| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2004-04-21 08:44:55 Kuba - spawałem rurki aluminiowe (klima) i nie miałem żadnego problemu. Koszt to ok 50 zł. Spróbuj - a może się uda ... |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-04-21 15:37:50 Jadźwin - jak klima? zmieściła się
ostatnio gdzieś wyczytałem, że ktoś podczas montażu turbo przeniósł akumulator do bagażnika, żeby upchać wszystko pod maską. i jeszcze jedno - rozważałeś montaż kompresora zamiast turbo? |
marcin2 gdynia | 2004-04-21 17:06:20 czyli klimę sprzedajesz?zamontowanie jej w innym aucie to ile czasu zajmie? |
piotr-ek | 2004-04-22 07:31:32
Współczuję - nie będziesz miał ani porządnego turbo, ani klimy. |
jogi2 OPEL OMEGA 2.O 16VCD Kędzierzyn-Koźle | 2004-04-22 07:51:21 jak bók nie dał to nie dodawaj
|
wolczan Toyota Avensis T22FL ... JELENIA GÓRA | 2004-05-03 19:00:20 takie pyt. jaki jest koszt takowego turbo i czy jest cosik widac po jego zalozeniu (czuc) mam 1,5 i chyba duzej rużnicy nie będzie... |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2004-05-03 21:37:25 Jadzwin...Kolego!...czyżbyś juz pozbył się wiatraka, którym byłem zainteresowany??...sorki, ze pytam "publicznie" i śmiecę forum ale na pytanko z priva nie dostałem odpowiedzi Pozdrowionka! |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-05-03 22:34:24
Tak jak napisał Jadzwin samo założenie turbiny jest proste jak obręcz. Największy problem to jego dokładne "wysterowanie" względem pierwotnie wolnossącego silnika, a wiec nowy soft. Może się też zdarzyć, iż nie będziesz w stanie dostarczyć silnikowi optymalnej dawki paliwa, co diametralnie zaburzy skład stochiometryczny mieszanki i spowoduje poważne uszkodzenie silnika. Wówczas konieczna będzie ingerencja w cały ukł. paliwowy. Mimo wszystko cała operacja jest do zrobienia, nalezy jednak uzbroić się w cierpliwość. Co do możliwości założenia turbawki do silnika 1,5, to już rozważałem taką opcję, a nawet pokusiłem się o rozebranie silnika i test naprężeń granicznych dla poszczególnych podzespołów w przypadku podwyższonego ciśnienia sprężania. Swoją drogą wyszły ciekawe rezultaty... O ile cały silnik wg testów dla zbadanych rodzajów materiałów (szczególnie gatunków stali) zniósł by taką operację w miarę dobrze, o tyle pierścienie tłokowe sa na tyle delikatne, że przydała by się ich "podmianka" na wersję nieco wytrzymalszą. Co do spalania stukowego, to w przypadku doładowania "chemią", czytaj N2O, w momencie zastosowania dysz +50 KM (z paliwem 95 okt.) w moim samochodzie pojawiło się spalanie detonacyjne. Problem rozwiązało schłodzenie mieszanki (powietrza i paliwa) przed ich dostaniem się do komór spalania. Jeśli będę miał okazję, będę musiał przetestować wtrysk metanolu. Ma on tę zaletę, że wtryskiwany jest po wstępnym rozcieńczeniu z wodą (zawartość wody między 10 a 15%) co właśnie dodatkowo chłodzi komory spalania a więc zapobiega spalaniu detonacyjnemu. Pożyjemy, zobaczymy. Póki co nikt nie chce mi udostępnić systemu typu aquamist Pozdrawiam - Speed R |