MotoNews.pl

Elpigaz po 15 tys. km.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W Polonezie na jednopunktowym wtrysku mam założony gaz ( ELPIGAZ z kompem) od ponad roku. Przejechałem już ponad 15 tys. km. i wszystko pracuje jak w zegarku ale mam pytanie czy już nie czas na jakiś przęgląd tej instalacji ?? Tzn. czy filtr gazu wymienić ,czy jak wcześniej czytałem inne posty spuszczenie jakiegoś "syfu" , czy jeszcze jakieś inne czynności musze wykonać ?? A może to jeszcze za wcześnie na takie czynności ?? Świece, kable WN, filtry pow.,oleje itd. wymieniam regularnie.

A nie dostałeś takiej książeczki do podbijania przeglądów? Bo mi kazali po 500 km na bezpłatny przegląd przyjechać, a raczej regulację jakis niedociągnięć a potem po 20 000. Tylko wymieniam co 10000 świece i filtr powietrza, bo tak powiedzieli, to robie, co mi innego pozostało...

Mam taką instrukcje zieloną do tej instalacji ale tam zbytnio nie jest napisane kiedy i co wymienić ale jak Tobie mówili, że po 20 000 km musisz przyjechać tam do nich na następny przegląd to ja też tak samo podjade przy 20 tys. km. do gazowników i niech popatrzą czy wszystko działa prawidłowo.

mi mowil gazownik ze co 7 tys nalezaloby wymienic filtr powietrza co ma wplyw na zuzycie gazu a co chodzi o spuszczanie syfu to teraz robi sie to bardzo rzadko (co wymiane oleju)dlatego ze tankowany gaz nie jast juz tak zanieczyszczony jak kiedys co kosztowal 75 gr (to byly czasy!!!!)pozdrawiam

Wiesz przy 15 tys km warto już wymienić filterek gazu. Koszt niewielki - około 10zł, a jednak powinno być lepiej. Ja będę wymieniał filtr gazu co 10 tys km, gdyż różnica jest zasadnicza. A jeżeli chodzio Poldka ogólnie to wymiana filtru powietrza co 10 tys km minimum, ja wymieniam co 5 tys km, gdyż cena 7zł nie jest powalająca. A co do świec to zwykłe jednoelektrodowe zaleca się wymianę co 10 tys km. Wieloelektrodowe co 30 tys km. Również co 20 tys km zaleca się wymianę przewodów WN (ja stosuję przewody fabryczne z Ełku).

Pozdrawiam

Pierwszy przeglad instalacji Elpigazu to 1000 - 1500 km, kolejne co 15 000, musisz podjechac na przeglad bo stracisz gwarancje. Filtry nie kosztuja drogo i raczej radze wymienic bo wiem ze niektorzy wciaz maja na stacji taki gaz ze po 7 000 filtra nie widac...
Pozdrawiam