Kupic - poczekac?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Stanalem przed nielada problemem wyboru samochodu, a raczej podjecia decyzji o kupnie.
Mam na oku Toyote Corolle z 95 roku, z przebiegiem 170 tys., od drugiego wlasciciela, ktory zagazowal ja ponad rok temu. Kupiona w Polsce. Wczesniejszy wlasciciel przejechal nia 80 tys. do 2001 roku i do tego momentu jest tez ksiazka serwisowa.
Silnik 1.4 16V, choc po sprawdzeniu numeru VIN podanego przez wlasciciela na stronie http://www.elcats.ru/toyota/ uparcie wychodzi 1300CC 16-VALVE DOHC EFI (4EFE) (czyzby wlasciciel nie wiedzial co ma, czy to ta strona jest jakas do bani??). Od razu mam pytanie, jaka moc ma ten silnik - 75 czy 88 KM?
Wiem, ze poprzedni wlasciciel mial stluczke, po ktorej wymieniono maske, chlodnice i prawdopodobnie reflektory, ale nie zostaly uszkodzone zadne inne elementy i obecenie wszystko jest ok.
Samochod zadbany z zewnatrz i wewnatrz.
Na dzien dzisiejszy trzeba wymienic klocki (byc moze z tarczami) i szczeki, zawieszenie ok. Rozrzad wymieniony byl przy 100tys.
Ogolnie wersja uboga [czyt. golusienka].

Cena wywolawcza 16.500.

Co wy na to? Warto sie nia interesowac, czy moze facet chce zbyt duzo? Na co jeszcze zwrocic uwage, aby potem nie zostawic majatku u mechanika?

Dziekuje i pozdrawiam, Łukasz

Cytat:
2004-05-06 10:00:12, makoluck pisze:
Mam na oku Toyote Corolle z 95 roku, z przebiegiem 170 tys., od drugiego wlasciciela, ktory zagazowal ja ponad rok temu. Kupiona w Polsce. Wczesniejszy wlasciciel przejechal nia 80 tys. do 2001 roku i do tego momentu jest tez ksiazka serwisowa.

A potem co??? Nie była serwisowana przez 3 lata

Poszukaj jeszcze, nie śpiesz się.

Mysle, ze chodzilo o to, ze nie byla serwisowana w ASO tylko w jakims mniejszym warsztacie, wiec to chyba tlumaczy brak wpisow w pozniejszym czasie.

Mniejsze warsztaty też mają pieczątki i powinny je wstawiać w książkę, chyba ze się wstydzą. Ja w poprzednim Oplu pilnowałem tych pieczątek, potem nie miałem problemów ze sprzedażą auta.

Długo już szukasz?

Dlugo
Niestety ograniczaja mnie z jednej strony pieniadze, a co za tym idzie znikoma ilosc ogloszen do rozpatrzenia.

Cytat:
2004-05-06 10:59:12, makoluck pisze:
Dlugo
Niestety ograniczaja mnie z jednej strony pieniadze, a co za tym idzie znikoma ilosc ogloszen do rozpatrzenia.

Im dłużej szukasz tym więcej forsy odłożysz, tylko żeby ceny nie rosły. Szukaj dalej.

A co sadzicie o kupnie auta z gazem?
Duze prawdopodobienstwo, ze trafi sie cos fatalnego?
Zakladam, ze wszystko jest ok, poniewaz koles jezdzi nia juz ponad rok na gazie - mowil jedynie, ze wymienili mu parownik ireduktor, bo bylo cos nie tak i ze teraz jest juz w porzadku.

Tak wiec kupilem i jestem baaardzo zadowolony.
Oplacalo sie zrobic prawie 800 km w obie strony
Droge powrotna z Kaszub spedzilem w MOJEJ Corolce 1.4 H/B XLi.
Tak pokrotce: Samochod zadbany, II wlasciciel (pierwszy z tego samego miasta), wnetrze super, wizualnie ladnie sie prezentuje (nie ma aluskow - jezdzi na oryginalnych Toyotoskich felgach).
Autko kupione w Polsce, serwisowane, przez caly okres garazowane. Silnik zagazowany - zrobilem juz okolo 700km i zadnych problemow.
Jestem naprawde zadowolony i mam nadzieje, ze bedzie tak nadal

Pozdrawiam wszystkich serdecznie,
Łukasz

Gratuluje zakupu! Oby Ci autko dobrze i bezawaryjnie służyło

Dziekuje i mam wielka nadzieje, a w zasadzie pewnosc ze tak bedzie - wszak to Toyota

Dzis odbieram podkladki od Deeno, bo poprzednie pojechaly w swiat z nasza Starletka, aby rozglosic wiesci o naszej grupie

Łukasz

Gratulacje !!!

Obyś wchodził tylko na poforum towarzyskie i klubowe, a techniczne mógł omijać

Rozumiem że kupiłeś tą samą o której piszesz - gratulacje miałem taka z '96 - zero problemów (one jeszcze w tedy przypływały z Japonii ), tyle że nie gazowałem i co prawda dociągnąłem tylko do 100k Ale teść jeździ dalej i wszystko jest OK.

To o czym pisałeś, że jest 1,4 a wychodzi ci 1300 to wynik tego, że tak naprawdę ma 13coś tam pojemności i jedni podadzą 1,4 a drudzy 1,3 Toyota zwykle wybiera tą wyższą liczbę a np Cytryna niższą.

P.S.

Ma uchylne szybki z tyłu

Tak dokladnie ta sama.
W zasadzie ta tez jest prawie z 96 roku, poniewaz pierwsza rejestracje miala X 95. Ten egzemplarz jest z Japoni
Co do silniki to jest dokladnie tak jak mowisz, oznaczenie 1.4, a faktyczna pojemnosc to 1332.
Uchylne szybki? W calosci, poniewaz to 5d

Łukasz

No widzisz, to masz bogatszą wersję, bo ja miałem 3D

I w dodatku jeszcze mocniejsza bo moja juz była 75km .

Bardzo fajne autko

Az taka znowu bogata to ona nie jest
Ale ogolnie nie na tym mi glownie zalezalo. Poza tym slyszalem, ze obie wersje silnikowe niewiele sie roznily jesli chodzi o wlasciwosci jezdne, poniewaz w tej o zmniejszonej mocy do 75KM zostal zmieniony moment obrotowy. Nie potrafie bardzieje skonkretyzowac, poniewaz powtarzam to jedynie za uzytkownikami takich modeli.

Łukasz