[olej] co wybrac?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam takie pytanko wczoraj zauwazylem takie cudo jak LOTOS GAS - koles mowi ze jest to zwykly olej mineralny tylko ze ma jakies cos tam do gazu - chicialbym zapytac czy ktos na tym jezdzil i co o tym sadzi - czy jest to lepsze od zwyklego mineralnego 15w40 do silnika z gazem ? - podpowie ktos :> ?

Hm wg mnie nie nic więcej jak jakiś dodatek podnoszący liczbę zasadową oleju a poza tym może mieć lekko większy współczynnik lepkości w 40 stopniach C i w 100. Wg mnie to taka różnica. Pozdrawiam

czesc

te 'gazowe' oleje z tego co wiem maja cos tam co ogranicza przyjmowanie wilgoci przez olej chodzi o to biala smietane w zimie pod deklem od zaworow ja kiedys jezdzilem na gazowym piany bylo mniej ale jednak i po jakims czasie doszedlem do tego ze nieudany silnik kanta ktorego panewki leca jakby byly zdrewna musi miec olej gesty a ze do tego jest nie drogi...

to jest lubro 20w-50 orlena

polecam do wszystkich silnikow 1,5

i ma jeszcze jedna zalete ze je troszke wycisza

pozdr

[ wiadomość edytowana przez: Poramańcza dnia 2004-05-01 14:01:49 ]

albo róznia sie tylko napisem na bańce Tak jak sie pytałem w kilku miejscach gdzie zakładaja gaz) róznia sie tylko napisem na opakowaniu i nieopłaca sie kupowac. Do zwykłego 1.5 najl;epsze sa zwykle iskry
pozdro