Umarł mi maluszek =( [126]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wyjezdzając dzisiaj z parkingu autko na dwójce zaczęło przerywać i się dusić, wrzuciłem trójke troszke ujechałem, potem dałem na luz bo już nie mógł jechać i... zgasł. Chwile ujechałem na luzie, wrzuciłem czwórke, puściłem sprzęgło, autko normalnie odpaliło i jechało tak jak zawsze. Tak na wszelki wypadek zjechałem na bok, wysiadłem podszedłem do tyłu i się zaczęło. Klapa z zewnętrznej strony była lekko zachlapana olejem, po jej otwarciu doznałem szoku. Cała komora silnika zapaskudzona olejem, wszystko mokre. W tym stanie dojechałem na podwórko do mojego dziadka, gdzie zaczęło się rozbieranie i czyszczenie wszystkiego po kolei. Na dzień dzisiejszy wiem, że mam pęknięte koło pasowe, co dalej zobaczymy jutro, bo dzisiaj już było ciemno...

Sorki za taką długą treść ale...

Ile kosztuje koło pasowe ?
Jaki olej najlepiej lać do silnika ?
Jaka jest cena oleju zł/ltr ?

Pozdrwaiam i nikomu czegoś takiego nie życze

Vitam .Wyrazy współczucia z moyey strony ,ja to bym sie ostro zdołował .Powodzenia pshy naprawie.Co do oleju to najlepiej sie spytaj sprzedawcy w najbliżshym sklepie auto,a potem wyczaj gdzie najtaniej i do pshodu

Pozdrawiam wshystkich fiatmaniaków......

Grabber jak zapytam się sprzedawcy o olej to wiadomo, że poleci mi jakiś np 20 zł/ltr. No chyba że nie będzie chciał zarobić.

A jaki olej Wy polecacie ?

jeżdzę na oryginalnym VS dedykowanym dla fiatów.

Cytat:
Ile kosztuje koło pasowe ?
Jaki olej najlepiej lać do silnika ?
Jaka jest cena oleju zł/ltr ?

- 10zl na szrocie
- temat "rzeka" -> wyszukiwarka
- najtaniej kolo 35zl za 5l (=7/litr)

Znamy te klimaty, też kiedyś mi pękło bo jakiś profesjonalny mechanik z braku klucza 32 śrubę mocującą koło pasowe przecinakiem odkręcał

No to jest paskudna sprawa!! Ja też ostatnio wymieniałem też bo po wariactwach na pasie zaczeło się też lać. Jaka cena to nie wiem bo dostałem od zioma.

Kup nowe koło w aso fiata 22 złote !!!
Od razu nowy simering - ca 4 zł i uszczelke pod osłone rozrzadu i Taka mała uszczelke która tez tam idzie = koszt jakies 5 zł
Tez mi kiedys poleciało - a olej to koszt : 8 - 10 zł za lotosa minerala 15w40

wyrazy glebokiego wspolczucia to jest straszne ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo , tyle dobrze , ze na jakiejs dluzszej trasie ci sie to nie stalo , a jezeli chodzia o olej to ja osobiscie jezdze na LOTOS MINERALNY 15W40 , wydaje mi sie ,ze jak na maluszka to ten olej jest bardzo dobrym olejem , owszem mozna sie pokusic na VS ale on jest drogi . Ja kupuje zawsze na litry to taniej wychodzi bo jakies 6,5 zl za litr . Tylko trzeba pilnowac wymiany corocznie obowiazkowa i woz bedzie jeszcze dlugo smigal. A i jeszcze jedno , jak wczesniej jezdziles na jakims mineralnym to nie biedz zadnego pól i pelnego syntetyka bo bedziesz musial sie liczyc z wyciekami z teoretycznie kazdej uszczelki , pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: olo1 dnia 2004-04-30 20:19:21 ]

Ja seryjnym silniczkiem pomykałem na oleju Mobil mineralny ale jak zloże wysilony silnik to zalewam go Castrolem Formula RS lub Magnatec'iem jeszcze sie zastanawiam który....Wiadomo że silnik malucha z materiałów kiepskiej jakości jest poskładany więc może dobry olej mu troche żywota wydłuży.

Współczuje, nieciekawa sprawa, roboty troche bedzie.

A co do oleju to nie wydziwiaj tylko Lotosa minerala (taki z zielona etykietą) mam i wszysko gra. Nabyłem w sapermarkecie za ~42-45 zł za 5l. W poprzednim maluchu wpakowałem się w jakiś "markowy" i po dolewke musiałem walić hektary za miasto.

Dzięki chłopaki.
Maluszek już jeżdzi. Całkowity koszt naprawy wyniósł mnie 47 zł.
22 zł koło pasowe
11 zł/ltr Lotos z zieloną etykietą (x2)
3 zł uszczelniacz wału korbowego
freebee dostałem simering

Pozdrawiam

Ja wresz cie biore sie do roboty i rozbieram w poneidziałek stary silnik.
Powiem co w nim szczeliło