| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bolger Fiat 131 Mirafiori S ... Warszawa | 2004-12-25 19:41:32 W 1.8 DOHC. No właśnie, przy ostrym hamowaniu lub szybkim skręcie zapala się lampka (albo przy wjeżdżąniu na wiadukt). Co obstawiacie ?
|
Qbk Miłośnik FSO - Warszawa | 2004-12-25 19:47:19
Za niski poziom oleju... |
Woleczek Alfa Romeo Giulietta ... Krosno | 2004-12-25 23:33:40 Są tylko 2 opcje. Niski poziom oleju w zwykłej misce lub jeszcze niższy poziom oleju w płaskiej misce |
kosa131 (S) Miłośnik FSO 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2004-12-27 13:09:52
lub pekniety smok pompy oleju o czym wspomnial jeden z przedmowcow. |
Leesou Miłośnik FSO PF 125p x 2 Konstancin-Jeziorna | 2004-12-27 14:41:42 Mam to samo w moim 2.0 DOHC. Tylko na zakrętach. I nie jest to zależne od poziomu oleju (jeździłem juz z olejem na znaczku max. i było to samo). Natomiast zauważyłem że dzieje się to tylko przy ostrym skręcaniu w lewo (najczęściej na zjazdach z widuktów po ślimaku). Filtr oleju i wszystkie czujniki mam po lewej stronie silnika więc wygląda to tak jakby siła odśrodkowa odsysała olej z czujników. Przy skrętach w prawo tekiego zjawiska nie zaobserwowałem. Niestety wyjęcie miski z silnika równa się z wyjmowaniem całego silnika albo odkręcaniem belki więc nie mam na razie ochoty zabierać się za to. No chyba że ktoś z większym doświadczeniem mnie zruga za to, to może się wezmę. |
marko77 Pf125/ DU lanos wrocław | 2004-12-28 19:37:04 Też tak miałem w 2.0
Smok cały, miska ok (ma przegrodę), poziom oleju ok ... a lampka lubiała sobie pomrugać. Ostatnio jakby mu samo przeszło ... bo nie mruga. Aha istnieje jeszcze jedna opcja ... że masz złą pompę, tzn. nie do danej głębokości miski olejowej i masz poprostu zawysoko smoka w stosunku do dna miski. |
bolger Fiat 131 Mirafiori S ... Warszawa | 2004-12-29 10:45:35 A co powiecie o luzach na wałku pośrednim ? |
automatic | 2004-12-29 11:36:15 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-23 12:07:27 ] |
olo89 golina | 2004-12-29 19:11:21 mam to samo smok na 100 nie pekniety a siwieci sie mysle ze to dlatego ze mam silmik po lekkim skosie nizej strona wydechowa i to dlatego musze zrobic ale sie nie chce |
pioban www.banymotorsport.pl Warszawa | 2005-01-08 20:23:31 Jeżeli macie miske nowego typu od argenty to poprostu ją wymieńcie na zwykłą, taką bez wubrzuszeń na boki a problem przejdzie.Problrem wystepuje przy skręcaniu w lewo bo akurat w prawą strone ma olej gdzie uciec.
|
olo89 golina | 2005-01-09 11:56:31 jak grozny jet to problem bo wiesz nie jewst prosta sprawa wymienic miske czy da sie jezdzic z tym argenty jakos jezdzily co nie |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2005-01-09 14:46:47
ehm a ja mam wrazenie ze wiekszosć misek typu "płetwy" po prostu z czasem, wiekiem i róznymi udarami ma powyginany i odstający pierscień dookoła smoka pompy i stąd sie bierze "pływanie" oleju. Miska w stanie idealnym jest dobrą miską (sam taką posiadam) i spokojnie bez wiekszych modyfikacji nadaje sie do lekkiego sportu. Ew. mozna wspawac w srodek jeszcze przegrody tłumiące "pływanie" z blachy i jest git. Ale jak sie ma zestawy misek i smoków - mozna zmieniac do woli. |
pioban www.banymotorsport.pl Warszawa | 2005-01-10 19:51:26 Taką miske można przebudować w taki sposób , żeby skrócić prawą kieszeń do takich rozmiarów jak lewa.Tak robiłem w silnikach na wyścigi plus dodatkowe kieszenie.
Automatic-nie trzeba zmieniać żadnego smoka.Pompy są takie same.(oczywście w 2000) Problem jest groźny, bo groźi zatarciem wału w ekstremalnych przypadkach. pozdrawiam |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-01-10 20:40:03
Nie zgadzam się z tym twierdzeniem - pompy w silnikach 2.0 z różnymi miskami różnią smokami, a ściślej długością smoka, co jest oczywiste jeśli się weźmie pod uwagę, że miska "płetwiasta" jest płytsza od "zwykłej". Osobiście przekładałem też pompę od argenty (miska z płetwami) do silnika z F132 (miska klasyczna) i smoki wyraźnie się różniły długością (czyli inna była głebokość zanurzenia smoka w misce) i rzecz jasna należało je przełożyć. |
kosa131 (S) Miłośnik FSO 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2005-01-10 23:11:03 Mrozek i Automatic maja calkowita racje. Smoki maja rozna wysokosc. Inna jest takze dlugosc rurki od odpowietrzania skrzyni korbowej. |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2005-01-11 07:59:08
ee.. ta rurka to nie jest powrót oleju z góry ? sie mi tak wydawało - nigdy nie wnikałem w jej zastosowanie. W kazdym razie była zarosnieta zajebi***e syfem poolejowym... Moge sie mylic, ale mam wrazenie ze jest to powrót oleju.. |
automatic | 2005-01-11 09:39:22 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-23 12:06:27 ] |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-01-11 15:52:13
Ta rurka to jest spływ oleju z układu odpowietrzania silnika (czyli tzw. odmy). Jeśli jest niedrożna to olej wydmuchiwany jest do puszki filtra powietrza gdzie następnie dostaje się do gaźnika i w końcu do cylindrów Podobny efekt wywoła brudny, zasyfiony kominek lub niedrożne kolanko odprowadzające olej z kominka do rurki spływu, o której jest powyżej mowa. Ta rurka jako tako jest "powrotem oleju" w układzie odpowietrzania skrzyni korbowej silnika, ale nie nalezy myśleć, że tą rurką spływa do miski cały olej krążacy po silniku. Jak przy kominku juz jesteśmy to należy wiedzieć, że z uwagi na fakt, że jest umieszczony dość nisko, nie należy przepełniać silnika olejem (przekraczać stanu maksymalnego - oczywiście jak bedzie to 2-3 mm powyżej stanu maximum to nic takiego sie nie stanie) , gdyz istnieje ryzyko, że olej bedzie zasysany do gaźnika. Nie jest to regułą, ale czasem takie przypadki się pojawiają (zalezy też o stylu jazdy i zastosowanego oleju). [ wiadomość edytowana przez: Mrozek dnia 2005-01-11 18:46:12 ] |
pioban www.banymotorsport.pl Warszawa | 2005-01-11 21:59:28 Skoro tak piszecie,nie bede wnikał.Jk składamjakiś motor, to przed dokreceniem miski zakładam uszczelke i miske na sucho na odwróconym motorze.Na smoku od pompy oleju kłade jakąś nakretke(zaczynam od dużej) i sprawdzam, czy miska przylega.Tak samo zrobiłem z tamtym motorem z tym że miałem najpierw miske zwykła a po dzwonie musiałem zalożyć argenty bo innej akurat nie miałem.Wszystko mi pasowało i pompy nawet nie odkręcałem.Więc miałem według was długą pompe do krótkiej miski i ten sam problem co na poczatku postu.Ale to było dawno i może się myle.Jak znajde chwile czasu to sprawdze to bo przywiózł mi ktoś własnie taki motor do remontu z taką michą.
|