MotoNews.pl

Usterka - tylko nie wiem co to

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kiedyś jechałem samochodem i nagle zauważyłem że świecą mi się kontrolki: Abs, brake, ładowania. Zatrzymałem się bo myślałem że coś z paskiem klinowym który 1000 km temu wymieniałem jednak patrze wszystko wporządku, gdy przegazowałem, silnik zgasł. Odpaliłem z niewielkim problemem i dojechałem do domy mimo świecących kontrolek. Na drugi dzień rano sprawdziłem wszystko i zauważyłem że akumulator jest całkowicie wyładowany (kupiłem go rok temu) a klema od masy jest poluzowana pomyslałem że to może jej wina - dokręciłem ją, akumulator naładowałem i myslałem że wszystko jest wporządku aż do dzisiaj. Odpaliłem dziś samochód i wszystko wporzadku dopiero po przejechaniu ok 10km sytuacja sie powturzyła czyli ponownie kontrolki zaczeły się świecić i doszła do nich pomarańczowa kontrolka silnika. Wruciłem do domu sprawdziłem akumulator i znowu wyładowany. Wspomnę jeszcze że kontrolki co jakiś czas się wyłączały żeby później znowu się zapalić.
Zastanawiam się co może być przyczyną awarii - może ktoś już miał z Was podobny przypadak ???????????????

-tak jak wspomniałem pasek klinowy niedawno wymieniłem, podobie jak łożyska w alternatorze (zresztą niepotrzebnie) - nigdy wcześniej niemiałem takiego problemu
Wiktor

Mnie to się nie zdarzyło, ale po konsultacji obstawiam diody prostownicze w alternatorze....

prawdopodobnie to jest tzw. "choinka" - brak masy gdzieś. Sprawdź i oczyść masy - szczególnie masę do silnika.

dzisiaj zmieniłem klemy od akumulatora na takie grube i ołowiane, odpaliłem samochud pojechałem się przejechac i co zauważyłem ? , że kontrolki dalej świecą jednak gdy silnik trzymam na 2500 obr to gasną a gdy puszcze gaz i obroty spadną na 1000 obr, ponownie sie zaczynają świecic, co to może być.
ewentualnie w kturych miejscach jest połaczenie masy wiem że przy belce między błotnikami ale gdzie jeszcze ??????

Wiktor

ja bym obstawial alternator
gdyby to byla masa to nie tak by to wygladalo
przy masie swiecenie byloby raczej przerywane a tu wyglada na zmniejszone ladowanie a przy wyzszych obrotach ladowanie sie zwieksza

o tym samym myśle ale że z elektryka to moja słaba strona dlatego sprawdzam wszystko.
Mam jeszcze takie pytanie jest w espero cos takiego jak regulator napięcia i jesli jest to gdzie on się znajduje??? Wiem że w starych maluchach on był ale one miały pradnice a w espero jest alternator.

Wiktor

jest na plytce prostowniczej przy alternatorze
tak mnie sie wydaje
wiesz to juz nie te lata i nie ta technologia
wiec raczej szukalbym go tam
ale zapewne jest to zintegrowane na jednej plycie
a ladowanie sprawdzales?
gupie pytanie
jak akumulator lezy to nie ma ladowana
wiec 99,99% alternator jesli pasek dobrze naciagniety

tak naprawde do ładowania nie sprawdzałem, ale jest ono dopiero po przekroczeniu 2500 obr, - dlatego obstawiam regulator napięcia
- ale zastanawiam się też dlaczego prze ładowania włącza się kontrolka hamulców i abs-u, no nic trzeba wszystko posprawdzać i wziąc sie za ewentualna naprawę

Wiktor

Witam nie zebym był prorokiem ale masz padnięty alternator, a co dokładnie to stwierdzisz po rozebraniu i sprawdzeniu.Jest jeszcze jedna mozliwość oberwana cela w akumulatorze tylko w zasadzie zadko się zdarza zeby raz łączyła a raz nie a jak się oberwie to nie odpalisz

99% alternator ,mialem cos takiego w nissanie wszystkie kontrolki sie palily przy 2500 obr.przygasaly, padł regulator napięcia.POZDRAWIAM

hej!!! to na pewno alternator!!! miałem coś podobnego kontrolki fiksowały, wyładowało akumulator, brak ładowania, po uruchomieniu silnika nie gasła kontrolka ładowania ....... -> u mnie siadły szczotki ....

Ja tak miałem w tej no .. hmm. tavrii
Miałem przerwę w obwodzie wzbudzenia alternatora. Czasem chodził OK, czasem świecił kontrolką ładowania. Czasami się drucik chyba "przyspawał", kiedy indziej ładowało dopiero przy obrotach 3000-4000 jak uzwojenie zwierało od siły odśrodkowej.

Widać było na mierniku - napęcie było raz 12.8 a raz 14,3.
Wymiana wirnika nieciekawa sprawa