy to już coś. Jeśli wyjdziemy z tym poza nasze forum to juz pierwszy mały sukcec

na razie najchetniej wsparcie zglasza Klub BMW

Jestem jaknajbardziej za

Ten temat poruszaliśmy już na forum FSOAK - przeczytajcie koniecznie !!
Tam powstal projekt aby OC nie było na żaden samochód tylko na kierowcę - tzn każdy kierowca musiałby mieć OC na siebie jako osobę i nie było ono związane z autem którym się porusza. Masz OC na siebie jeździsz dowolnym swoim, cudzym - i tak w razie wypadku odpowiadasz Ty a nie właściciel. Poza tym zdarzyło się komuś z Was jechać dwoma autami jednocześnie ??

Tylko, że sprawiedliwy system nie jest możłiwy w tym kraju związku z niedawną prywatyzacja PZU
Wnoisek : Nie kradnij, rząd nie lubi konkurencji !!

Ale jestem ZA, aby probować cos zmienić w kwestii OC.
W wątku na FSOAK jest wiele pomysłów jak się za to zabrać

Pozdrówka. Kiejstut