Co to za gaźnik?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie cuś

Co to za wynalazek. Jeszcze tego nie pakowałem do poldka ale to jest gaźnik z Fiata 124 z silnika DOHC. Przeloty bodaj 26/32-nie pamiętam dokładnie. Widział ktos kiedyś takie ustrojstwo i co mi o nim możeci epowiedzieć? Aha! Gaźnik jest polski na licencji Webera. Tylko mi nie mówcie, że to od Żuka

Pięęękne zdjęcie zrobiłeś Pokaż go raczej z boku i podaj jego dokładny numer.

mi sie wydaje ze to serio jest z zuka :]

Z boku wygląda jak normalny gaźnik polonezowski ale chodzi o te gardziele. Aha i jeszcze jedno-ma dziwną pompkę przyspieszającą-wtryskuje paliwo w dwie gardziele. Jutro cyknę fotkę od góry

Cytat:
2004-05-09 20:57:17, -SerU- pisze:
Mam takie cuś

Co to za wynalazek. Jeszcze tego nie pakowałem do poldka ale to jest gaźnik z Fiata 124 z silnika DOHC. Przeloty bodaj 26/32-nie pamiętam dokładnie. Widział ktos kiedyś takie ustrojstwo i co mi o nim możeci epowiedzieć? Aha! Gaźnik jest polski na licencji Webera. Tylko mi nie mówcie, że to od Żuka

Skoro jest to gaznik produklcji FOS Łódz na licencji webera to napewno jest to gaznik z silnika DOHC od 124

Mi tez wyglada to na gaznik od zuka. Gaznik o identycznej konstrukcji jak reszta gaznikow robionych w polsce na licencji webera, tylko srednice przelotow i gardzieli inne, pierwsza gardziel bodajrze ma 21mm. Przypuszczam ze ejst to gaznik od zuka.

Heh Kosa-zgryźliwcu-przecież wiem, że 124 nie mogły miec takich gaźników fabrycznie-nie bierz mnie za jełopa Ten gażnik odkręciłem razem z kolektorem z silnika DOHC i skoro tam był, to o czymś to świadczy. Chcę się dowiedzieć, czy ktoś z Was jeździł na takim gaźniku i coś o nim wie. Nie neguję, że nie jest z Żuka bo wiem, że Żuki miały dziwne gaźniki ale zastanawia mnie ta pompka przyspieszajaca-w żukowych gaźnikach takowej nie widziałem.

Cytat:
2004-05-09 21:20:43, -SerU- pisze:
Heh Kosa-zgryźliwcu-przecież wiem, że 124 nie mogły miec takich gaźników fabrycznie-nie bierz mnie za jełopa

spoko, przeciez sie smieje

Cytat:
Ten gażnik odkręciłem razem z kolektorem z silnika DOHC i skoro tam był, to o czymś to świadczy.

No pewnei ze o czyms swiadczy- swiadczy o tym, ze ktos zaadaptowal gaznik najprawdopodobniej od zuka

Cytat:
Chcę się dowiedzieć, czy ktoś z Was jeździł na takim gaźniku i coś o nim wie. Nie neguję, że nie jest z Żuka bo wiem, że Żuki miały dziwne gaźniki ale zastanawia mnie ta pompka przyspieszajaca-w żukowych gaźnikach takowej nie widziałem.

Jesli mam byc szczery to moim zdaniem taki gaznik do DOHC to straszna lipa- mala srednica gardzieli = duze podcisnienie w okolicy rozpylacza = stosunkowo duzo wyssanego paliwka. Pozatym przy maksymalnym otwarciu obu przepustnic chyba bedzie to dosc znaczaco dlawic silnik. Na Twoim miejscu darowalbym sobie ten gaznik i rozejrzal sie za czyms sensowniejszym (Weber ADF, DMS lub w ostatecznosci polonezowski z jakos sensownei dobranymi srednicami gardzieli i dysz).